Liste mai bune decât în 2012

joi, 27 octombrie 2016, 01:50
3 MIN
 Liste mai bune decât în 2012

Politrucii rămaşi pe dinafară, şi agaricii aflaţi pe statul lor de plată şi-au pierdut cumpătul. Pentru publicul neutru, neagajat politic, fustrarea lor e prilej de amuzament. Nu ni se întâmplă prea des să râdem de politicieni.

La o primă vedere, listele organizaţiilor locale pentru parlamentare arată ceva mai bine decât în urmă cu patru ani. Simplu fapt că forumurile ziarelor şi reţelele sociale s-au înfierbântat subit e un prim argument. Politrucii rămaşi pe dinafară, şi agaricii aflaţi pe statul lor de plată şi-au pierdut cumpătul. Pentru publicul neutru, neagajat politic, fustrarea lor e prilej de amuzament. Nu ni se întâmplă prea des să râdem de politicieni. Dincolo de buna dispoziţie pe care o oferă spectacolul săriţilor din schemă, găsim uşor alte nouă motive pentru care propunerile din 2016 sunt mai digerabile decât cele din 2012. Cu liniuţă de la capăt.

1. Spunem adio câtorva parlamentari eterni. Pe liste nu se mai regăsesc Anghel Stanciu (deputat din 1992) şi Vasile Mocanu (ales prima dată în 2000). Cu puţin noroc, dacă ALDE sau/ şi PMP nu trec pragul electoral, ne vom lua la revedere de la alţi doi "veşnici": Varujan Vosganian, în Parlament din 1990(!), şi Petru Movilă, deputat cu trei mandate consecutive. Imaginaţi-vă că există tineri care se pregătesc să voteze pentru a treia oară la parlamentare şi care nu erau născuţi când Vosganian şi-a încasat prima leafă de deputat.

2. Scăpăm de câţiva aleşi "fantomă", personaje care au intrat în Parlament numai ca să dea bine la număr. "Câţiva" pe dracu! Aproape toţi: Florin Constantinescu, Constantin Emacu, Camelia Bogdănici, Neculai Răţoi, Daniel Oajdea, Constantin Adăscăliţei, Constantin Lazăr, Grigore Crăciunescu, Cristina Nichita, Marin Burlea, Ionel Agrigoroaiei. Chiar şi Mihaela Popa are şanse undeva la "fifty fifty plus unu" să revină la catedră.

3. Mai puţini penali. De fapt, mai puţini potenţiali penali pentru că şi numărul de parlamentari arondaţi judeţului scade. Opt aleşi din vechea gardă au avut (oficial) probleme cu procurorii, cam câte mandate vor lua în decembrie PSD şi PNL la un loc.

4. Apar pe liste personaje, la o primă vedere, mai competente decât predecesorii: Marius Bodea (PNL) şi Adrian Pănescu (PSD).

5. Numele impuse de la Bucureşti par mai onorabile decât ce ne-a îndesat USL pe gât în 2012. Laura Iuliana Scântei nu e Relu Fenechiu, la fel cum tupeul lui Nicu Bănicioiu păleşte în faţa impertinenţei lui Sorin Iacoban. E un pas mărunt, dar e un pas în faţă.

6. Scandalurile declanşate de nominalizări slăbesc filialele PSD şi PNL. De la „un" USL care controla tot judeţul în iarna lui 2012, rămânem cu două partide mai mici, fărămiţate în două trei tabere. Nu mai există un centru de comandă, nu se mai joacă nimeni la joystick cu destinele ieşenilor.

7. Reintră în scenă Tudor Ciuhodaru. Ştiu că nu vă era dor de el, nici mie, dar nominalizarea merită salutată pentru comicul de situaţie. Sute de pesedişti, zeci de strategii, jocuri de culise, nopţi nedormite, milioane cheltuite. Toate pentru un loc de parlamentar PSD la Iaşi. Când colo: hopa deputatul "libelulă" de la Vaslui.

8. Vor fi ultimele alegeri la care vom regăsi numele lui Gheorghe Nichita pe buletinele de vot. Nu mă întrebaţi de ce, e un presentiment.

9. Avem, în sfârşit, o alternativă la răul cel mai mic. Uniunea Salvaţi România. Şi, cel puţin la Iaşi, USR propune trei candidaţi cu „CV"-uri convingătoare: Dan Lungu, Cosette Chichirău şi Mihai Lupu. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii