O toamna incarcata

luni, 03 septembrie 2007, 19:09
5 MIN
 O toamna incarcata

S-a dat startul unei noi legislaturi parlamentare. In principiu, putem considera ca ea incepe cu o motiune de cenzura (daca PSD se tine de cuvint) si se incheie cu alegerile pentru Legislativul European. De altfel, intreaga agenda parlamentara din aceasta toamna pare teribil de incarcata; in urmatoarele saptamini se va discuta despre votul uninominal (in procedura de urgenta), se va adopta proiectul de buget pe 2008, vor aparea certuri in legatura cu legile sigurantei, se vor declansa vreo doua-trei anchete parlamentare (una dintre ele pentru a vedea cum au fost alocate fondurile pentru scoli) si vom asista – poate – la demisia lui Dan Voiculescu din Senat, daca ideile conservatorilor (reducerea TVA la alimentele de baza si crearea unui fond special pentru pensionari) nu vor fi sprijinite de ceilalti actori politici. Evident, prin pozitiile exprimate in toate proiectele din aceasta toamna (vreo 70 la numar!), fiecare partid va incerca sa impresioneze cit mai mult alegatorii.
In acest moment, daca ne luam dupa sondaje, cel mai bine stau in optiunile de vot presedintele Traian Basescu si PD. E adevarat, nu mai asistam insa la preaplinul de simpatie de la inceputul verii. Tocmai de aceea, Basescu se gindeste sa initieze un nou referendum. Daca Parlamentul nu va vota proiectul privind introducerea votului uninominal, pe 25 noiembrie, adica odata cu scrutinul european, cetatenii vor fi consultati in legatura cu aceasta idee intr-un plebiscit. Amenintarea este in masura sa-i impulsioneze pe parlamentari, dar si sa arate alegatorilor ca Basescu ramine un jucator deloc de neglijat pe scena politica. Pina la eventualul referendum, democratii si presedintele au, insa, o multime de lucruri de facut. Ori, mai bine zis, de vorbit. Inca din timp, au fost lansate citeva teme cu lipici la electorat, care vor fi tot mai vehiculate in urmatoarele saptamini:  reducerea numarului de parlamentari, legea lustratiei, republica prezidentiala etc.
In plus, in ceea ce priveste cuplul presedinte – PD (plus PLD), va conta si cum se va raporta acesta la motiunea de cenzura anuntata de PSD. Daca o vor accepta (asa cum se zice) si Cabinetul Tariceanu va cadea, cea mai buna solutie nu va fi asumarea guvernarii de catre democrati (in regim minoritar ori in alianta cu PSD), ci sprijinirea unui guvern tehnocrat si eficient, care sa pregateasca atit anii electorali, cit si o veritabila strategie de consumare a fondurilor europene. Daca totusi nu o vor agrea si motiunea cade lamentabil, exista varianta ca Geoana sa fie tras pe linie moarta, iar PSD sa incapa pe mina unor pesedisti mai lipsiti de scrupule decit "Prostanacul". Apare intrebarea: ce prefera democratii – o Romanie fara guvern liberal sau un PSD fara Mircea Geoana? Vom vedea saptamina viitoare.
Mai putin inspirati, liberalii incearca sa-si apropie electoratul propunind ca Romania sa devina o republica parlamentara. Intr-un moment in care presedintele Basescu joaca rolul principal pe scena politica, iar Parlamentul are o imagine catastrofala, aceasta idee s-ar putea sa coste PNL vreo citeva procente bune. Mai degraba, dincolo de atacul impotriva lui Basescu, in spatele proiectului liberal se ascunde neputinta acestui partid de a descoperi un candidat puternic pentru Presedintie. Una dintre marile probleme ale PNL, in viitorul apropiat, va fi tocmai deficitul de imagine cu care se confrunta multi dintre oamenii de baza ai acestui partid. Lipsa de rezultate a actualului Cabinet si posibila "explozie" a citorva dosare grele de coruptie ce implica liberali importanti vor reprezenta handicapuri aproape imposibil de surmontat in viitoarele competitii electorale. A mai vorbi acum de legea lustratiei (dupa ce te-ai aliat cu PSD) ori de introducerea votului uninominal (dupa ce, in primavara, ai fazut pe niznaiul) suna neplacut de fals. 
 Mai mult, exista cam fifty-fifty sanse ca acest Cabinet sa cada (in urma motiunii de cenzura pesediste) si, daca se va intimpla asta, actuala generatie din fruntea PNL, desi cu o medie de virsta surprinzator de mica, va fi obligata sa suporte consecintele. Oricum, jocul duplicitar al liberalilor, dar si blocarea lor in proiect nu reprezinta cea mai buna recomandare in perspectiva viitoarelor alegeri.
Probabil, cea mai complicata situatie o are acum PSD, care pare sa fi pierdut mult din increderea electoratului. O posibilitate de salvare a pesedistilor ar putea veni de la liberali, daca acestia ii vor primi in Guvern. Dar va risca PNL sa-si piarda si bruma de credibilitate care i-a mai ramas? Ori va renunta camarila liberala la partile cele mai gustoase ale ciolanului guvernarii? Pina una-alta, ca raspuns la santajul PSD, liberalii ameninta si ei cu legea lustratiei, dar nu-i mai crede nimeni. Alta posibilitate de salvare a pesedistilor ar putea fi un eventual Cabinet PSD-PD, dar ar supravietui, oare, o astfel de constructie, date fiind antecedentele relatiei dintre cele doua partide? Cum mai promovezi, de pilda, legea lustratiei?
In orice caz, in urmatoarele saptamini, daca nu vor intra la guvernare, pesedistii vor fi obligati sa-si inventeze o strategie electorala de mare impact. In 2004 au atras atentia electoratului prin acele alegeri preliminare, de care insa, pina la urma, si-au batut joc in cel mai pesedist mod cu putinta. Va conta enorm pentru PSD si ce se va intimpla cu Geoana. O eventuala intoarcere a lui Nastase in fruntea partidului (avindu-l de-a stinga sa pe Iliescu) va arata clar ca PSD este un partid care nu poate fi reformat.
Ne asteapta o toamna complicata. Se anunta o lupta dura (dar si aliante ciudate) intre toate cele trei formatiuni politice care mai inseamna ceva in viata politica romaneasca. In lipsa unor necesare clarificari ideologice, fiecare partid va recurge la strategii electorale evazive, preferind sa-si traseze cetoase zone de influenta. Se va miza din nou pe manipulari, pe pacalirea electoratului, pe momirea nehotaritilor si a dezamagitilor, pe promisiuni prea repede uitate. Putini propun proiecte viabile – multi vorbesc doar ca sa se auda. Dar este una dintre cele mai interesante legislaturi parlamentare, care, prin ideile pe care le arunca in joc si scandalurile pe care le vor isca aceste idei, va conta enorm in ecuatia electorala. Tocmai de aceea, cine rateaza aceasta sesiune parlamentara poate pierde totul.

 

Comentarii