Guvernul a obligat pensionarii sa traiasca bine

joi, 19 iulie 2007, 20:29
3 MIN
 Guvernul a obligat pensionarii sa traiasca bine

Oricite s-ar scrie in ziare si s-ar spune la televizor, noua lege a pensiilor ramine un subiect fierbinte, alaturi de canicula. Interesul este cu atit mai mare cu cit, oricum am privi lucrurile, e vorba despre bani multi. Atit pentru cei in virsta – care, se stie, isi dramuiesc cu grija banutii si pentru care un milion in plus ar fi mana cereasca – dar si pentru ceilalti, care se intreaba acum daca veniturile lor nu vor fi dijmuite de taxe si impozite noi sau marite si pentru care o suta de mii de lei in minus ar echivala cu o lovitura destul de serioasa. Pe de alta parte, desi Guvernul i-a raportat presedintelui de unde va stoarce bani, asta nu inseamna ca lefurile salariatilor nu vor fi "ajustate", atit cit sa nu intre bugetul de stat intr-un deficit mai mare decit cel permis de Uniunea Europeana.
Primul semn ca Executivul stringe cureaua a fost respingerea, cu ajutorul Curtii Constitutionale, a unei legi care ar fi redus norma de lucru a educatoarelor si institutoarelor de la 25 la 18 ore pe saptamina. Salariile, prevazute in statutul cadrelor didactice, le-ar fi crescut din cauza efectuarii de ore suplimentare. Totusi, desi aceasta lege presupunea un efort financiar de aproximativ 100.000 de euro, mult mai mic decit cele 2,5 miliarde necesare majorarii pensiilor in 2008, Curtea Constitutionala – sesizata de nimeni altcineva decit de Tariceanu insusi – a declarat-o inacceptabila, pe motiv ca nu erau identificate sursele de finantare. Or, aceeasi lipsa se regaseste si in proiectul legii pensiilor, omisiunea fiind descoperita de presedinte si reparata fara nici un chef de ministrii de Finante si de cel al Muncii, impinsi la inaintare de primul ministru.
Al doilea semn ca Guvernul pregateste ceva este vehicularea tot mai des in mediile economice a necesitatii maririi unor impozite. Cum taxa unica de 16% este mindria electorala a Aliantei DA, ea va ramine neschimbata. In schimb, temerea celor cunoscatori in ale economiei este ca TVA-ul va creste de la 19% inapoi la 22%, cit era pina nu demult.
In fine, scumpirile au inceput deja: abonamentul la factura de curent electric, abonamentul TV, piinea, calatoriile cu trenul etc. Pe de alta parte, bugetul – mai ales cel local – va avea si de cistigat de pe urma majorarii pensiilor, de exemplu cu subventia de caldura. Daca pragurile de venit nu vor fi ajustate, numarul beneficiarilor de subventii pentru energia termica va scadea drastic, pentru ca, de la 1 ianuarie, multe familii de pensionari vor avea venituri mai mari, garantate de Guvern prin noua lege a pensiilor. Astfel, daca anul trecut Iasul a avut aproape jumatate din locuintele la bloc pe lista asistatilor social, iarna aceasta exista premise serioase ca numarul lor sa fie mai mic si, astfel, sa se faca economii consistente. Mai ales ca laptele si mierea promise de PNL si PSD se vor concretiza si intr-un salt al salariului mediu brut pe tara de la 1270 de lei acum, la aproximativ 1515 lei anul viitor. Mai are curajul cineva sa conteste faptul ca nu traim bine?

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii