De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii de familie ieşeni susţin fără rezerve proiectul legii vaccinării

joi, 13 aprilie 2017, 01:50
3 MIN
 Medicii de familie ieşeni susţin fără rezerve proiectul legii vaccinării

Proiectul legii vaccinării, pus în dezbatere publică în această săptămână de către Ministerul Sănătăţii, stârneşte reacţii pozitive în rândul medicilor de familie şi al celor pediatri, care consideră că este „prima măsură mai drastică“ luată în acest sens. Iniţiatorii acestuia susţin că proiectul de lege are în vedere creşterea acoperirii vaccinale pentru toate vaccinurile incluse în Programul Naţional, astfel încât să asigure o imunizare corespunzătoare a copiilor, împotriva bolilor care pot fi prevenite, în acelaşi timp având în vedere şi responsabilizarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai acestora. 

Astfel, obligaţiile şi responsabilităţile părinţilor se regăsesc în articolul 24, care presupune ca aceştia să se prezinte împreună cu copilul la medicul de familie pentru „realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate“, iar în cazul în care părinţii sunt plecaţi din ţară, aceştia trebuie să notifice în scris medicul de familie cine este persoana care va însoţi copilul la vaccinare. 

„Constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi“

În acest moment, nu există un capitol dedicat sancţiunilor pe care le pot primi părinţii care nu îşi vaccinează copiii, însă există o menţiune în cadrul articolului 11, conform căreia Comisiile Judeţene de Vaccinare, care urmează să fie înfiinţate, pot sesiza „instituţiile abilitate privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei“. O altă prevedere a proiectului de lege este menţionată în articolul 8, care presupune ca, pentru „garantarea dreptului la sănătate şi la educaţie al tuturor copiilor şi tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ se solicită prezentarea adeverinţei care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii eliberată de medicul de familie“. Medicii de familie ieşeni consideră că, dacă proiectul de lege va rămâne în această formă, ar fi prima măsură drastică care ar fi luată în această privinţă, fiind de altfel una corectă. „Până la trei ani se consideră că un copil nu intră în colectivităţi, însă după această vârstă devine o problemă de sănătate publică deoarece un copil nevaccinat influenţează întreaga comunitate. Este normal ca cine nu are toate vaccinurile făcute conform schemei, să nu beneficieze de acest privilegiu, de a face parte dintr-o comunitate“, a precizat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean. 

Reacţiile adverse

Pe de altă parte, medicii pediatri spun că, în general, părinţii prezintă o teamă nejustificată de a-şi vaccina copiii, bazată pe articole citite pe Internet, în special o teamă referitoare la reacţiile adverse care ar putea să apară. „În principal, din discuţiile cu părinţii, am observat că este vorba despre informaţii care nu sunt susţinute de ştiinţă. În special, există teama de reacţii advserse, însă nu sunt reacţii periculoase, eventual o febră, care apare şi la un banal «roşu în gât» sau un apetit diminuat. Însă nu este obligatoriu ca acestea să apară, iar dacă apar, sunt reacţii adverse puţine şi nepericuloase, să nu uităm că mai important este că vaccinurile au eradicat boli grave de-a lungul timpului“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic primar medicină de urgenţă, specialist în epidemiologie şi şef UPU al Spitalului de Copii „Sf. Maria“. Proiectul legii vaccinării este în dezbatere publică timp de zece zile de la postarea textului pe site, timp în care pot fi depuse observaţii. 

Comentarii