Va rugam, proiectele pe masa!

duminică, 17 februarie 2008, 21:38
3 MIN
 Va rugam, proiectele pe masa!

Exista o categorie de oameni care nu voteaza politic. De multe ori nici nu voteaza, considerind retrograda prezenta la urne din simplu civism. Sint imuni la dezbaterile politicianiste si se uita cu indiferenta si lehamite la "razboaiele dintre Palate". Asta nu inseamna ca nu conteaza ca grup social. Dimpotriva. De obicei, sint oameni tineri, au studii superioare si profesii cu impact pozitiv la bugetul statului. Singura lor "vina" este aceea ca voteaza pragmatic. Sloganurile goale, de genul "Sa traiti bine!" sau "Daca vine Bombo noi plecam in Congo", le-au trezit cel mult zimbetul. Au votat, insa, alianta D.A. pentru proiectul PNL de stabilire a unei cote unice de 16%. Au pus stampila pe Traian Basescu pentru promisiunea ferma ca statul isi va asuma crimele comunismului. Cei cu simpatii de stinga ar fi inclinat spre PSD, daca n-ar fi fost scirbiti de populismul ieftin si lipsit de viziune al social-democratilor.

Daca miine ar avea loc alegeri locale, "pragmaticii" nu s-ar prezenta la vot. Explicatia e simpla. Nu cunosc nici un proiect al candidatilor la Primarie, n-au auzit de nici o strategie a vreunui partid. Cel mult, vad cum arata Iasul si inteleg ca n-au voie sa mai dea votul actualului primar. Sint satui de "edili gospodari", de discutii despre repartitoare sau protectie sociala. Asteapta un primar care sa vada in Iasi o societate privata pe actiuni, nu o regie autonoma. Din pacate, nu au descoperit inca o alternativa. Nici un contracandidat al lui Nichita nu poate fi asimilat in prezent unui proiect.

Dumitru Oprea s-a pierdut undeva pe ruta Iasi-Bruxelles. "Super-strategia" anuntata in toamna de fostul rector intirzie sa apara. Sintagma "bun manager" atribuita liberal-democratului pare, momentan, o forma fara fond. Managementul bun al unei universitati poate fi cel mult o prezumtie, in nici un caz o garantie ca Oprea va administra performant orasul. Concret, nimeni nu cunoaste vreun proiect al candidatului PD-L.

Situatia este identica in cazul Irinei Schrotter. Candidatul "independent" se comporta ca orice politician de duzina. Isi construieste imaginea strict printr-o campanie negativa, criticind activitatea actualui primar. Intrebata daca are solutii pentru rezolvarea problemelor orasului, creatoarea de moda a dat un raspuns rizibil: "Am o strategie, dar nu vreau sa-mi fie furata de contracandidati". Cu alte cuvinte, si-ar ingropa "antidotul" numai sa nu cistige rivalii vreun procent in plus pe munca ei. Interesul electoral pare sa primeze, pentru Scrotter, interesului general.

In ecuatia unui "proiect pentru Iasi" liberalii nu conteaza. PNL n-a fost in stare nici macar sa-si desemneze un candidat la Primarie.

Unii vor cataloga teama "pragmaticilor" drept superficiala. Vor argumenta ca pina la alegerile locale este timp suficient pentru ca politicienii sa-si faca notorii proiectele. Complet fals. In proasta traditie de dupa ’89, si campania electorala din acest an se anunta "murdara". In preajma alegerilor, candidatii nu se vor mai concentra pe ce au de oferit orasului, ci pe cit de incapabili si corupti sint contracandidatii. Vor fi la moda discutiile despre "Mister 10%", "datorii la Bancorex", "baroni liberali", "condamnari penale" sau "declaratii de avere lipsa". Incercarile de a dezbate probleme punctuale ale Iasului vor sfirsi intr-un amalgam de acuzatii. E drept, cei mai multi dintre alegatori vor savura circul. Nu si personajele principale ale acestui text.

In masura in care partidele isi doresc sa primeasca si votul "tinerilor pragmatici", al celor care formeaza embrionar clasa de mijloc ieseana, candidatii trebuie sa-si scoata urgent proiectele pe masa si sa le supuna unor dezbateri publice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii