Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Statul poliţienesc

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

La ce e bun şi încă n-am aflat?

Ne-ar fi plăcut să vorbim despre „statul ipohondru”, urmare a sumelor exagerate acordate sănătăţii din împrumuturi externe costisitoare; sau despre „statul erudiţilor” datorită sumei „nejustificat” de generoase alocate educaţiei, cercetării şi inovării, unica şansă a dezvoltării unei ţări înapoiate. Un grup informal de analiză considera că, după vechea şi noua lege a salarizării bugetarilor, oricum nu putem vorbi decât despre „statul secretarelor”, adică al birocraţiei; ele sunt campioanele meritologiei (nu meritocraţiei!), fiindcă unele au salarii similare conferenţiarilor universitari, deşi nu există nici un fel de justificare pentru raportul pe care-l ating la capitolul responsabilităţi-pregătire-performanţă.

Un articol din „Ziarul Financiar” ne relevă adevăratele fundamente şi priorităţi ale statului român. Cu certitudine, ne aflăm într-un stat al „ordinei şi siguranţei”, întrucât avem cheltuieli duble faţă de media europeană la acest capitol: 6,3% din bugetul consolidat, pe datele Eurostat din 2013. Nu suntem nici pe linia frontului ucrainean, nici în faţa invaziei refugiaţilor sirieni şi, din câte se aude, nici nu mai există poliţişti în multe localităţi rurale. Statul român a moştenit un reflex militarist comunist şi preferă să conjuge verbe precum „a apăra” şi „a păzi” în locul lui „a educa” ori „a însănătoşi”.

„Statul poliţienesc” este în teorie un stat al siguranţei bunurilor şi valorilor private şi publice. Dar, în realitate, intră în contradicţie flagrantă cu gradul de prăduire, infracţionalitate şi jaf al banului public. Un studiu făcut ca la carte de o echipă de cercetători ai Societăţii Academice din România relevă cum se fură statul: minim 48% din valoarea contractelor pe bani publici a fost acordată preferenţial în perioada 2007-2014, o parte revenind ca pradă reţelelor politice. Presupunem că SRI şi alte servicii plătite pentru „siguranţa naţională” ar trebui să aibă un cuvânt de spus în această problemă, nu un ONG finanţat de Comisia Europeană. Cu alte cuvinte, eficienţa structurilor de forţă este cel puţin discutabilă. Se cheltuie dublu faţă de alte ţări europene, dar se fură înzecit.

6,3% din bugetul consolidat este enorm, în condiţiile în care abia din 2016 vom avea 2% din PIB propriu-zis pentru apărare, iar bugetele serviciilor secrete sunt complet netransparente. Rezultă că o mare parte din bani se duc pe salarii şi pensii. Contingentul „paznicilor” societăţii şi statului a obţinut, în ultimul timp, un acces preferenţial la resursele publice. „Succesul” vicepremierului general Gabriel Oprea de a trece prin Parlament proiectul pensiilor militare speciale, fără respectarea principiului contributivităţii, în răspăr cu legislaţia europeană, exprimă viziunea militaristă care a ajuns să influenţeze majorităţile politice. Partidele caută sprijinul instituţiilor de forţă la schimb cu aprobarea unor majorări necondiţionate de venituri. „Partidul generalilor”, UNPR, are astăzi o poziţie din care, în numele solidarităţii militare, poate dezechilibra pe termen lung cheltuielile statului. Habar n-avem cât din deficitul fondului de pensii poate fi pus pe seama pensiilor speciale. Concluzia: nu sunt bani pentru medici sau profesori, dar ne putem împrumuta pentru pensiile unora din structurile de forţă. Singurul lucru, destul de simplu, pe care ar trebui să-l înţeleagă şi politicienii este: educaţi oamenii şi nu mai aveţi nevoie de ordine asigurată cu bulanul!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri