De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sindicatul analizează şpaga generalizată: Medicii îşi dau plicul între ei

miercuri, 15 martie 2017, 02:50
7 MIN
 Sindicatul analizează şpaga generalizată: Medicii îşi dau plicul între ei

Fenomenul este atât de generalizat încât şi doctorii dau bani colegilor ca să fie trataţi . „Si procurori care ar putea teoretic să ancheteze medici pentru aşa ceva, dar când au o problemă şi ajung la medic, dau plicul“, arată şeful Sindicatului „Promedica“, abia înfiinţat. Prezenţi la o dezbatere organizată la Iaşi, reprezentanţii medicilor din mai multe zone ale ţării au punctat problemele sistemului medical. Se poate spune că s-a discutat cu „plicul cu bani“ pe masă, discuţiile atingând cele mai sensibile chestiuni medicale: de la salarizare, la acuzaţiile privind corupţia din sistem şi până la atenţiile pe care medicii le primesc de la pacienţi. Care sunt cauzele şi ce soluţii ar fi?

 

Medicii din România încearcă să se coaguleze într-un sindicat care să le repre­zinte interesele. Uimitor este faptul că cei care încearcă să pună pe picioare un sindicat care să-i reprezinte pe medici vorbesc deschis despre problemele cu care se confruntă sistemul medical din România. Chiar şi atunci când este vorba despre subiecte sensibile, cum ar fi „plicul cu bani“. „Am ajuns în situaţia în care lumea blamează medicii că iau bani, dar în acelaşi timp tot cei care se plâng nu ezită să dea plicul. Ştim chiar şi cazuri de medici care au dat plicul atunci când au ajuns la un coleg ca să fie trataţi. Sau procurori care ar putea teoretic să an­che­teze medici pentru aşa ceva, dar când au o problemă şi ajung la medic, dau plicul. Interesant este că, atunci când discuţi cu aceşti oameni, spun: «Medicii sunt corupţi. Dar medicul meu nu este. I-am dat plicul pentru că merita». Asta e o mentalitate de care cu greu o să scăpăm“, a punctat dr. Eleodor Cîrstoiu, preşedintele „Promedica“. De altfel, în urma discuţiei cu membrii „Promedica“, am auzit una dintre cele mai pertinente observaţii, refe­ritor la sistemul public de sănătate din România:

 
„Sistemul este, de fapt, «privatizat» din interior“.
 
În acest weekend, reprezentanţi ai medicilor din Iaşi s-au întâlnit cu condu­cerea Sindicatului „Promedica“, recent înfinţat în România la iniţiativa unor medici din Craiova. S-au discutat teme de interes pentru medici, dar şi pentru pa­cienţi: salarizare, legea malpraxisului, exodul medicilor etc. La întâlnire au participat peste 25 medici, din Iaşi şi judeţele învecinate, membri şi nemembri ai „Promedica“. Un număr mic, dar, spun organizatorii, este totuşi un început. „Ne plângem mereu de ceea ce se întâmplă cu sistemul de sănătate, de condiţia medicului din Ro­mânia. Dar, noi ca medici nu am reuşit niciodată să ne unim într-un sindicat care să se lupte pentru a ne putea practica profesia în condiţii decente. Medicii trebuie să iasă din paradigma că trebuie să se lupte Colegiul pentru ei. În relaţia şi în negocierile cu angajatorul, care în Ro­mânia este în principal statul, trebuie să te reprezinte un sindicat. Şi dacă nu o să ne facem timp să construim un sindicat, vom fi în aceeaşi situaţie şi peste 5, 10 sau 20 de ani“, subliniază dr. Eleodor Cîrstoiu.
 
„Sistemul de salarizare actual creează inechităţi şi nu stimulează performanţa!“
 
Legat de actualul sistem de salarizare, s-a subliniat că sistemul actual este neclar, ducând la inechităţi nejustificate între specialităţi medicale. „Sistemul de salarizare nu trebuie să se bazeze pe sporuri, care creează inechităţi şi nu stimulează performanţa profesională şi nici creşterea calităţii serviciilor medicale. Sistemul pe care îl propune Sindicatul „Promedica“ este bazat pe o grilă unitară, în funcţie de grad profesional şi vechime. Un element esenţial legat de corecta stabilire a veniturilor medicilor se referă la normarea muncii. Aceasta trebuie să includă toate activităţile desfăşurate de medic în timpul de muncă, pe lângă timpul petrecut efectiv cu pacientul, intrând şi partea administrativă, documentarea medicală, evaluarea activităţilor medicale, îndrumarea altor medici, informarea şi formarea profesională. Normarea muncii nu se poate realiza eficient fără a introduce în ecuaţie principiul competenţei“, a precizat dr. Răzvan Socolov, vicepreşedinte al „Pro­me­dica“, reprezentantul medicilor sindicalişti din zona de est a României. De asemenea, s-a discutat şi situaţia medicilor de familie şi din ambulator. „Nici medicii de familie şi nici medicii din ambulator nu sunt «patroni» – adesea injust astfel asimilaţi. De fapt, sunt prestatori de servicii medicale publice către Casa de Asigurari. Ca urmare, tarifele practicate sunt impuse, insuficiente pentru cheltuielile aferente. Aceşti medici reprezintă 2/3 din corpul medical românesc şi sunt excluşi de la creşterile salariale ale colegilor lor din spitale“, a arătat dr. Eva Cristescu, vicepreşedinte al „Promedica“.
 
