SCHIŢE: Scandal în Păcurari-Copou! Bloc ridicat între copaci, cu spate politic?

joi, 10 decembrie 2015, 03:01
5 MIN

Două proiecte de investiţii în Păcurari au stârnit revoltă în rândul cetăţenilor din zona Colegiului „Costache Negruzzi“. La Primărie au fost înregistrate mai multe memorii prin care locatarii blocurilor învecinate celor două obiective de investiţii îşi exprimă „totalul dezacord“ vizavi de proiecte. Acestea constau în transformarea unui punct termic în clădire de birouri şi construirea unui bloc de locuinţe pe un teren viran din apropiere. Proiectele sunt implementate de doi investitori diferiţi: în unul este implicat vicepreşedintele PSD Iaşi, Cristian Stanciu, fiul deputatului Anghel Stanciu, iar în celălalt, şeful unui important grup de firme din România. Ambele sunt la faza de aprobare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Cetăţenii reclamă, printre altele, că zona prezintă un real pericol de alunecări de teren, iar căile de acces sunt foarte înguste. Cei vizaţi resping obiecţiile şi spun că investiţiile „vor pune în valoare zona“.

Metcons Top SRL, admi­nistrată de consilierul judeţean Cristian Stanciu, a concesio­nat, în ianuarie 2014, pe o perioadă de 15 ani, un punct termic cu o suprafaţă de 438 mp şi un teren aferent de 956 mp, aflat pe strada Toma Cozma (zona dintre „Negru­zzi“ şi blocuri Păcurari).

În­tr-un memoriu depus la Primă­rie, locatarii blocurilor din zonă spun că proiectul nu este oportun întrucât nu există căi de acces pentru utilajele de construcţie, spaţiul verde va fi distrus pentru amenajarea de spaţii de parcare (arbori existenţi vor fi tăiaţi) şi, nu în ul­timul rând, pot avea loc alu­necări de teren din cauza supraînălţării clădirii şi a traficului cu utilaje şi maşini grele, terenul având, conform loca­tarilor, o „rezistenţă scăzută“.

Una dintre neregulile invocate de către cetăţeni constă în faptul că zona este prevăzută în Planul Urbanistic General (PUG) drept una de locuinţe. Referitor la acest ultim aspect, oficialii Primăriei au precizat că PUZ-ul a fost solicitat tocmai pentru a putea fi schimbată funcţiunea zonei, conform legislaţiei în vigoare.

Ce­tăţenii mai reclamă o serie de încălcări ale contractului de concesiune precum includerea în proiect a unor spaţii exterioare punctului termic, nerespectarea legislaţiei de mediu, şi denunţă o posibilă intenţie a firmei de a închiria clădirea cu încălcarea acordului de concesiune.

„Semnalăm Primăria că există semne evidente ale unor deplasări de teren care afectează deja clădiri pro­xime: tronsoane din blocul vecin construcţie propuse s-au deplasat sensibil, scările de acces din zona împădurită au semne de alterare meca­nică, există surpări în mai multe zone proxime, inclusiv pe alei. În plus, copacii aflaţi pe versant, plantaţi în scopul stabilizării acestuia, au di­verse înclinaţii faţă de planul orizontal, ceea ce indică o pro­blemă serioasă în subte­ran“, se arată într-unul dintre memorii.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în urma sesizărilor cetăţenilor a fost solicitat un punct de vedere de la Metcons Top SRL. Con­tactat telefonic, Stanciu a precizat că va trimite către lo­catari un răspuns cu privire la cele semnalate.

„Investiţia noastră constă în transformarea unui punct termic într-un obiectiv în care vor funcţiona birouri, modifi­cările urbanistice presupun doar mansardarea acelei clă­diri cu o structură uşoară, din lemn, şi refuncţionalizarea punctului termic. În momentul de faţă, acel punct termic este în pericol de autodemolare deoarece condiţiile meteo şi intemperiile pot afecta struc­tura superioară a clă­dirii. Din punctul nostru de vedere, interesul nu este de a afecta zona respectivă, ci de a realiza o investiţie care poate crea un plus de valoare fără a tulbura confortul cetăţe­nilor“, a completat Stanciu.

El a adăugat că, la propunerea Primăriei, se are în vedere şi demolarea unui coş de fum. 

Al doilea proiect contestat: bloc de peste 17 metri înălţime

Alte memorii înaintate la Primărie fac referire la un bloc de 17,5 m, cu subsol, demisol, patru etaje şi mansardă, care ar urma să fie ridicat pe un teren de 2.246 mp aflat între imobilele de locuinţe existente şi la câţiva zeci de metri de punctul termic. Investiţia apar­ţine firmelor Great Lakes Construction SRL Iaşi şi Next Capital Investments SRL. Cea de-a doua companie este condusă de către omul de afaceri Adrian Boghiu, director ge­neral al firmei de colectare creanţe EOS KSI România.

În cazul acestui proiect, locatarii din zonă invocă pericolul de alunecări de teren, lipsa unui studiu geotehnic şi hidrologic, lipsa unei căi de acces cores­punzătoare, înălţimea prea mare a viitoarei clădiri, posibila afectare a reţelei de cana­lizare, nerespectarea normelor privind spaţiile verzi şi, nu în ultimul rând, zgomotul şi po­luarea produse de ridicare unor construcţii.

„Solicităm respectarea legislaţiei în vi­toa­re, documentarea specia­liştilor la faţa locului şi gă­sirea unor soluţii care să ţină seama şi de drepturile şi nevoile locuitorilor din zonă, nu numai de interesele dezvoltatorilor imobiliari“, se precizează într-un memoriu.

Într-o altă sesizare se arată că „problema cea mai gravă, complet eludată în PUZ, este nesiguranţa terenului“. „Terenul pe care se află cvartalul de blocuri este în pantă. În prezent, el este destul de stabilizat în zona respectivă, dar există un risc enorm (…) să apară alunecări care să afecteze nu doar construcţia care se propune, dar şi cele existente în amonte sau în aval“, se menţionează în se­sizare.

Reprezentanţii companiei ieşene implicate în proiect au respins obiecţiile şi spun că au fost întocmite toate studiile necesare şi care au arătat că zona este stabilă. Potrivit acestora, au fost efectuate mai multe foraje în zona, din care unul de mare adân­cime.

În urma evaluărilor, susţine compania, a fost luată decizia schimbării soluţiei de fundare a noii clădiri, iar prin fundaţii indirecte (piloţi foraţi şi turnaţi pe loc la adâncimea de 20 m în stratul de bază) „factorul de stabilitate al versantului va creşte semnificativ cu un aport pozitiv la toate construcţiile din această zonă“.

Totodată, firma spune că stu­diul geotehnic a determinat Comisia de Versanţi din cadrul Primăriei să propună şi alte măsuri prin care noua construcţie să fie ridicată în condiţii de siguranţă. În ceea ce priveşte calea de acces, investitorul afirmă că una dintre străzile actuale va fi supralărgită pe terenul aflat în proprietatea sa, iar parcările vor fi amenajate în limita proprietăţii. De asemenea, firma a susţinut că înălţimea propusă pentru clădire este în regimul zonei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii