Varianta liberala

luni, 21 ianuarie 2008, 21:11
4 MIN
 Varianta liberala

Singurul partid important care nu si-a desemnat inca un candidat la Primaria Iasi este PNL. De ce ezita liberalii? Cel mai probabil, de teama. Orice mutare gresita in campania pentru alegerile locale poate avea urmari dintre cele mai neplacute pentru aceasta formatiune politica.

Exista, insa, citeva nume care au vost vehiculate, in ultimul timp, in legatura cu o posibila candidatura la fotoliul de primar al Iasului. Primul dintre ele este cel al actualului ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei. Dar tinarul liberal nu s-a aratat niciodata prea incintat de aceasta perspectiva. Principalul motiv al rezervelor sale este simplu: un scor slab (adica un loc trei ori chiar patru in competitia electorala) ii poate slabi pozitia in filiala ieseana si chiar la centru. Iar cind in PNL (Iasi) vor incepe sa se imparta politele si nu functiile, o astfel de nereusita poate fi generatorul unei largi serii de necazuri.

Exact acelasi rationament ii face si pe Relu Fenechiu si Camelia Gavrila reticienti fata de ipoteza unei candidaturi la Primaria Iasi. Ambii detin suficienta notorietate, pentru a nu mai avea nevoie de o participare la o batalie pierduta din start. Atunci, de ce sa riste sa se faca de ris? Apoi, ce fel de campanie ar trebui sa promoveze un liberal in scrutinul pentru alegerile locale? Simpla banuiala ca reprezentantul PNL ar face jocurile pesedistului Gheorghe Nichita (pai nu exista o alianta intre PSD si PNL?) ar compromite grav imaginea partidului. Iar liberalii nu au nevoie deloc de asa ceva, de vreme ce ei se afla – tocmai din cauza relatiei, considerata nepotrivita, cu PSD – , pe un trend descendent in ceea ce priveste sprijinul electoral.

Si totusi, liberalii ar putea evita o parte dintre necazuri, daca si-ar "nuanta" pozitia privind alegerile pentru Primaria Iasi. Putem vorbi chiar de doua variante in aceasta privinta. Prima dintre ele face referire la o eventuala candidatura la fotoliul de primar a lui Traian Dobre. Suficient de bogat, fostul pesedist isi poate sustine de unul singur campania electorala si chiar poate miza pe oarece confuzii in rindul electoratului traditional al PSD, pentru a rupe niste voturi chiar din tabara lui Nichita. Dar indiferent de scorul obtinut de Dobre, PNL poate profita de situatie. Pe de o parte, in cazul unui scor bun, liberalii pot negocia in favoarea lor spre cine vor trimite voturile intr-un foarte probabil tur doi al alegerilor pentru Primarie; de cealalta parte, in cazul unui scor slab, conducerea PNL poate gasi pretextul unei marginalizari a lui Traian Dobre, pe care il pot invinovati ca este singurul vinovat pentru esec.

A doua varianta face referire la sustinerea unui candidat independent in cursa pentru fotoliul de primar. La un moment dat, parea aproape sigur ca respectivul independent purta numele lui Ioan Nane, directorul de la Antibiotice. Ceva s-a intimplat insa si liberalii si-au revizuit strategia. Dar ideea ca atare nu a cazut. Cel de-al doilea nume de candidat independent care ar putea fi sprijinit de PNL este cel al Irinei Schrotter. De altfel, Schrotter si-a anuntat deja intrarea in lupta si chiar a declansat citeva atacuri dure la adresa actualulul primar, Gheorghe Nichita – altadata un foarte bun amic.

Sustinerea Irinei Schrotter poate prezenta suficiente avantaje pentru PNL Iasi. In primul rind, evita compromiterea unui membru important al partidului la alegerile pentru Primarie (caci mai mult de 10-12% nu cred ca va fi in stare sa obtina respectivul liberal, oricite resurse ar consuma); in al doilea rind, salveaza cit de cit onoarea partidului, prin faptul ca Schrotter chiar va avea curajul sa-i spuna vreo doua la obraz lui Nichita. (In gura unui liberal, ar suna cam fals o astfel de retorica); in al treilea rind, permite PNL sa culeaga voturi din zona PD-L, de vreme ce atacurile lui Schrotter vor fi considerate o completare a celor lansate de Dumitru Oprea. Or, tocmai aici se ascunde chintesenta candidaturii Irinei Schrotter. Perceputa ca un adversar veritabil al actualului primar, ea poate debusola si imparti electoratul anti-Nichita. Asadar, spre Schrotter se vor indrepta mai ales alegatorii care oricum ar fi votat impotriva primarului de azi. Si poate garanta cineva ca voturile anti-Nichita se vor reface in cel de-al doilea tur? (Dar – nu-i asa ? – in politica nu exista niciodata garantii).

Cu un discurs radical imbunatatit (mai concis, mai constructiv, mai subtil) si cu un proiect "foarte mare", care sa subordoneze toate proiectele mici (proiectele mari nu pot fi furate, ci doar imprumutate, caci ele ramin "agatate" de cel care le-a lansat), Irina Schrotter poate reprezenta pata de culoare a "festivalului" alegerilor pentru Primaria Iasi. Colectia primavara fierbinte.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii