De Business

Punem punctul pe știi

Una din cele mai vechi firme din Iaşi îşi trăieşte ultimele clipe

marți, 08 decembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Una din cele mai vechi firme din Iaşi îşi trăieşte ultimele clipe

Lichidatorul Companiei pentru Construcţii Alex a reuşit să vândă depozitele firmei. A mai rămas de valorificat sediul societăţii, care se află pe strada Uzinei.

 

Societatea ieşeană Prima MG, cu afaceri în domeniul exploatării forestiere, a achiziţionat depozitele omului de afaceri Alexandru Alexandrov (FOTO), unul dintre primii antreprenori cu afaceri în construcţii de după Revoluţie. Firma Prima MG, aparţinând soţilor Ana şi George Marcu, a transmis lichidatorului Companiei pentru Construcţii Alex o ofertă concretă pentru cumpărarea depozitelor din zona CUG încă din vară, iar în luna octombrie a avut loc licitaţia cu supraofertare la care nu s-au prezentat alţi doritori. Oferta soţilor Marcu a constat în suma de 246.800 euro fără TVA pentru un teren de 9.348 mp situat pe Şoseaua Iaşi  – Ciurea şi construcţiile de pe acesta, variantă acceptată de creditorii firmei.

 
 
Cum s-au împărţit banii
 
 
În urma acestei tranzacţii, Alexandrov a scăpat integral de datoria către banca de la care şi-a finanţat afacerea, BRD Group Societe Generale, şi de o mică parte din suma pe care o datorează bugetului de stat. După achitarea cheltuielilor de procedură (1000 lei), onorariul UNPIR (22.000 lei) şi onorariul lichidatorului judiciar (peste 33.000 lei), a rămas de distribuit creditorilor puţin peste un milion lei, din care peste 744.000 lei au revenit băncii BRD. „Creditorului BRD – Groupe Societe Generale SA i se va distribui suma de 744.161,63 lei având în vedere faptul că asupra bunurilor valorificate respectivul creditor avea un drept de ipotecă şi gaj. Ca urmare a distribuirii sumei mai sus indicate a fost achitată întreaga creanţă a BRD Groupe Societe Generale SA. Diferenţa rămasă, în cuantum de 286.151,27 lei, se va distribui către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi având în vedere faptul că asupra bunurilor valorificate creditorul mai sus indicat avea un sechestru asigurator instituit după notarea ipotecii în favoarea BRD – Groupe Societe Generale SA”, potrivit raportului lichidatorului Casa de Insolvenţă A&B SPRL. După această distribuire, creditorii Companiei pentru Construcţii Alex mai au de primit peste 1,8 milioane lei, 50% din această sumă revenindu-i Fiscului. O altă creanţă importantă, de peste 500.000 lei, o are de recuperat chiar omul de afaceri Alexandru Alexandrov. Teoretic, bunurile pe care le mai deţine acum societatea în patrimoniu au o valoare de evaluare de peste două milioane lei fără TVA, astfel că ar fi plătiţi toţi creditorii, numai că asta ar coincide şi cu sfârşitul uneia din cele mai vechi companii de construcţii ieşene.
 
 
Cât se mai poate obţine
 
 

La mijlocul acestei luni, lichidatorul va încerca să valorifice aceste ultime bunuri ale societăţii cu o valoare de peste 460.000 euro. Cel mai important activ din cele ce vor fi scoase la mezat pe 15 decembrie este un teren intravilan de 481 mp situat pe strada Uzinei, nr. 47, pe care se găseşte şi construcţia în care funcţionează sediul firmei. Clădirea este compusă din demisol cu suprafaţa utilă de 205 mp, parter cu suprafaţa utilă de 220 mp şi etajul 1 cu suprafaţa utilă de 172 mp. Terenul are un preţ de pornire de 103.100 euro fără TVA (echivalentul a 459.000 lei la cursul Băncii Naţionale Române din ziua evaluării), iar clădirea are un preţ de pornire de 324.600 euro (echivalentul a 1.442.000 lei). La aceeaşi licitaţie, lichidatorul scoate la vânzare şi bunurile mobile existente în patrimoniul firmei, preţul de pornire pentru toate aceste bunuri fiind de 153.880 lei fără TVA. „Lista bunurilor mobile şi specificaţiile acestora pot fi consultate la sediul lichidatorului judiciar sau la grefa instanţei, aceste date regăsindu-se şi în raportul de evaluare întocmit în luna mai 2015”, potrivit anunţului publicat de lichidatorul judiciar. Printre maşinile scoase la vânzare se găsesc un autoturism Chevrolet Kalos cu preţ de pornire 7.211 lei fără TVA, o Dacia Logan Ambiance evaluat la suma de 7.678 lei fără TVA, o Dacia Logan L90 cu preţ de 6.891 lei fără TVA şi o autoutilitară VW Transporter Furgon evaluat la 15.854 lei fără TVA. „Preţurile reprezintă preţul de pornire a licitaţiei, adjudecarea bunurilor urmând să se facă la cel mai mare preţ oferit”, se mai arată în anunţ. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii