De Sănătate

Punem punctul pe știi

Moartea lui Ianis salvează vieţi: o asociaţie a donat Spitalului Paşcani un defibrilator de ultimă generaţie

miercuri, 04 decembrie 2019, 02:50
4 MIN
 Moartea lui Ianis salvează vieţi: o asociaţie a donat Spitalului Paşcani un defibrilator de ultimă generaţie

Povestea Asociaţiei „Părinţi Salvatori“ a început cu o dramă: cea a lui Luca. O dramă la sute de kilometri distanţă, dar trasă parcă la indigo după cea a lui Ianis.

Impresionaţi de drama lui Ianis Mahu, băieţelul de 7 ani din Paşcani care a murit în urma unei varicele la spital, Asociaţia „Părinţii Salvatori“ a decis să doneze unităţii medicale un defibrilator de ultimă generaţie. Un gest de mărinimie prin care, spun coordonatorii asociaţiei, se vrea ca astfel de tragedii să nu se repete.

Ianis Mahu a intrat în stop cardio-respirator la nici o oră de la internare. Era la secţia de pediatrie, nu la Compartimentul de Primire Urgenţe, pentru că aşa prevedea un protocol intern. Mai exact, Ianis a fost urcat la etajul 5 al spitalului pentru că, atunci când a fost adus cu ambulanţa, nu se afla în comă, nu avea politraumatisme şi nici nu suferise vreun stop cardiac. La Pediatrie, în momentul în care trupul copilului a cedat, nu exista niciun tub de oxigen, niciun defibrilator. Au fost cărate în braţe de către asistentele medicale, preţ de 40 de minute, de la CPU la patul lui Ianis. Prea târziu… „Am văzut tragedia de la Spitalul din Paşcani şi, fără a stabili eu vreo vinovăţie şi fără a acuza, vreau să fac acest gest şi să donez spitalului din Paşcani, poate şi pentru liniştea familiei care şi-a pierdut copilaşul acolo, să donez un defibrilator modern, portabil, care are o greutate de 3 kilograme, deci nu sunt necesare 40 de minute pentru a fi mutat de la parter la etajul 5, astfel încât, dacă vor mai fi situaţii de aşa natură, victima să aibă o şansă în plus la viaţă“, a precizat Vasile Vlaşin, coordonatorul Asociaţiei „Părinţii Salvatori“.

O poveste cu salvatori născuţi dintr-o dramă

Vasile Vlaşin a mărturisit că nu este pentru prima dată când asociaţia întinde o mână spitalelor din România. De altfel, spune Vasile Vlaşin, asociaţia s-a născut pentru a dărui viaţă. Dar povestea „Părinţilor Salvatori“ a început cu o dramă. O dramă trasă la indigo după cea a lui Ianis. „Povestea a început printr-o dramă pe care noi am trăit-o şi care s-a întâmplat în 2015. Copilaşul nostru, Luca, a murit într-un spital din România din lipsa unui aparat banal, care putea sa-i elibereze căile respiratorii în urma unui înec“, a povestit Vasile Vlaşin. Aparatul lipsă atunci de la Spitalul din Baia Mare şi care l-ar fi salvat pe Luca se numeşte video-bronhoscop. După 49 de zile de comă, pe 11 noiembrie, din nefericire, inima lui Luca a încetat să mai bată. „Am încercat să nu aduc acuzaţii, să nu caut vinovaţi. Am pornit la un drum greu. Iniţial, am dotat, am cumpărat echipamentul care a lipsit atunci când băieţelul a murit, şi l-am donat spitalului. A costat 40.000 de euro. Apoi am început să susţin cursuri pentru alţi părinţi, pentru alte persoane, pentru a-i învăţa să evite astfel de tragedii, mai ales cum să ştie, cum să prevină şi cum să acorde primul ajutor în situaţii de urgenţă“, a adăugat Vasile Vlaşin. Şi cum resuscitarea fără defibrilator nu ajută foarte mult, asociaţia a început să doteze spaţii publice, în limita unui buget restrâns, din acele două procente provenite din impozit, cu defibrilator extern de ultimă generaţie. Vasile Vlaşin a subliniat că e vorba de echipamente extrem de performante, care pot creşte şansa unei resuscitări de la 2%, cât este în România, la 75%.

Au şcolit 16.000 oameni

Până acum, 16.000 de oameni au învăţat de la „Părinţii Salvatori“ cum să acorde primul ajutor în situaţii de urgenţă. Alte câteva zeci de familii şi copii cu probleme grave de sănătate au beneficiat de suport financiar şi logistic pentru operaţii şi tratamente inovative în România, Italia, Germania, Spania, SUA şi Ucraina. Gestul de mărinimie făcut pentru Spitalul din Paşcani este de fapt o lecţie pentru cei care au răspuns şi răspund de gestionarea unui sistem medical putrezit de atâtea culpe neasumate. 

Comentarii