De Business

Punem punctul pe știi

Timisul exporta cit aproape toata Moldova

miercuri, 27 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 Timisul exporta cit aproape toata Moldova

Judetul Timis a exportat in primele cinci luni ale acestui an cit au exportat la un loc sase judete din Moldova. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), Timisul a exportat in cinci luni produse in valoare de circa 693 milioane euro. In acelasi timp, judetele Moldovei, adica Iasi, Bacau, Neamt, Suceava, Vaslui si Botosani, toate la un loc, au incasat din exporturi aproximativ 716 milioane euro, cu circa 23 milioane euro mai mult decit Timis.
Bacaul a avut exporturi duble fata de Iasi
Daca am face un clasament intre judetele Moldovei, la exporturi, Iasul s-ar clasa pe locul III, dupa Bacau si Neamt. Mai mult de atit, valoarea exportului la nivelul judetului Bacau este aproape dubla fata de cea inregistrata la Iasi. In primele cinci luni ale acestui an, judetul Iasi a exportat produse in valoare de aproximativ 123,5 milioane euro, adica circa 445 milioane lei noi. In acelasi timp, Bacaul a realizat exporturi in valoare de circa 248 milioane euro, adica de 890 milioane lei noi, dublu fata de judetul nostru. Dupa cum sustine Ionel Agrigoroaiei, presedintele Comisiei Textile pentru Industria Usoara, avantajul Bacaului il constituie lemnul si petrolul. „Daca Bacaul nu ar avea petrolul si lemnul, noi am fi primii la exporturi din regiune. Dar daca ne-am apuca si noi sa taiem padurile ca la Bacau ne-am apropia foarte mult de ei la export si fara petrol. Dar nu cred ca aceasta ar fi o solutie indicata pentru a fi primii din Moldova”, a explicat Agrigoroaiei. Decanul Facultatii de Economie si Administrarea a Afacerilor (FEAA), Vasile Cocris precizeaza ca Iasul este un centru mai mult cultural, dar acest lucru nu este de ajuns. „Din punct de vedere economic Bacaul sta mai bine decit Iasul datorita implicarii politicienilor locali. Noi sintem un centru cultural si universitar, dar acest lucru nu prea tine de foame”, a spus Cocris.
Timisul, avantajat de apropierea de granita
Pe locul II la export pe zona Moldovei se afla Neamtul ce a inregistrat venituri de aproape 140 milioane euro. Pe ultimul loc se afla judetul Vaslui cu circa 60 milioane euro, in timp ce Botosaniul a inregistrat venituri din exporturi de aproape 70 milioane euro, iar Suceava de aproximativ 77 milioane euro. In alta ordine de idei, judetele Moldovei au exportat toate la un loc cit judetul Timis. Dupa cum explica decanul FEAA, avantajul Timisului il constituie in mare parte asezarea geografica si infrastructura judetului. „Multe firme din export care au venit in Romania s-au oprit in Timisoara. Toate acestea lucreaza numai pentru export si vin in Romania deoarece forta de munca este ieftina. Societatile nu vin pina in estul tarii pentru ca e drumul prea lung. In Timisoara transportul este mult mai usor catre Europa, si acesta este un avantaj mare”, a mai adaugat Cocris.
Balanta se inclina spre Moldova
Insa, se pare ca Timisul nu va detine acest avantaj la nesfirsit. „Piata din vestul tarii s-a cam saturat. Forta de munca s-a scumpit cam cu 100 euro si se gaseste greu. Investitorii se vor orienta si catre zona Moldovei. Aici este multa forta de munca mai ieftina si terenurile au preturi mult mai mici”, a mai afirmat Agrigoroaiei. Avantajul Timisului in exporturi mai este pus si pe seama „politicii de promovare a firmelor”, dupa cum sustine Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Iasi. Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) este de parere ca autoritatile locale din Timis au stiut sa atraga investitorii straini in zona. „Autoritatile locale timisene au sprijinit destul de mult investitorii straini acordindu-le stimulente. Acest lucru le-a adus un avantaj destul de mare”, a explicat Vitelaru. (Dan MINDRUTA)

Comentarii