De Business

Punem punctul pe știi

22 de grame de hirburi electronice de cap de iesean

duminică, 04 noiembrie 2007, 18:43
4 MIN
 22 de grame de hirburi electronice de cap de iesean

Iesenii se despart cu mare greutate de electrocasnicele vechi din locuinte. In urma campaniei de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice care a avut loc in cursul zilei de simbata, reprezentantii Salubris au strins de la populatie putin peste sapte tone de astfel de resturi. Ceea ce inseamna practic ca, in medie, fiecare locuitor al municipiului s-a debarasat la sfirstul saptaminii trecute de numai aproximativ 22 de grame de deseuri electrocasnice.

„Sint multumit de rezultatele obtinute simbata tinind cont de faptul ca aceasta campanie s-a desfasurat intr-o singura zi. Consider ca lumea a raspuns destul de bine apelului facut de autoritati daca luam in considerare faptul ca, de la inceputul anului si pina la sfirsitul lunii septembrie, au fost strinse aproximativ 21 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice, din care circa trei sferturi provin de la agenti economici si nu de la persoane fizice", a declarat Ion Apostol, directorul Salubris.

Potrivit datelor centralizate de operatorul local de colectare, majoritatea lucrurilor de care s-au debarasat iesenii sint televizoarele atit alb-negru cit si color, circa 150 de bucati in total, aproximativ 70 de monitoare, 50 de unitati de calculator, 20 de masini de spalat si 10 aragazuri.

Conducerea operatorului de colectare a mai precizat ca pragul de trei kilograme de resturi electronice ce trebuie strinse pe cap de locuitor pina la inceputul anului viitor, cantitate ce a fost impusa tarii noastre odata cu aderarea la Uniunea Europeana, poate fi atins doar cu sprijinul cetatenilor. Acestia ar trebui sa renunte din propria initiativa la frigiderele, aragazurile, masinile de spalat sau calculatoarele stricate din casa pe care le folosesc pe post de suport pentru ghivece cu flori.

La vinatoare dupa deseuri

Reporterii „Ziarului de Iasi" au facut simbata la prinz un tur la citeva centre de colectare special amenajate in acest sens pentru a observa modul in care functioneaza programul de stringere a deseurilor la nivel local.

Primul punct de colectare vizitat a fost cel din parcarea de vis a vis de hotel Europa unde, la ora 13.00, nu mai era nimic la fata locului. Prin zona se aflau doar citeva persoane neautorizate in cautare de aparatura veche. Dupa ce au scotocit in toate cele trei tomberoane, acestea au plecat cu o masina Dacia de culoare rosie.

Abia la cel de-al doilea centru, amenajat la Poarta I a fabricii Nicolina, s-a simtit ca locuitorii din zona au gasit ceva de aruncat de prin casa. Adica au cedat spre reciclare un TV Saba Ultracolor, o tastatura functionala – dupa cum a precizat fostul proprietar, o imprimanta Reuters, o unitate si un monitor model vechi de 15 inch. In spatele tomberonului Salubris statea insa pitita o cutie avind inscriptionat modelul unui filtru de cafea „International". „Nu este filtru de cafea acolo. Sint doar citeva piese de la calculator", ne-a lamurit curiozitatea reprezentantul operatorului de colectare.

In spate la 1001 Articole, in Podu Ros, locuitorii din zona au aruncat insa chiar si aparatura mai noua precum televizoare Goldstar sau Philips. Printre resturi se puteau observa totodata si ceasuri de perete de pendula, radio-uri Pacific sau pick-up-uri. „E mai greu la inceput, pina isi da lumea drumul la mina. S-a adunat totusi ceva", a mentionat un sofer al Salubris care a sustinut ca se intorcea dintr-o cursa care a cuprins zonele Tudor Vladimirescu, Tatarasi si Cantemir.

Tine florile pe frigiderul stricat

„In Tudor am gasit cele mai multe lucruri. De la monitoare pina la frigidere si masini de spalat Albalux", a adaugat soferul. Centrul de colectare din zona Garii pare sa fi fost unul dintre cele mai aglomerate din oras.

Aici puteau fi observate, inca la jumatatea timpului alocat campaniei, obiecte dintre cele mai diverse. „Avem citeva telefoane fixe si mobile, televizoare Sony, LG si Grundig, radio National Panasonic, frigider Arctic, imprimante cum erau la inceput, unitati, tastaturi, mouse-uri si altele", a exemplificat Vasile Anton, seful de formatie DSU al Salubris prezent in spate la Vama Veche.

Chiar daca iesenii sustin ca ar avea multe lucruri de care ar putea sa se debaraseze, in practica lucrurile nu se intimpla chiar asa. „As mai avea un monitor de aruncat, dar nu pot sa-l mai car in spate si pe asta", a spus un tinar care s-a recomandat Mircea in timp ce lasa un alt monitor la centrul de colectare din spate de la Gara. „Am si eu un frigider stricat pe care tin florile, dar nu pot sa-l car pina jos pentru ca sint batrina", a motivat de asemenea si Antoneta Calin. 

Comentarii