Legea malpraxisului medical, care ar permite despăgubirea pacienţilor, blocată în Parlament
 
O altă concluzie a întâlnirii: este absolută nevoie de Legea malpraxisului me­dical. În momentul de faţă există două proiecte de lege, care, din păcate, de 3 ani sunt blocate în Parlament. Amândouă au unele caracteristici comune: obligativitatea medierii ca prim pas, răspunsul solidar medic-spital-producător de echipamente medicale, stabilirea unui plafon de daune care să fie acoperit de poliţa de asigurare de malpraxis etc. „O astfel de lege ar permite acordarea mult mai rapidă a unor despăgubiri pentru pacient acolo unde este cazul. Şi, bineînţeles, s-ar evita procesele lungi şi costisitoare. Ca sindicat, trebuie să facem presiuni pentru dezbaterea şi aprobarea în Parlament a legii malpraxisului“ a precizat dr. Marian Sta­mate, vicepreşedinte al „Promedica“ pentru zona de sud a ţării. De altfel, referitor la exodul medicilor, cauzele principale identificate inclusiv prin anchete sociologice sunt legate de statutul medicului, veniturile şi malpraxisul. „Statutul medicului, de asi­milat unui funcţionar public, nu este dublat de drepturile specifice pe care alte categorii de funcţionari le au – dreptul la imagine publică, la salarii cores­pun­ză­toare etc. Deci este necesară fie delimitarea clară a aspectelor de „funcţionar public“ de cele de prestator de servicii. Şi este nevoie de o lege a statutului medicului“, a precizat dr. Catrinel Iliescu, secretar general al „Pro­medica“.
 
De ce dăm plicul cu bani: trei motive
 
„Am ajuns în situaţia în care lumea se plânge de ceea ce se întâmplă, blamează medicii că iau bani, dar în acelaşi timp tot cei care se plâng nu ezită să dea plicul. Ştim cazuri de medici care dau plicul atunci când ajung la un coleg ca să fie trataţi. Sunt procurori, care teoretic ar putea ancheta medici pentru aşa ceva, dar când au o problemă şi ajung la medic dau plicul. Interesant este că, atunci când discuţi cu aceşti oameni, spun: «Medicii sunt corupţi. Dar medicul meu nu este. I-am dat plicul pentru că merita. Nu este plătit cât ar trebui, şi m-a tratat foarte bine». Asta e o mentalitate de care cu greu o să scăpăm“, a punctat dr. Eleodor Cîrstoiu, preşedintele „Promedica“.
 

E normal să ia medici bani de la pacienţi? Nu, nu e normal, a fost răspunsul tuturor. Soluţia? „Salarii decente şi publice pentru medici“. Şi, nu doar atât. „Problemele nu se vor rezolva doar cu mărirea salariilor. Trebuie schimbată mentalitatea. Cred că singura soluţie pentru a schimba mentalitatea ar fi să aducem înapoi în ţară cât mai mulţi dintre medicii care lucrează acum în străinătate. Atât de mulţi încât opiniile şi comportamentul lor să aibă efect de schimbare. La noi există mai multe probleme legate de mentalitate: pacientul nu acceptă ideea de listă de aşteptare. Este dispus să plătească pentru a intra în faţă, pentru a ajunge la un anumit medic. Sau să-şi folosească relaţiile. Medicul, la rândul lui, a acceptat acest sistem care îi aduce un venit decent, venit pe care angajatorul nu i-l asigură. Şi toate acestea înseamnă bani, care nu sunt contorizaţi în sistemul public. Sistemul public de sănătate din România este practic privatizat din interior! Şi să nu uităm de responsabilitate. În orice domeniu în România, nu doar în medicină, toţi îşi doresc să ajungă şefi. Asta pentru că şefia în România nu înseamnă responsabilitate, ci un sistem de relaţii, putere, beneficii. În afară, puţini sunt încântaţi cu ideea de a deveni şef. Asta pentru că ştiu că şefia nu înseamnă doar bani în plus, ci şi foarte multe responsabilităţi“, a punctat dr. Marian Stamate.  

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii