De Business

Punem punctul pe știi

Ne-a luat si Vasluiul la investitii straine

Subtitlu

miercuri, 15 noiembrie 2006, 20:39
5 MIN
 Ne-a luat si Vasluiul la investitii straine

Rusinos: Iasul este codas in tara la investitii straine. Chiar si Vasluiul, considerat mai tot timpul ultimul, a beneficiat de investitii mai mari fata de Iasi. Daca ne comparam insa cu Brasovul ori Clujul, situatia este de-a dreptul umilitoare, judetele respective depasindu-ne la investitii straine pe cap de locuitor de sase ori, iar Timisul chiar de peste 10 ori. Potrivit statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), judetul nostru se situeaza pe locul 33 la nivel national in ceea ce priveste valoarea totala a investitiilor straine de cap de locuitor realizate in ultimii 15 ani. Conform datelor inregistrate de institutia amintita, Iasul a beneficiat de investitii din partea oamenilor de afaceri straini de numai 120 de euro pe cap de locuitor. Fata de Bucuresti ori Ilfov, investitiile sint de 40 de ori mai mici, iar fata de Timis ori Constanta de aproximativ zece ori. Cum comenteaza autoritatile locale situatia investitiilor jalnica a straine care este mai mult decit dezastruoasa? Unii ridica din umeri, altii se arata stupefiati, altii pur si simplu ne-au inchis usa in nas, spunind ca nu este treaba lor. „Aceasta este cea de-a doua palma pe care o primesc din partea «Ziarului de Iasi» in legatura cu situatia jalnica, din punct de vedere statistic, a judetului sau a orasului. Inseamna ca avem de munca mai mult decit credeam“, ne-a declarat prefectul interimar Nicusor Paduraru.
Bacaul, de cinci ori mai tare
Conform datelor ONRC, Iasul totalizeaza investitii straine de aproximativ 98 milioane de euro in ultimii 15 ani. Daca impartim aceasta valoare la numarul total de locuitori, atunci observam ca investitiile straine nu depasesc 120 pe cap de persoana. Acelasi indicator este de 572 euro in Bacau, iar in Brasov ori Cluj trece de 700 de euro. Pozitionarea judetului nostru in coada clasamentului, Iasul fiind inaintea a doar noua judete, printre care se numara Botosani, Suceava ori Gorj, pare sa nu-i deranjeze pe sefii administratiei iesene. Unii dintre acestia sustin chiar ca atragerea investitorilor straini in Iasi nu intra in atributiile institutiilor pe care le conduc. „Nu este treaba Consiliului Judetean, ci a autoritatilor locale care au in patrimoniu terenuri pe care le pot pune la dispozitia investitorilor. Primarii din judet sint direct raspunzatori pentru situatia creata si apoi Camera de Comert care nu-si exercita competentele“, ne-a trintit usa in nas Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean.
Vizite pe banda rulanta din bani publici
Cu toate acestea, sint de notorietate atit vizitele presedintelui CJ cit si ale adjunctul acestuia in diferite state membre ale Uniunii Europene sub pretextul ca participa la diverse forumuri de afaceri. Ambii isi anunta cu surle si trimbite vizitele si intilnirile cu oamenii de afaceri straini, lasind sa se inteleaga ca mai este putin si in Iasi investitiile vor da navala. Pe motiv ca reinnoieste un „acord de parteneriat“ cu administratia din Odessa, vicepresedintele CJ Iovu Brezuleanu se afla chiar acum, de la inceputul acestei saptamini, in orasul ucrainian unde va ramine pina miine. „Cu ceva timp in urma, domnul Brezuleanu a mai fost impreuna cu domnul presedinte intr-o misiune la Viena cu ocazia «Zilelor Iasului». Domnul vicepresedinte a luat atunci cu dumnealui mai multe materiale de prezentare a judetului, printre care un album foto, un CD si pliante“, ne-a precizat Sebastian Tataru, purtatorul de cuvint al CJ.
Doar o masa copioasa
Chiar prefectul judetului Nicusor Paduraru este de acord ca banii cheltuiti pe aceste vizite sint aruncati in vint. „Decit sa organizezi intilniri in fiecare saptamina, mai bine doar una la jumatate de an, dar facuta cu mai multe mijloace de promovare a judetului. Cred ca ar fi de utilitate, in primul rind, un inventar al facilitatilor pe care le poate oferi administratia locala investitorilor straini„ a apreciat Paduraru. Prefectul ne-a mai povestit cum, in urma unei deplasari pentru o „misiune economica“ ce a avut loc tot la Odessa in urma cu citeva luni, cind nu ocupa decit scaunul de consilier judetean, nu s-a ales decit cu o masa copioasa si vizitarea citorva obiective turistice.
Primarul vede luminita de la capatul tunelului
Seful orasului sustine ca rezultatele clasamentului se vor schimba in urmatorii doi ani. „Revirimentul este evident, cu atit mai mult cu cit marii investitori straini puternici si-au facut deja aparitia. Si ma refer aici la cele trei centre comerciale Kaufland, la Selgros si Carrefour, care se vor deschide in curind“, a precizat primarul Gheorghe Nichita. Acesta a adaugat ca situatia economica in care se afla Iasul in prezent se datoreaza atit pozitionarii geografice nefavorabile cit si infrastructurii deficitare. Lipsa unui aeroport international si a unui drum european sint tot atitea motive care fac ca judetul nostru sa fie surclasat de Olt, Tulcea, Covasna, Buzau sau Mehedinti. „In plus, slaba reprezentare a judetului la centru constituie un alt motiv care i-a facut pe investitori sa ocoleasca Iasul“, a specificat si Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.
Ride hirb de oala sparta
Argumentele folosite de sefii administratiei locale pentru a justifica dezonorantul loc 33 pe care il ocupa judetul nostru in topul investitiilor straine au stirnit insa hazul oamenilor politici, care insa arunca pisica in curtea altora. „Investitiile straine nu se fac pe ochi frumosi, ci pe certitudini economice. Un investitor strain are nevoie sa stie care sint inlesnirile pe care i le ofera administratia locala si nicidecum ce ii spun eu de la centru“, s-a aparat senatorul PSD Ion Solcanu. O alta explicatie pe care oamenii politici au oferit-o se refera la numarul mare de locuitori pe care il are judetul nostru. „Este un aspect de natura aritmetica. Daca se ia un acelasi volum de investitii in Vaslui si in Iasi si il vom imparti la populatie, e clar ca la noi in judet cifra va iesi mai mica. Cu Bacaul nu merita comparatia intrucit, in urma cu patru ani, guvernarea PSD a pompat foarte multi in acest judet. Probabil ca peste doi ani Iasul va ocupa de departe primul loc in Moldova si macar 10-12 in tara“, se arata optimist senatorul PD Dan Cirlan.
Cele mai importante participatii straine de la Iasi
Valoarea totala a participatiilor straine la capitalul social al societatilor inmatriculate in Iasi in primele zece luni ale acestui an se ridica la aproximativ 8,8 milioane RON (2,4 milioane euro). Cea mai mare investitie straina inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe linga Tribunalul Iasi apartine companiei Bunge Romania, societate ce detine pachetul majoritar de actiuni la fabrica de ulei Unirea. Valoarea participatiei straine la capitalul social al firmei se cifreaza la 42,2 milioane RON (11,8 milioane euro). Pe locul doi in top se situeaza Mittal Steel SA, cu un volum de investitii de 20,6 milioane RON. Ultimul loc al podiumului este ocupat de Constructii Feroviare Iasi Grup Colas, cu o participatie franceza la capitalul social al firmei de peste 10,6 milioane RON.

Comentarii