De Sănătate

Punem punctul pe știi

Advertorial

Un mărţişor pentru sănătate!

marți, 14 februarie 2017, 14:58
6 MIN
 Un mărţişor pentru sănătate!

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată în data de 9 martie în acest an, Policlinica Providenţa oferă gratuit, în luna martie, femeilor cu vârste peste 40 de ani şi care au salariul minim pe economie, pensie (1.000 de lei) sau fără venituri următorul pachet, cu programare prealabilă şi în limita locurilor disponibile:

•    Consultaţie la medic specialist nefrolog (dr. Alina Ştefan)
•    Un set de analize (hemoleucogramă, uree, creatinine, acid uric şi sumar de urină)

Policlinica Providenţa doreşte prin campania ”Un mărţişor pentru sănătate!” să contribuie la prevenţia bolilor renale. Mai multe detalii despre rolul apei şi bolile renale ne oferă dr. Alina Ştefan, medic specialist Nefrologie în cadrul Policlinicii Providenţa.

 

De ce este important să fiţi hidrataţi?

Majoritatea persoanelor nu acordă suficientă importanţă hidratării, dar aceasta poate avea un impact enorm asupra stării generale de sănătate. Corpul nostru depinde de rezervele de apă pentru a supravieţui. ştiaţi că apa reprezintă mai mult de jumătate din greutatea corpului nostru, 60% la bărbat şi 50% la femei?
Fiecare celulă, ţesut sau organ are nevoie de apă pentru a funcţiona la parametrii optimi. De exemplu, corpul nostru foloseşte apa ca să-şi menţină temperatura, să înlăture toxinele şi să lubrifieze articulaţiile.

Cum pierde organismul apă?

Pierdem apă in fiecare zi prin intermediul proceselor fiziologice, dar şi atunci când vremea este foarte calduroasă, când facem sport sau când avem febră. Vărsăturile sau diareea pot, de asemenea, să conducă la o pierdere masivă de lichide. Dacă nu înlocuim apa pe care o pierdem, ne putem deshidrata rapid.
 
Simptomele deshidratării includ:

–     Urinare în cantitate redusă sau eliminarea unei urini închise la culoare
–     Gură uscată
–     Stare de oboseală
–     Sete extremă
–     Dureri de cap
–     Confuzie
–     Ameţeli
–     Lipsa lacrimilor

Setea şi  Rinichiul:

Buna funcţionare a rinichilor se bazează pe cantitatea de apă pe care o consumăm. Rinichii nu primesc la fel de multă atenţie precum inima, dar aceştia sunt responsabili pentru multe funcţii care contribuie la starea generală de sănătate.

Consumul zilnic de apă recomandat variază de la persoana la persoană, în funcţie de cât de mult transpiră sau cât efort depune. Cu toate acestea, există un consens în ceea ce priveşte un nivel optim recomandat. Potrivit Institutului de Medicină, aportul adecvat pentru bărbaţi este de aproximativ 3 litri de apă, iar pentru femei de 2 litri de apă pe zi (6-8 pahare apă/zi).

Ce se întamplă cu rinichii atunci când nu bem suficientă apă?

–    Infecţiile tractului urinar sunt foarte comune, iar dacă acestea se extind la nivelul tractului urinar superior pot cauza leziuni permanente, ducând uneori chiar şi la septicemie. Consumul de apă este una dintre cele mai simple modalităţi prin care puteţi reduce riscul apariţiei unei infecţii de acest gen.

–    Principala cauză a apariţiei pietrelor la rinichi este lipsa apei. Cercetările au sugerat că pietrele la rinichi cresc riscul apariţiei unei boli renale cronice.

–    Deshidratarea poate provoca un dezechilibru în electroliţii corpului. Electroliţii, potasiul, fosfatul şi sodiul, ajută la transmiterea semnalelor electrice între celule. Astfel, rinichii funcţionali ajută la menţinerea stabilă a nivelului de electroliţi. În lipsa echilibrului, semnalele electrice devin amestecate, ceea ce poate duce la convulsii.

–    În cazurile severe, deshidratarea poate duce la insuficienţă renală, afecţiune care vă poate pune viaţa în pericol, mai ales dacă sunt adăugaţi factori precum: tratamentul antihipertensiv excesiv, antiinflamatoriile, anumite antibiotice, infecţiile sau alte boli cronice: diabet, boli cardiovasculare, boală renală cronică.

