De Business

Punem punctul pe știi

Produsele aflate în pragul expirării trebuie expuse la vedere

Această lege este prevăzută să intre în vigoare începând de duminică.

sâmbătă, 28 martie 2015, 02:50
1 MIN
 Produsele aflate în pragul expirării trebuie expuse la vedere

De mâine, produsele cu preţ redus care expiră trebuie amplasate pe rafturi vizibile. În caz contrat, comercianţii riscă amenzi drastice! Duminică intră în vigoare Legea nr. 57/2015 pentru modificarea şi completarea art. 33 din OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă.

“Produsele aflate la comercializare cu preţ redus/oferte promoţionale, cu trei zile înainte de expirarea datei durabilităţii minimale/datei-limită de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare, se sortează şi se expun la comercializare, pe rafturi sau în standuri, delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor”, spune noua lege din domeniu. Acelaşi document mai prevede că nerespectarea acestei reguli este considerată practică comercială incorectă şi se sancţionează conform reglementărilor legale în vigoare. “În actul normativ nu se precizează în mod concret ce sancţiuni se vor aplica comercianţilor, ci doar se face trimitere la reglementările privind practicile comerciale incorecte”, explică juriştii de pe avocatnet.ro, unul din cele mai competente portaluri din domeniu. 

Conform Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, citată de portalul amintit, sancţiunile contravenţionale într-un astfel de caz variază între 2.000 şi 10.000 lei, pentru practicile comerciale înselătoare. “Mai mult decât atât, preţul redus al produsului nu va mai trebui să fie inferior preţului de referinţă, aceasta prevedere urmând să fie eliminată din actuala legislaţie începând de duminică”, potrivit aceluiaşi site.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii