Clubul cocosatilor

luni, 10 octombrie 2011, 20:01
3 MIN
 Clubul cocosatilor

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, mai crede totusi in viitorul economiei romanesti. Dar fostul premier a ramas acelasi tip scump la vorba. Apare rar in public si atunci doar pentru a cere continuarea reformelor. Cu cit sint mai dure pentru populatie, cu atit tara o va duce mai bine. Cam paradoxal. Legenda sa de tehnocrat capabil dainuie inca in anumite medii. Mason sau nu, Isarescu e singurul prim ministru care nu a vrut sefia guvernului. Poate de aceea este considerat un bun administrator. Dar ceilalti?

Petre Roman a deschis lista premierilor postdecembristi, sarind direct din puloverul revolutiei in costumul guvernantilor. Personaj de carnaval, incompetent, dar suficient siesi, a ratat toate tintele propuse si s-a mai si laudat cu asta. La inceput, s-a jurat ca-i social-democrat, dupa care si-a facut din liberalism un titlu de glorie. Primii baroni, iviti in zona regiilor de stat, au fost creatia sa. La TV ii place sa ne impartaseasca viziunile care inca il bintuie.

Theodor Stolojan s-a remarcat initial prin grimasele pe care le facea ori de cite ori justifica o masura economica. Desi multe dintre deciziile sale sint considerate si acum controversate, a incetinit prabusirea economiei romanesti, la inceputul anilor ’90. A trecut prin mai multe partide, a vrut sa fie presedinte, s-a visat din nou premier, dar pina la urma a sfirsit prin a fi doar amicul lui Traian Basescu. Cind e invitat in media, pastreaza un ton rezervat, profesionist si sever.

Victor Ciorbea a renuntat la fotoliul de primar al Capitalei pentru functia de premier. Mai cinstit decit multi oameni politici de ieri, de azi ori de miine, ardeleanul nu a avut insa nici taria de caracter si nici experienta necesare pentru a aduce schimbarea. A fost alungat din fruntea guvernului de Emil Constantinescu si nu a uitat asta. Chiar si cind si-a inventat propriul partid, a ramas taranist. La TV e calm, pina se aduce vorba de esecurile mandatului sau. Atunci ii sare tandara, ii cad ochelarii de cal, isi recunoaste adevaratii dusmani si cere dreptate.

Recent, Radu Vasile ii explica unei ziariste ce inseamna competitivitate. E gluma secolului. Prim-ministru in vremuri cumplit de tulburi, Vasile s-a dovedit el insusi un individ cam tulburat. A fost umilit de Miron Cozma, a scris poezii spre a se elibera de depresii si si-a lasat lunga unghia de la degetul cel mic pentru a scrijeli mai bine pe rabojul timpului. Ultima oara parca era prin PDL. Dar cui ii mai pasa?

Beneficiar al masurilor dure aplicate (de nevoie si cam fara cap) de taranisti, Adrian Nastase a stabilizat in cele din urma, la nivel macro, economia nationala. In vremea lui s-a inregistrat prima crestere palpabila a nivelului de trai. A condus guvernul cu mina de fier, a bagat pumnul in botul presei si a cerut ascultare deplina din partea partidoiului. A refuzat insa orice fel de lupta cu coruptia, propria sa coruptie fiind celebra. Se povesteste ca toate firele duceau la el si ca accepta citeva sute de dolari fara nici un fel de jena. Pe blog si in articolele publicate periodic in presa se arata indignat de neprofesionalismul justitiei, o justitie care ar fi trebuit de foarte mult timp sa-l bage la zdup.

Calin Popescu Tariceanu a fost un premier liberal doar cu numele. In loc sa investeasca, intru sanatatea economiei si binele intregii natii, sumele uriase care intrau in Romania, a majorat continuu si fara acoperire in timp salariile, pensiile si ajutoarele sociale. Pe urma a venit scandenta. Ca asa-i la greci. Cind e intervievat, ii place sa se refere la privatizarile de succes, uitind de celelalte afaceri paguboase pentru stat pe care le-a nasit.

Din aceasta insiruire istorica lipseste Nicolae Vacaroiu. E singurul dintre fostii premieri care se ascunde de ochii lumii. Are si de ce. In mandatul sau s-a produs marea catastrofa. Atunci s-au distrus organizat vechile intreprinderi, s-a cancerizat sectorul bancar, a inceput pensionarea fortata a angajatilor de la stat si au fost condamnati la puscarie ziaristii care scriau despre abuzurile PDSR. A respectat fara sa cricneasca toate indicatiile lui Ion Iliescu. Peste 30 de ani de la moartea sa, romanii vor afla probabil ca si el a fost agent al Moscovei. Prea tirziu.

Ultimul pe aceasta lista, cu sau mai degraba fara voia dumneavoastra, se inscrie actualul premier, Emil Boc. Asadar, cu cine il comparam pe Boc? Unii il confrunta deja cu Ponta.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii