De Sănătate

Punem punctul pe știi

Se aşteaptă rezultatele testelor asupra dezinfectanţilor din spitalele ieşene

miercuri, 04 mai 2016, 01:50
3 MIN
 Se aşteaptă rezultatele testelor asupra dezinfectanţilor din spitalele ieşene

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) transmite, astăzi, Ministerului Sănătăţii (MS) rezultatele analizelor de laborator efectuate pentru a determina eficienţa dezinfectanţilor din spitalele ieşene care provin de la firma Hexi Pharma. DSP comunică ministerului rezultatele testelor de laborator şi testelor de sanitaţie efectuate în unităţile medicale care au contracte cu Hexi Pharma ca urmare a dispoziţiilor pe care MS le-a dat pe 28 aprilie după ce Gazeta Sporturilor a publicat o investigaţie jurnalistică de amploare, potrivit căreia asupra unui produs al firmei de dezinfectanţi planează grave suspiciuni de neconformitate.

Potrivit unor surse, pe 29 aprilie, reprezentanţii Serviciului de Control în Sănătate Publică au colectat din spitalele care au declarat că au contracte cu firma Hexi Pharma mostre sigilate din biocidele acesteia. Cantităţile preluate de reprezentanţii DSP vor fi trimise spre testare la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie din Bucureşti, acolo unde specialiştii vor efectua analize în vederea stabilirii dacă ceea ce este precizat pe etichetă corespunde cu conţinutul mostrelor preluate din dezinfectanţii din spitale. În plus, unităţilor medicale aflate în contract cu Hexi Pharma li s-a indicat să facă teste de sanitaţie pentru a determina dacă dezinfectanţii sunt eficienţi. Mai mult, DSP a recoltat probe suplimentare din spitale pentru a le analiza în laboratoarele proprii.

În Iaşi, 10 spitale de stat au contracte de furnizare dezinfectanţi cu firma Hexi Pharma, printre care Spitalul „Sfântul Spiridon”, Institutul Regional de Oncologie, Maternitatea „Cuza-Vodă”, Spitalul de Copii „Sfânta Maria”, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”, Spitalul „Dr. C.I. Parhon”. Din aceste spitale, în zilele de Paşte, reprezentanţii DSP au recoltat probe de laborator şi mostre din dezinfectanţii care ar fi realizaţi în neconformitate. Conform DSP, rezultatele analizelor testelor de laborator vor fi comunicate mâine, nu înainte de a fi prezentate în videoconferinţa organizată de Ministerul Sănătăţii.

Directorii spitalelor din Iaşi care au contracte încheiat cu Hexi Pharma au arătat că, până în prezent, nu au avut pro­bleme din cauza dezinfectanţilor pe care i-au cumpărat de la această firmă. Pe de altă parte, managerii au subliniat că spitalele iau „de bune“ produsele cumpărate, din moment ce firma se înscrie la licitaţie în baza unui aviz dat de Ministerul Sănătăţii. Mai mult decât atât, directorii au arătat că, dacă ipotetic şi-ar propune să verifice calitatea dezinfectanţilor, nu au laboratoare în care să facă acest lucru. Metoda prin care spitalele monitorizează eficienţa produselor este mai mult indirectă, în sensul că lunar fac o serie de teste de sanitaţie care arată ce tipuri de germeni circulă într-o anumită secţie. Atunci când testele indică lipsa acestora sau o încărcătură bacteriologică redusă, medicii epidemiologi concluzionează că dezinfectanţii îşi fac treaba.

Spitalul nu poate verifica calitatea şi eficienţa produselor pentru că, după cum aţi văzut, în ţară sunt doar două-trei laboratoare care pot face aceste determinări. Eu am încercat acum şapte ani, de exemplu, să fac o astfel de verificare şi am trimis mostre şi solicitare la un laborator din Bucureşti, Larex. Am primit răspuns că nu au infrastructura necesară pentru a face astfel de teste. Pe de altă parte, noi facem aceste teste de sanitaţie lunar şi, dacă indicatorii sunt normali, fără variaţii deosebite care să semnaleze un focar de infecţie, înţelegem că dezinfectanţii sunt în regulă“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

 

Comentarii