Conceptul Nastase

joi, 28 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Conceptul Nastase

Publicitarii stiu ca pentru a promova un produs ai nevoie de un concept. Conceptul poate fi un cuvint, o propozitie, o idee sau orice altceva care reuseste sa defineasca in cel mai inalt grad ratiunea pentru care cei mai multi dintre consumatori prefera si cumpara un anumit produs. Un detergent nu se vinde pentru ca spala rufe, ci pentru ca, spre exemplu, la acelasi pret sau la un pret comparabil detergentul curata mai eficient – sa spunem – decit un sapun. "Eficienta" poate fi, in acest caz, cuvintul care defineste cel mai bine motivul pentru care unii renunta la sapunul de rufe pentru un detergent, si acest cuvint e ceea ce numim aici un concept. In calitate de consumatori, rareori sintem constienti de acest lucru, dar ne comportam ca si cum am fi. Si aceasta pentru ca cineva a gindit-o dinainte. A gasit conceptul legat de produsul respectiv si l-a promovat. Chestiunea e valabila pentru orice activitate umana facuta cu cap.
N-am fi insistat pe o asemenea introducere daca n-am fi convinsi ca pentru a intelege mai bine ce se intimpla cu actuala guvernare e nevoie de un demers similar. Cu alte cuvinte, asimilabila unui produs, guvernarea Nastase trebuie musai sa aiba in spate un concept. O ratiune pentru care se "vinde" (vezi sondajele de opinie) sau pentru care, in mintea celor care ni-l livreaza, ar trebui sa se "vinda". Care ar fi acest concept?
Inca de la inceputul mandatului, guvernul Nastase a dat semne de originalitate. Mai mult decit oricare altul de dinaintea sa. Semnalul avea sa fie dat, evident, odata cu infiintarea unui adevarat minister al imaginii, numit Ministerul Informatiilor Publice, si numirea in fruntea sa a unui specialist recunoscut in domeniu, directorul Metro Media Transilvania, profesorul de sociologie Vasile Dancu. Adversarii l-au etichetat rapid. Vasile Dancu urma sa fie un fel de Goebels (ministrul nazist responsabil cu propaganda) al Romaniei. Stigmatul, fortat pina la limita insultei, n-avea cum sa prinda. Dar nu aceasta ne intereseaza aici. Atita timp cit mijloacele folosite pentru a face imagine guvernului ramin legale, ministerul condus de Vasile Dincu ramine cel mult un subiect de controversa politica. Important e ca, prin infiintarea acestui minister, guvernul Nastase ne face sa-ntelegem ca urmeaza sa fim condusi nu atit intr-o anumita directie, cit intr-un anumit fel. Intr-un anumit stil. Conform unui anumit concept.
Desi timpul scurs de la preluarea mandatului e relativ scurt, exista deja indicii cu privire la acest asa numit concept. Acesta poate fi dedus din cel putin trei idei majore care par sa stea la baza actualei guvernari.
Prima se refera la reforma economica. In ciuda aparentelor, guvernul Nastase nu pare deloc ingrijorat de asa numitele consecinte sociale ale privatizarilor si restructurarilor pe care le presupune reforma economica. Cineva acolo la Palatul Victoria pare sa fi inteles ca nu disponibilizatii sint cei care dau tonul nemultumirilor in Romania, ci mai degraba cei cu salarii mici. Iar acestia sint, in cea mai mare parte, bugetari. Solutia de principiu? Intarirea statului si relaxarea deficitului bugetar. FMI poate sa mai astepte. Cit priveste privatizarea, singura problema e sa aduca bani la buget si in buzunarele partidului. Iar partidul inseamna administratie publica si afaceri. Cu aceste doua forte faci oricind, daca e cazul, si protectie sociala.
A doua idee majora, legata de prima. Coruptia nu e un fenomen care sa ingrijoreze in sine pe multa lume. Cel mult pe unii intelectuali, unii ziaristi si un segment ingust din zona intreprinzatorilor privati. Romanii parca s-au cam lamurit. Pina la urma, coruptia mai mult ajuta decit strica, desi e frumos sa mai vezi sau sa mai citesti despre cite un flagrant cu luare de mita. Iar daca e vorba de un procuror, politist sau judecator, cu atit mai bine. Pentru guvernul Nastase nu coruptia e problema, ci imaginea ei. Sa fie cit mai domestica si sensibila. E a noastra si ni-i draga. Marii corupti exista doar daca accepta guvernul ca exista. In rest, e doar o inventie care nu foloseste nimanui. Fosta putere a crezut ca, aratindu-i pe unii dintre marii corupti cu degetul, va cistiga in popularitate, cind, de fapt, lucrurile stau exact pe dos. Lupta impotriva marii coruptii erodeaza imaginea statului si a guvernului. Si, in final, imaginea romanilor despre ei insisi.
Si aceasta e, de fapt, a treia idee majora pe care pare sa se bazeze actuala guvernare. Romanii au nevoie de un minim respect. Raspunde iritat, ratoit sau doar ironic, dar neaparat in fata camerelor de luat vederi, la cite-o baroneasa, lider maghiar sau institutie financiara internationala si ai incalzit inima a milioane de romani. Oricum politica adevarata, de care romanii nici nu se prea intereseaza, se face in culise si mai ales pe interese. Marele public n-are nevoie decit de bezele.
Sa-i dam un nume. Sa-i spunem guvernare "aproape de oameni"? Da. Dar in nici un caz "impreuna cu ei". Acesta ar putea fi conceptul.
(Pavel LUCESCU )

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii