Pariul lui Nichita

miercuri, 15 februarie 2012, 19:52
3 MIN
 Pariul lui Nichita

Dupa un mandat si ceva (2003-2008) fara realizari notabile, primarul Gheorghe Nichita le-a cerut iesenilor timp. Citiva dintre ei, vreo 60.000, nu au mai avut rabdare si au fugit care incotro. Practic, in zece ani, dintre care noua sub administratia Nichita, Iasul a pierdut, chiar daca din varii motive, de doua ori populatia unui oras ca Dorohoiul. Altii insa au ramas si nu cred ca sint putini cei care au observat in ultimul timp o schimbare in bine la primarul in functie. Macar la nivel de discurs. De la o lipsa acuta de viziune in primul sau mandat, cu imprumuturi enorme pentru lucrari de mentenanta si pomeni electorale, Nichita a inceput sa vorbeasca de vreo doi-trei ani despre stimularea mediului de afaceri si investitii majore in infrastructura. Marele sau pariu ramine atragerea celor peste 110 milioane de euro alocate municipiului prin Programul Operational Regional – "Iasi, pol regional de crestere". Da, vorbim de o pleasca, dar daca administratia Nichita reuseste sa absoarba toate fondurile, cu rezultate vizibile in oras, cel de-al doilea mandat al edilului in functie nu mai poate fi catalogat cenusiu.

Din pacate, dupa un inceput aparent promitator, in care sefii de la Roznovanu pareau ca stapinesc lectia atragerii de fonduri europene, de citeva zile au aparut vestile proaste. Mai intii, proiectul autogarii din Tudor Vladimirescu a picat din cauza unor procese interminabile privind situatia juridica a terenurilor. Curat ghinion? Nu tocmai, pentru ca Primaria cunostea de ani buni problemele juridice din zona, dar a insistat ca viitorul "centru internodal de transport" sa fie construit in buricul tirgului. De ce in centru si nu la periferie, asa cum sint asezate autogarile in orasele de mai la vest, nu a explicat nimeni. Cert este ca, dintr-un capriciu, municipalitatea a pierdut deja un prim proiect din portofoliul destinat polului de crestere. Nu-i nimic, vom avea in loc sine de tramvai modernizate, o mai veche obsesie de-a primarului.

Un al doilea proiect care a cazut este cel al parcarii subterane din fata Teatrului National. Mult spus "proiect", pentru ca despre aceasta investitie nu s-a auzit nimic pina in urma cu vreo citeva saptamini, in conditiile in care Primaria avea deja anuntata o lista cu proiecte de rezerva. De unde a venit o asemenea idee si cum s-a transformat ea peste noapte intr-un proiect aproape eligibil? Citez din "Ziarul de Iasi": "Documentatia are multe lipsuri, mai ales din cauza ca Primaria s-a gindit sa includa parcarea in documentatie cu doar citeva saptamini inainte de un termen limita privind fondurile europene. Timp de citiva ani, de cind se stie de posibilitatea accesarii de fonduri europene, sefii Primariei nu au reusit sa prinda o astfel de investitie in vreun proiect european". Amatorism, interese obscure? Nu inseamna ca sub esplanada din fata Teatrului nu poate fi construita o parcare, dar administratia locala a dat dovada de lipsa de fair-play, fortind comunitatea sa ia o decizie importanta fara o minima consultare prealabila. Unde mai pui ca la urmatoarea sedinta de consiliu local, coalitia USL nu a reusit sa-si mobilizeze toti membrii pentru a trece proiectul de modernizare a parcului fara parcarea aflata in disputa.

La cele doua proiecte moarte din fasa, o alta investitie pe fonduri europene a intrat in zodia incertitudinii. Este vorba despre reamenajarea zonei de agrement de la Ciric, unde reprezentantii firmei care trebuie sa monteze telescaunul au cerut noi taieri de copaci. Defrisari pentru care Primaria nu a obtinut inca avizul si, teama mi-e, proiectul va suferi modificari importante si intirzieri pe masura.

Eventualul esec al programului "Iasi, pol regional de crestere" nu va avea efecte vizibile in ecuatia alegerilor locale din acest an. Opozitia pare incapabila sa-si gaseasca un lider autentic, iar cei direct vizati de proiectele pe termen lung, tinerii, isi pierd rabdarea si aleg calea pribegiei. De altfel, aceasta constatare, confirmata si de ultimul recensamint, ar trebui sa-l puna pe ginduri pe edilul in functie. Daca investitiile cu impact major vor da rateu dupa rateu, Nichita s-ar putea trezi peste vreo doua mandate primarul unui mic orasel de provincie, fosta capitala a Moldovei.

 

Comentarii