Piese de muzeu care salvează vieţi la Iaşi. Cum lucrează medicii cu aparatele bătrâne

luni, 23 noiembrie 2015, 02:59
5 MIN

În spitalele ieşene sunt aparate, folosite zilnic, care ar trebui casate.

Din lipsă de fonduri, de cele mai multe ori aparatura medicală din spitalele ieşene ajunge să fie folosită decenii, în loc să fie schimbată măcar o dată cinci ani ca în străinătate. Specialiştii care le folosesc fac eforturi pentru a ţine aparatele „în viaţă“, mai ales atunci când există unul singur pentru o întreagă regiune. Aceste aparate pot fi trecute cu uşurinţă drept piese de muzeu, dacă nu ar avea nevoie de ele mii de pacienţi.

Transplant de cornee cu un microscop de două decenii

La Clinica de Oftalmogie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon“, medicii operează cu un microscop vechi de mai bine de 17 ani. Medicii spun că pentru cerinţele actuale tehnica e depăşită, iar aparatura trebuia schimbată măcar o dată la cinci ani.

„Pentru că tehnicile operatorii se schimbă într-un ritm alert, uneori chiar de la un an la altul, iar vechile microscoape operatorii nu permit să faci anumite manevre. Dacă în urmă cu 25-30 de ani erau folosite mai ales cu scopul de mări imaginea şi de a permite să vezi detaliile de la nivelul ochiului mult mai bine, în acest moment microscopul operator permite să examinezi şi detalii care sunt folosite şi în intervenţiile de retină. Acum intervenţiile se fac pentru membrane extrem de fine, imposibil de văzut cu alt tip de microscop“, a precizat dr. Camelia Bogdănici, medic oftalmolog.

Aceasta spune că microscopul pe care secţia de la Spitalul Spiridon o are în dotare nu permite efectuarea de intervenţii laser şi nu poate fi folosit în cazul unui transplant de cornee.

„Suntem singura clinică din Moldova care face transplant de cornee, iar un astfel de transplant nu se poate face în acest moment decât dacă ai un microscop de ultimă oră. Cu un microscop vechi nu poţi să faci intervenţiile laser, care se fac la nivelul corneei sau retinei. Dar un microscop nou permite adaptarea şi pentru aşa ceva. Plus că un microscop operator nou este dotat cu un al doilea spion, cum spunem noi, în aşa fel încât să poata opera sub aceleaşi condiţii şi mâna a doua, să poată urmări în timp real ce se întâmplă“, a adăugat medicul.

Vin bani pentru un CT nou, când se termină anul

Din cauza finanţărilor întârziate, nici Spi­talul de Căi Ferate din Iaşi nu va putea să îşi înlocuiască aparatele vechi. Condu­cerea unităţii sanitare a tot făcut demersuri la Ministerul Transporturilor (MT) pentru a cumpăra un Computer Tomograf nou, însă banii au venit abia la rectificarea din toamnă şi ei trebuie cheltuiţi până la sfârşitul anului. Un timp mult prea scurt pentru o asemenea investiţie.

„Avem aproape patru milioane de lei, este filă de buget şi urmează să fie deblocaţi de Ministerul Finanţelor. Dar au venit cam târziu şi e greu să ne orientăm acum. Este foarte greu, iar ca să cumperi un Com­puter Tomograf de la comandă până la livrare, durează cam două luni de zile. Iar aceşti bani trebuie să fie cheltuiţi până la închiderea anului financiar, până la sfârşitul lunii decembrie. Nu ştiu dacă o să avem timpul fizic ca să cumparam CT-ul“, a declarat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iaşi.

CT folosit de unitatea sanitară a fost achiziţionat de MT în 1998 şi adus la Iaşi în 2002. Aparatul este uzat moral, iar piese de schimb pentru el nu se mai fabrică de mult timp. În ultimii doi ani conducerea spitalului s-a văzut nevoită să cumpere aparate vechi, asemănătoare, de prin ţară pentru a ţine în viaţă CT-ul.

Aparat de spart pietrele la rinichi din 1991

Sunt însă spitale ieşene unde aparatura veche este singura şansă de vindecare pentru bolnavi. Fabricat în 1991 şi instalat în 1992 la Spitalul Parhon, aparatul de lito­triţie extracorporeală este singurul de acest tip în toată regiunea Moldovei. Piese de schimb nu se mai fabrică de foarte mult timp, iar specialiştii care îl folosesc apelează la diverşi ingineri care să îi ajute să îl repare. Medicii recunosc că un aparat nou ar fi necesar, dar este mult prea scump: aproape jumătate de milion de euro.

„Ca să fiu foarte sincer, eu am crezut că factorii decidenţi din sănătate, din politică, vor fi interesaţi ca pacienţii din regiunea Mol­dovei, recunoscuta ca fiind cea mai săracă din România, să beneficieze de un aparat mai performant mai ales că suntem singurul centru universitar. De exemplu, in Transilvania dacă nu funcţio­nează aparatul de la Târgu Mureş te poţi duce la Cluj, la Oradea, la Arad, la Sibiu sau la Braşov. Dar în Moldova dacă nu ai găsit soluţia la Iasi, unde te mai duci? Te poţi duce la centrele private unde costurile sunt mari. Un aparat nou, performant ajunge undeva la jumatate de milion de euro, asta cu un service asigurat pe 5 ani de zile pentru a fi siguri că nu ne întrerupem activitatea“, a explicat dr. Cătălin Pricop, medic primar urolog în cadrul Spitalului Parhon.

Acesta spune că de cele mai multe ori aparatura nouă este cumpărată fără a avea un service asigurat pe mai mulţi ani şi că au fost clinici în ţară care au trebuit să pună lacăt pe uşă fiindcă nu aveau bani cu ce să achite reparaţiile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii