Vint care anunta furtuna in PD

joi, 08 ianuarie 1998, 00:00
2 MIN
 Vint care anunta furtuna in PD

In faimosul interviu pe care Traian Basescu l-a acordat cotidianului "Evenimentul zilei" – interviu care i-a provocat demisia – fostul (si, spun unii, viitorul) ministru al Transporturilor caracteriza prestatia guvernului Ciorbea ca "exagerat social-democrata". Afirmatie care – cel putin din punct de vedere formal – ne apare ca surprinzatoare, dat fiind ca vine din partea unui membru al unui partid declarat social-democrat, participant la Internationala socialista. De altfel, nu este prima declaratie a unui membru al PD care intra in conflict cu ceea ce se stie indeobste despre doctrina si strategia unui partid social-democrat.
Presedintele democrat Petre Roman a criticat, in mai multe rinduri, ritmul lent al reformei, afirmindu-si convingerea ca terapia de soc ar fi cea mai buna solutie pentru reformarea economiei, in acest moment. In opinia mai multor analisti, programul si modul de a actiona ale PD sint, in esenta, de nuanta liberala. Lucru confirmat si de Traian Basescu, in acelasi interviu. Altfel, Basescu se caracteriza pe sine ca fiind, in primul rind, omul actiunii. Cu alte cuvinte, ministrul sugera ca se lasa condus de instinctul pragmatic, inaintea urmaririi vreunei doctrine. Pe scurt, plecind de la discursul public emis, in acest prim an de guvernare, de PD, putem spune ca partidul lui Petre Roman sufera un oarecare inconfort doctrinar. Una spune PD despre sine ca este si alta este politica pe care trebuie sa o duca, in conditiile actuale. Cu atit mai mult cu cit promisa terapie de soc – inca de la prima conferinta de presa a primului ministru – nu se intimpla inca, in plan economic. Se confirma ca in Romania postcomunista diferentele doctrinare intre partide sint obscure sau cel putin inconsistente.
Dar problemele PD sint si de alta natura. Partidul s-a constituit in jurul unui lider (pina nu demult) incontestabil. Intr-un astfel de caz, atunci cind charisma liderului se erodeaza – si recentele demisii ale ministrilor democrati au oferit circumstante favorabile unei astfel de evolutii – si partidul incepe sa aiba probleme. Contestarea liderului implica si discutarea strategiei partidului, in speta participarea la coalitia de la guvernare. Dupa demisia ministrului Basescu au aparut primele semne explicite de contestare a lui Petre Roman. Este vorba de documentul senatorului Octavian Stireanu, in care se afirma ca opinia dominanta in PD este in favoarea discutarii eficientei presedintiei lui Petre Roman si a iesirii din coalitie. Iar interviurile date de Adrian Severin critica cu regularitate actiunile conducerii PD. Ultimele reprosuri se leaga de solidarizarea de forma a PD cu ministrii demisionari sub presiune si de numirea unor ministri care nu sint membri de partid. Evolutia PD in urmatoarele luni se anunta interesanta in urmatoarele luni. O prima alegere a apelor se va intimpla astazi in colegiul politic al partidului.
Un comentariu de Adrian Cioflanca.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii