Efectul luminii in locuintele noastre

miercuri, 18 iulie 2007, 18:39
4 MIN
 Efectul luminii in locuintele noastre

Lumina este unul dintre cele mai importante elemente ale vietii noastre. Este clar ca fara ea cu greu s-ar putea supravietui.
In constructia si amenajarea unei case se mizeaza foarte mult pe efectul si prezenta luminii. Cea puternica accentueaza contrastele, intuneca umbrele si face ca zonele laminate sa straluceasca. Alegerea luminii artificiale este la fel de importanta ca si orientarea casei dupa soare. Caci oricita lumina am avea in incapere pe parcursul zilei, aceasta nu este suficienta pentru a satisface nevoile functionale si estetice daca nu este corect amplasata. Lumina are o importantta majora in lucrarile de amenajari interioare. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa stabilim daca este sau nu suficienta lumina naturala ce ajunge in incapere, raportata la destinatia acesteia.

 Locuinta noastra traieste in lumina
 Ca o completare si prelungire a luminii naturale, cea artificiala are scopul de a defini fiecare loc important din incapere. Daca proiectarea instalatiei electrice este facuta simultan cu proiectul casei sau al amenajarii interioare, atunci se va obtine un efect vizual armonios fara un efort fizic si material deosebit. „Exista trei tipuri importante de lumina artificiala care se cauta pentru obtinerea combinatiei celei mai adecvate: lumina generala (uniform distribuita), lumina locala (folosita pentru activitati specifice precum cititul) si lumina decorativa (care scoate in evidenta anumite detalii sau zone ale camerei)", a explicat Oana Costan, designer al Vektor Design.
Lumina din living reprezinta unul dintre cele mai importante detalii ale unei case. Intensitatea acesteia trebuie sa se adapteze in functie de cum se vrea sa se foloseasca aceasta incapere, ca spatiu de reprezentare sau de oaspeti.
In bucatarie, amplasarea luminii se va supune in special criteriului functionalitatii, punindu-se in evidenta zonele specializate ale acesteia atit printr-o lumina generala, cit si printr-o lumina locala.
Toaleta cuprinde zone care au nevoie de lumina directionata (spre exemplu zona oglinzii), dar si zone care au nevoie de o lumina uniform distribuita.
Pentru dormitor este absolut necesara lumina combinata (lumina de atmosfera, culoare, dar si de citit). In functie de ceea ce ne dorim in casa trebuie sa stabilim exact ce tip de lumina trebuie sa fie prevazut in proiect. Si asta, pentru ca, dupa cum se poate deduce din rindurile de mai sus, tipul de lumina variaza in functie de incapere. Asadar, daca stabilim ca bucataria sa fie in centrul casei, locul cel mai important pe tot parcursul zilei, atunci este necesar ca ea sa primeasca cit mai multa lumina naturala. Trebuie neaparat tinut cont de felul in care lumina cade pe anumite suprafete ale incaperii; colturile intunecate au nevoie sa fie sustinute subtil de lumina artificiala.
Obiectele dintr-o camera orientata spre sud devin mai luminoase, insa trebuie sa se evite culorile foarte tari deoarece fiind intensificate de lumina naturala risca sa oboseasca ochii.
In spatiile orientate spre nord se creeaza efectul opus; lumina naturala este mult estompata iar pentru acest lucru este necesar sa se foloseasca nuantele reci si inchise pentru a incalzi incaperea. Locuintele cu fatada spre Nord practic nu beneficiaza de soare. Calitatea luminii naturale este constanta si acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea artistilor cauta sa-si orienteze astfel atelierele. Tot pentru Nord se opteza si in cazul salilor de lectura sau a celor echipate cu calculatoare.
 Incaperile orientate spre Sud beneficiaza de lumina din belsug in special iarna. Aceasta orientare este cautata pentru cresterea cistigului termic in sezonul rece. Vara deschiderile orientate spre sud, pot fi foarte usor protejate cu ajutorul unui balcon, marchize.
 Deschiderile orientate spre est sau vest primesc un maxim de energie vara. Dimineata cele orientate spre est iar seara cele orientate spre vest. Aceste deschideri, trebuie prevazute cu echipamente de protectie solara adaptate sa reduca riscurile de supraincalzire si spargere. Deschiderile orientate spre vest sint in mod special expuse fiindca sint insorite iar temperatura exterioara fiind deseori foarte ridicata. „Daca lumina naturala nu este suficienta, exista doua variante pentru a obtine efectul dorit, cu alte cuvinte, incaperea luminoasa si confortabila la care visam: studierea mijloacelor prin care putem aduce in interior mai multa lumina („decuparea" in perete a inca unei ferestre sau inlocuirea usii de lemn cu una de sticla) ori sustinerea luminii naturale prin cea artificiala", a adaugat unul dintre designerii firmei Vektor Design.

Lumina, element central in ceea ce priveste confortul casei
 Trebuie retinut ca o lumina buna, atit naturala cit si artificiala, este unul dintre cele mai bune mijloace de a face ca un spatiu sa para mai mare decit este in realitate. In ceea ce priveste corpurile de iluminat, cel mai important este sa se aleaga ceea ce se doreste sau ceea ce caracterizeza mai mult proprietarul. Un element nou cu un design special poate sa induca o stare de relaxare la sfirsitul unei zile obositoare sau dimpotriva poate crea o stare de disconfort si indispozitie. Deci, conteaza doar gusturile proprietarului. Unele corpuri de iluminat pot deveni elemente de decor inedite si pot fi realizate din diverse materiale intr-o paleta bogata de culori.
Intr-o incapere se pot folosi corpuri de iluminat atit fixate in tavan cit si pe pereti (plafoniere, aplice, spoturi) pentru iluminatul general, dar si corpuri de iluminat punctuale, pentru iluminatul local sau cel ambiental, cum sint lampadarele sau lampile cu abajur pentru masutele joase. Important este sa se foloseasca cu masura lumina artificiala, pentru a crea o atmosfera relaxanta. In momentul in care trebuie sa ne hotarim in ceea ce priveste alegerea corpurilor de iluminat, este bine sa ne gindim in primul rind la ce fel de atmosfera dorim sa cream. Mai apoi putind foarte usor sa se stabileasca exact stilul arhitectural si decor pe trebuie sa il folosim.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii