De Business

Punem punctul pe știi

Vreţi să demonstraţi că aţi plătit contribuţiile la pensii? Fiscul vă aşteaptă!

vineri, 24 octombrie 2014, 01:50
1 MIN
 Vreţi să demonstraţi că aţi plătit contribuţiile la pensii? Fiscul vă aşteaptă!

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a introdus o nouă procedură prin care contribuabilii persoane fizice care doresc să demonstreze că au plătit taxele la pensii pot primi o situaţie plăţilor sau restanţelor. Potrivit Ordinului ANAF nr. 3093/2014, publicat în Monitorul Oficial de marţi, 21 octombrie, a fost aprobată procedura de certificare a stadiului plăţilor contribuţiilor de asigurări sociale şi formularele necesare pentru obţinerea răspunsului de la Fisc.

 “Odată cu intrarea în vigoare a acestui ordin, persoanele care au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii pot înainta o cerere tip către Administraţia Judeţeană de Finanţe Publice Iaşi, iar instituţia noastră va elibera o adeverinţă prin care se certifică plata CAS. Practic, ca să arate că şi-a achitat la timp contribuţiile la sistemul public de pensii, PFA, de exemplu, trebuie sa urmeze procedura aprobată”, a explicat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al AJFP Iaşi.

Au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale, membrii întreprinderii familiale, PFA, persoane care realizează venituri din profesii libere, din drepturi de proprietate intelectuală sau alte activităţi independente. În cazul în care oricare din aceste categorii de contribuabili înregistrează datorii la bugetul asigurărilor sociale, Fiscul va emite o decizie referitoare la obligaţiile de plată accesorii. Ulterior, contribuabilul se prezintă la Trezorerie pentru a stinge debitul, moment în care poate primi adeverinţa care poate fi folosită la stabilirea stagiului de cotizare a contribuabilului.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii