De Business

Punem punctul pe știi

Datoriile firmelor la buget s-au dublat

marți, 14 iulie 2009, 19:12
2 MIN
 Datoriile firmelor la buget s-au dublat

Datoriile firmelor iesene la stat au explodat. Potrivit datelor centralizate de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ), valoarea restantelor de plata la buget apartinind agentilor economici din judet a crescut in primul semestru din acest an cu 88% fata de perioada similara a anului trecut, ajungind la 616 milioane lei.

Conform evidentelor institutiei, in primele sase luni ale anului trecut sumele ramase de recuperat de la agentii economici erau in cuantum de 327 milioane lei.

"La bugetul de stat se remarca o crestere a arieratelor (n.r. – datoriilor) de 189 milioane lei (36%), la bugetul asigurarilor sociale de 72 milioane lei (55,8%), la bugetul asigurarilor de sanatate de 24 milioane lei (61,76), iar la somaj de 3 milioane lei (12,67%)", a exemplificat Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFPJ.

Reprezentantii mediului local de afaceri sustin ca situatia actuala se datoreaza, pe de o parte, crizei economico-financiare, iar pe de alta parte modificarilor legislative privind modalitatea de impozitare a veniturilor societatilor. "Atit timp cit Ministerul Finantelor nu sprijina dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si functioneaza ca un jandarm, introducind acel impozit forfetar, cum sa vrei sa investesti in Romania? Nu vedeti ca 2.700 de firme din judet si-au suspendat activitatea? S-a ajuns aici de nevoie. Daca incasarile abia acopera plata salariilor si a citorva furnizori, de unde sa mai dea cote fixe si la stat? Cind esti calic, cirpesti si tu doar ce poti si se fac alte liste de prioritati", a comentat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului pentru IMM Iasi.

Acesta a adaugat ca sistemul aplicat de bancile comerciale in ceea ce priveste esalonarea ratelor ar trebui pus in practica si de stat. "Ministerul Finantelor ar trebui sa inteleaga ca mediul de afaceri este un partener caruia, in momente dificile, ar fi indicat sa i se aplice un tratament ingaduitor, nu sa i se dea in cap. Numai ca mentalitatea functionarului public este sa il hartuiasca, nu sa il ajute pe agentul economic. De aceea, multi dintre intreprinzatori nici nu mai stiu pe unde sa scoata mineca", a apreciat Vitelaru.

Cifrele oferite de DGFPJ confirma faptul ca inspectorii fiscali nu au stat cu mina in sin si au emis in primele sase luni ale anului in jur de 188.000 de titluri executorii pentru datornici, in crestere cu aproximativ 45% fata de perioada comparabila a anului precedent. Totodata, pentru a recupera o parte din bani, finantistii au aplicat de 4,7 ori mai multe popriri la clientii si furnizorii firmelor debitoare, ajungind astfel la finele lunii iunie a acestui an la 1.180 popriri in suma de 54,8 milioane lei.

"De asemenea, s-au instituit circa 25.000 de popriri pe conturile bancare ale agentilor economici debitori, in suma totala de 172,8 milioane lei. Prin comparatie, in prima jumaate din 2008, erau numai 11.550 de popriri pe conturi in valoare de 166,2 milioane lei", a mentionat Taran.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii