De Business

Punem punctul pe știi

Iasul, pe locul 16 in clasamentul oraselor

miercuri, 01 noiembrie 2006, 19:29
3 MIN
 Iasul, pe locul 16 in clasamentul oraselor

Iasul se afla pe locul 16 in tara in topul oraselor care ofera cele mai bune conditii de trai. Cel putin asa arata un studiul realizat de revista „Capital“. Clasamentul cuprinde primele 50 de orase din tara in functie de numarul de locuitori, iar la ierarhizarea lor s-au luat in calcul 24 de factori. Variabilele de care s-a tinut cont la realizarea topului se refera atit la necesitatile unei familii din clasa medie si la un loc de munca adecvat si bine platit, cit si la existenta unor posibilitati cit mai diverse de petrecere a timpului liber sau nevoia acesteia de a se deplasa rapid in tara si strainatate.
Conform studiului, Iasul a primit nota 5,25, fiind la doua puncte distanta fata de ocupantul primei pozitii in top – Timisoara. Inaintea municipiului nostru se situeaza, dupa cum apreciaza „Capital“, orase precum Galati, Bistrita, Satu Mare, Tirgu Mures, Lugoj, Pitesti, Ploiesti, Turda, Cluj, Arad, Oradea, Brasov, Sibiu si Contanta. „Este o pozitie dezonoranta pentru noi, care ar trebui sa ne dea de gindit tuturor plecind de la primar, prefect si presedintele Consiliului Judetean si adaugind pe lista toti liderii politici din ultimii 16 ani“, ne-a declarat Nicusor Paduraru, prefectul judetului. Acesta a adaugat ca pentru a putea avansa in top in viitor, Iasul ar trebui sa ofere conditii mai bune mediului de afaceri si sa promoveze mai bine activitatile din domeniul cultural. „In primul rind, oamenii de afaceri ar trebui sa investeasca la noi in Iasi si nu in alte judete din tara. Apoi, ar trebui sa scoatem in relief monumentele istorice care nu sint valorificate si sa promovam nivelul inalt de performanta al universitatilor“, a precizat seful judetului care a mai mentionat ca, in opinia sa, Iasul ar trebui sa se situeze in primele cinci orase din tara. Primarul orasului Gheorghe Nichita sustine insa ca analiza revistei „Capital“ are o anumia doza de subiectivitate. „Nu pot sa comentez in detaliu deoarece nu cunosc cu exactitate criteriile luate in calcul. Din punctul meu de vedere, Iasul ar trebui sa fie situat mai in fata. Probabil au fost unele criterii care ne-au dezavantajat. Ma refer aici la pozitia orasului fata de granita cu Uniunea Europeana“, a explicat primarul Nichita.
Printre criteriile luate in calcul la alcaturirea clasamentului si care au „tras“ Iasul inapoi se numara nivelul mic al salariilor fata de orasele din vestul tarii si distanta relativ mare fata de zonele montane si litoral. Lipsa unei gradini zoologice face ca orasul nostru sa nu primeasca nici un punct la acest capitol. Factorii de care au tinut cont realizatorii topului sint: accesul la infrastructura de transport (aeroport, autostrada, drum european reabilitat, cale ferata principala), accesul la comert modern (hypermarket, magazine cash&carry, mall), accesul la educatie si cultura (teatru, opera si filarmonica, cinematograf), situatia economica (salariul mediu, rata somajului, investitiile straine), preturile din imobiliare, gradul de poluare (din aer, apa, sol), accesul la munte si mare, accesul la manifestari sportive, existenta unei gradini zoologice, rata criminalitatii, dar si distanta pina la granita cu Uniunea Europeana. Fiecare a avut o pondere cuprinsa intre 5 si 15% in nota finala.

Comentarii