Complicaţiile posibile ale insuficienţei renale cronice includ anemia, leziuni ale sistemului nervos central, insuficienţă cardiaca şi compromiterea sistemului imunitar.

În afară de apă, ce am mai putea să bem ca să fim bine hidrataţi?

Apa este cea mai bună opţiune ca lichid, pentru a ne menţine starea de hidratare.
Ar mai fi şi alte băuturi sau alimente care v-ar putea ajuta să procuraţi apa de care aveţi nevoie, dar unele dintre ele s-ar putea să vă crească aportul de calorii. Puteţi lua cu uşurinţă aproximativ 20% din cantitatea de apă din mâncarea pe care o consumaţi, iar restul de 80% din băuturi precum sucuri de legume şi fructe.

Chiar şi băuturile cu cofeină, precum cafeaua şi ceaiul verde sau negru vă pot aduce o parte din apa de care aveţi nevoie, dar până la un punct. Consumul frecvent al băuturilor pe bază de cofeină v-ar putea crea o stare de anxietate, fiind un stimulent al sistemului nervos.

Ceaiurile din plante ar mai fi o opţiune, dacă le consumaţi fără adaos de zahar sau miere, pentru a nu aduce calorii în plus.

Beneficiile unei hidratări corecte

Rinichii sunt cei care filtrează toxinele din organismul nostru, cu ajutorul apei, determinând implicarea ficatului în acest proces.
 
Rinichii unei persoane bine hidratate filtrează aproximativ 180 de litri de apă în fiecare zi, cea mai mare parte fiind resorbită pentru a preveni pierderile excesive de lichide.

Apa acţionează ca un lubrifiant pentru muşchi şi articulaţii, ajută la formarea lichidului articular şi prezervă activitatea normala a muşchilor.

O hidratare corespunzătoare va menţine o digestie optimă. Când apa nu este suficientă, organismul va găsi alte surse din care să preia lichidele necesare (inclusiv din colon) – iar acest lucru poate conduce la constipaţuie.

Apa, grăsimile esenţiale şi mineralele oferă pielii elasticitate. Aceasta contribuie la procesul de detoxifiere a organismului ş diminueaza nivelul de sodiu din corpul dumneavoastră.

Creşteţi  cantitatea  de apă  pe care o consumaţi, în următoarele situaţii:

–  Aveţi anumite probleme medicale, ca de exemplu litiaza renală sau infecţii ale vezicii urinare
–  Sunteţi însarcinată sau alăptaţi
–  Intenţionaţi să mergeţi afară pe vreme caniculară
–  Faceţi sport
–  Aveţi febră, aţi vărsat sau prezentaţi un sindrom diareic
–  Vă străduţi sa slăbiţi – apa induce un efect termogenetic, care va duce la creşterea ratei metabolice. Cu cât metabolismul este mai accelerat, cu atât este mai puţin probabil să câştigaţi în greutate.
Retenţia de apă

Contrar părerilor, consumul de lichide ajută la eliminarea de fluide acumulate în organism. Atunci când o persoană nu consumă suficientă apă, organismul începe să îşi facă rezerve de lichide. Acestea sunt stocate în spaţiile extracelulare. Pielea îşi va pierde elasticitatea şi este posibil să se instaleze edemul.

De cele mai multe ori, persoana care suferă de retenţie de apă se poate considera supraponderală, fără să aibă surplus de grăsime. Una din cele mai frecvente cauze a reţinerii apei în organism este consumul excesiv de sare.

Trucuri pentru o hidratare eficientă:

–  Păstraţi lângă dumneavoastră pe durata întregii  zile o sticlă de apă

–  Dacă nu vă atrage ideea de a consuma apa simplă, adăugaţi o felie de lămâie sau lime

–  Dacă intenţionaţi sa faceţi exercţtii fiţi siguri că beţi apă suficientă înainte, în timpul sau după efectuarea acestora

– Beţi apa după un anumit program

–  Incepeţi şi încheiaţi ziua cu un pahar de apa.”

Dr. Alina Aspazia Ştefan este medic specialist Nefrologie la Policlinica Providenţa şi poate fi găsită, prin programare prealabilă, la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro.

 

Comentarii