De Business

Punem punctul pe știi

Fabricile de bani ale lui Ceausescu

vineri, 07 septembrie 2007, 18:22
4 MIN
 Fabricile de bani ale lui Ceausescu

Gasirea ingredientelor si a modului de combinare a necesitat doar traversarea perioadei de tranzatiei, adica mai putin de 20 de ani.

Pe scurt, reteta arata cam asa: cumperi o fabrica de stat la un pret modic sau intri in actionaritul unei societati privatizata prin Programului Asociere a Salariatilor (PAS), incerci sa mentii firma pe linia de plutire citiva ani, daca mai inregistreaza si profit cu atit mai bine, iar cind piata imobiliara explodeaza scoti halele si terenurile la vinzare. Reusita este garantata. Drept dovada stau vinzarile terenurilor firmei Adimet ori fostei Intreprinderi de Masini Agricole (IMA).

Odata incercata reteta, a fost imediat „furata" si de alti patroni. Recent, Iasitex, cumparata acum 4 ani cu doar 2 milioane euro, a vindut circa 4,6 hectare de teren cu 24 milioane euro. Chiar in acest moment, Adrian Butuca, ce controleaza Moldomobila SA, a anuntat ca vinde 13 hectare ale firmei cu 40 milioane euro.

Alti importanti oameni de afaceri ieseni fac deja calcule si pregatesc aceleasi „lovituri". Uzinele si combinate ridicate in timpul comunismului au devenit astfel, peste ani, ceea ce nici Ceausescu nu a visat vreodata: adevarate fabrici de bani.

Pionerii afacerii

Unul dintre primii patroni ieseni care au deschis calea vinzarii terenurilor fabricilor detinute este Neculai Vitelaru. Acesta a batut palma in 2004 cu grupul german „Lidl&Schwarz", care a ridicat supermarketul Kaufland in Podul de Piatra in locul IMA. Omul de afaceri nu a vrut sub nici o forma sa dezvaluie valoarea tranzactiei, dar in urma acesteia a achizitionat un teren de la Nicolina SA, unde a ridicat o noua fabrica.

Doi ani mai tirziu, un alt om de afaceri a urmat aceeasi cale. Ioan Prisecaru, patronul Grupului de firme Conex, s-a inteles cu antreprenorii lantului de hypermarketuri Carrefour pentru vinzarea terenurilor si cladirilor firmei Adimet SA, de la Baza III. Potrivit unor surse citate de revista Capital, Prisecaru ar fi incasat circa 115 euro pentru fiecare metru patrat, ceea ce inseamna o tranzactie de opt milioane de  euro.

Societatea Adimet a fost mutata ulterior pe un teren al firmei Agmus, detinut tot de Prisecaru. „Am vindut cladirile si cele sapte hectare de teren ale Adimet catre grupul de firme Vinci",  declara in urma cu doi ani Prisecaru, fara a da mai multe amanunte.

Lovitura de la Iasitex SA

Rezultatele perioadei de inceput par insa a fi timide in comparatie cu tranzactiile finalizate ori initiate anul acesta. Spectaculosa este vinzarea a 40% din terenurile detinute de Iasitex SA, firma controlata de omul de afaceri Stefan Vuza. La inceputul verii, societatea ieseana a cedat unei firme controlate de investitori israelieni 4,6 hectare din terenurile detinute. Pretul de plecare al licitatiei a fost fixat la 460 euro pe metrul patrat, potrivit anuntului de licitatie, ceea ce inseamna cel putin 21 milioane de euro.

„In urma unui program amplu de modernizare si reorganizare a fluxurilor tehnologice avind ca scop cresterea gradului de profitabilitate al firmei, a rezultat ca poate fi disponibilizata o suprafata de 46.500 metri patrati cuprinzind terenuri si hale neutilizate, suprafata pe care SC Iasitex S.A. a valorificat-o prin vinzare catre firma Green Plaza SRL Bucuresti", a explicat Gheorghe Caescu, directorul general al fabricii.

Surse apropiate companiei sustin ca  firma bucuresteana ar fi cumparat un metru patrat de teren cu aproximativ 530 de euro. Ceea ce inseamna un total de circa 24 milioane euro. Mai nou, sefii Iasitex au hotarit sa scoata la vinzare o noua suprafata de teren. Astfel, acestia vor sa cedeze 4.500 metri patrati de teren.

„Printre punctele de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor ce se va desfasura la inceputul lui octombrie se va supune pentru aprobare si vinzarea unui teren excedentar in suprafata de 4.410 metri patrati, la care se adauga constructiile aferente halei Filatura", a sustinut Caescu.

Vinzarea se va face prin licitatie publica cu strigare, iar pretul minim de pornire va fi de 580 euro pentru fiecare metru patrat, potrivit anuntului postat pe Rasdaq. Tranzactia va ajunge astfel la peste 2,5 milioane de euro. Iasitex SA a fost privatizata in 2003, in urma unei tranzactii de aproximativ 2,1 miloane de euro.

Popa a vindut un teren pentru a plati datoriile la stat

Un om de afaceri iesean, aflat anul trecut in topul celor mai bogati 100 de romani realizat de revista Capital, care a apelat in 2006 la vinzarea de terenuri pentru a se redresa financiar este patronul societatii Tehnoton, Maricel Popa.

Potrivit site-ului Rasdaq, acesta a vindut anul trecut un spatiu de 1.200 de metri patrati situat pe bulevardul Poitiers catre societatea Cominco SA. „Am platit datorii la stat, deci nu am avut de cistigat. Am vindut cam 1,2% din firma, iar societatea are sute de hectare. Nu sint Butuca, nici Prisecaru ca sa imi aleg momentul pentru vinzare, desi toate au un timp", a explicat Maricel Popa, patronul Omega Tehnoton.

Moldomobila: 40 milioane euro

Mirajul pare sa il fi atins si pe omul de afaceri Adrian Butuca. Recent, acesta a anuntat ca terenurile si halele detinute de Moldomobila, firma controlata de acesta, sint de vinzare.

„In cazul nostru, scoaterea la vinzare a terenului in aceasta perioada este cu certitudine o sansa importanta. Vrem sa obtinem 300 de euro pe metrul patrat. Sigur o sa avem de cistigat, pentru ca in trei-patru ani preturile terenurilor o sa scada. Ne incercam si noi norocul si nu vrem sa pierdem trenul", a declarat Adrian Butuca, manager al Moldomobila.

Potrivit conducerii fabricii de mobila, societatea isi va muta activitatea intr-un spatiu mai la periferia orasului, iar acum cauta cumparator pentru peste 13 hectare pe care este amplasat actualul producator de mobila. „Sintem inconjurati de blocuri de locuinte, de supermarketuri, si ne va fi tot mai greu sa ne desfasuram activitatea. O sa ne mutam unde o sa gasim un teren la un pret avantajos, de 25 pina in 40 de euro, si cu utilitatile necesare", a mai spus Butuca.

Societatea ieseana a angajat deja compania de consultanta Eurisko pentru a se ocupa de vinzarea terenurilor pina la sfirsitul lunii octombrie.

Comentarii