La Iaşi, 29 de cupluri au beneficiat, gratuit, de fertilizare in vitro

vineri, 20 noiembrie 2015, 16:55
2 MIN
 La Iaşi, 29 de cupluri au beneficiat, gratuit, de fertilizare in vitro

Bugetul pentru fertilizările in vitro finanţate de Ministerul Sănătăţii a fost consumat. Prin programul demarat în acest an, la Iaşi au beneficiat 29 de cupluri din cele 50 care au apelat la singura clinică specializată din regiune.  

Medicii specialişti spun că acest număr este mic, având în vedere că sunt zeci de alte cupluri care ar avea nevoie de finanţare pentru a-şi îndeplini visul de a avea un copil. “În momentul de faţă, nu mai sunt locuri la cele bugetate de stat, toate locurile au fost ocupate. La Iaşi am avut fonduri pentru 29 de cupluri şi în momentul de faţă avem patru sarcini care s-au obţinut deja la pacientele pe program şi mai sunt suficient de multe care sunt în pregătire şi care sunt în urmărire, primesc tratamente şi vor trebui să facă o serie de analize. Deci, în momentul de faţă, putem spune că lucrurile sunt bune”, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, medic specialist în fertilizări in vitro.

Acesta mai spune că se vor face demersuri la minister pentru a fi suplimentat bugetul din program. “Facem demersuri la Ministerul Sănătăţii ca să suplimenteze numărul de locuri, având în vedere că la clinici din Bucureşti a fost deja suplimentat bugetul. Acum, cu această schimbare a ministrului, poate lucrurile vor fi mai corecte la nivelul Ministerului Sănătăţii. Ideal ar fi ca să putem dubla numărul cuplurilor care beneficiază de fertilizări in vitro. Dacă am mai putea include în program încă 30 de cupluri, ar fi perfect, pentru că astfel de cupluri sunt foarte numeroase”, a completat medicul ginecolog.

Pentru programul de fertilizări in vitro din acest an, ministerul a alocat suma de 1.857.000 lei, iar un număr de aproximativ 300 de cupluri au beneficiat de o singură procedură de fertilizare, în valoare aproximativă de 6.188 de lei. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în ţara noastră, fertilitatea a intrat pe un trend descendent accentuat. În prezent, rata este de 1,3 copii per femeie, una dintre cele mai scăzute valori din Europa.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii