Un simbol al Iaşului a fost redat circuitului turistic şi liturgic (FOTO)

joi, 15 august 2013, 01:50
3 MIN

Lucrările la Biserica “Sf. Sava” din vecinătatea Liceului „V. Alecsandri” au fost finalizate în urma unei investiţii de 19,5 milioane de lei, bani proveniţi de la Uniunea Europeană.

Biserica “Sf. Sava” va fi redată circuitului turistic şi liturgic, începând de astăzi. Lucrările de construcţie, restaurare şi conservare, realizate din fonduri europene, au ajuns la final, după o investiţie de aproximativ 19,5 milioane de lei. Monumentul, aflat în vecinătatea Liceului „V. Alecsandri”, este o construcţie unică în Moldova, care îmbină elemente arhitecturale bizantine, orientale, gotice moldoveneşti şi munteneşti. Este una dintre cele mai vechi biserici din Iaşi, păstrându-se în forma actuală din anul 1625. „Proiectul european s-a derulat în condiţii foarte bune, începând din 2010, din toate punctele de vedere, atât din partea constructorului, cât şi a finanţatorului. Cel puţin vreo câteva sute de ani nu va mai fi nevoie de o intervenţie. Biserica a fost foarte mult timp în ruină, deteriorată”, a subliniat preotul paroh Narcis Constantin Axinte.
Pe lângă lucrările de consolidare a fundaţiei, zidurilor şi turlelor, pictura a fost refăcută, fiind păstrate doar câteva scene originale, care încă aveau claritate. „Când s-a stabilit soluţia de fundare, am descoperit urmele fostei biserici. Aşa ne-am explicat cauza fisurilor de înălţime. Am reuşit să găsim soluţii pentru a o consolida fără intervenţii majore în ceea ce priveşte elementele de finisaj. Cupola de la naos era aproape de colaps. Ca să putem salva pictura, am adus din Germania materiale speciale. Am reuşit să ne încadrăm în termen, chiar dacă am avut probleme în perioada de iarnă, când nu se poate lucra foarte mult”, a detaliat Gheorghe Băian, director tehnic la Iasicon.
Acesta a atras atenţia asupra faptului că există o problemă la nivel naţional, întrucât clădirile sunt consolidate, dar lipsesc activităţile de întreţinere. Urmările sunt grave, pentru că durata de viaţă a lucrării iniţiale scade considerabil.
Biserica „Sf. Sava” aduce încă o noutate în peisajul turistic, fiind pe cale de a acredita un punct muzeal în incinta sa. „Suntem primii care acreditează un astfel de muzeu. În Iaşi nu există alt muzeu acreditat, în afară de Palatul Culturii şi de Complexul Moldova. Am restaurat 80 de cărţi vechi, de la 1700, iar Palatul ne va ajuta cu obiecte pentru expus. Pe vremea când era deschis, o cameră din Palat era plină de obiecte găsite de-a lungul timpului în şantierul arheologic al bisericii”, a precizat Cristian Matache, manager al proiectului.
Ultima slujbă oficiată la „Sf. Sava” a avut loc pe 5 decembrie 2010, rugăciunile de astăzi fiind prilej de bucurie pentru credincioşii din parohie. Sfinţirea monumentului va avea loc în luna octombrie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii