Semineul „centrala termica”

miercuri, 14 mai 2008, 16:18
4 MIN
 Semineul „centrala termica”

Daca pina acum semineul avea un rol mai mult estetic si dadea un plus de eleganta unei locuinte, in prezent, pe piata se gasesc modele care ofera si un plus de confort. Astfel, semineul poate inlocui cu succes o centrala termica. O firma din Piatra Neamt ofera solutii care transforma semineul dintr-o piesa de decor intr-o veritabila centrala termica care asigura atit confort termic cit si apa calda. Ion Ciudin a precizat ca firma sa comercialiaza pe linga toata gama de camine si citeva modele mai deosebite cum ar fi, semineuri tip „centrala termica" si tip „aeroterma".

In loc de "centrala termica"

Semineurile de acest tip au puteri care variaza intre 21 si 34 KW, comparabile cu centralele termice murale. Pentru a monta un astfel de sistem, este nevoie de o schita a casei. „Se calculeaza volumul de aer din casa, pe baza dimensiunilor, respectiv suprafata si inaltime. Apoi se face un calcul termic din care reiese puterea ce trebuie instalata, iar clientul isi alege modelul care si-l doreste", a declarat Ion Ciudin. Acesta a precizat ca se tine cont si de structura casei dar si daca exista sau nu un termosistem aplicat.

"Termosistemul are un rol foarte important deoarece in functie de grosime si cit este de bine realizat depinde consumul de lemne. Nu se poate face comparatie intre o casa construita de exemplu din boltari si fara termopan si una unde s-a aplicat o solutie de reducere a pierderilor de caldura. Un termosistem aplicat presupune o investitie initiala mai mare dar care se amortizeaza in timp printr-un nivel scazut al cheltuielilor cu incalzirea", a mai adaugat Ciudin.

Preturile pentru un semineu „centrala termica" variaza intre 1.000 si 2.000 de euro. Pe linga aceasta suma, clientul mai trebuie sa scoata din buzunar bani pentru achizitionarea unui kit de incalzire care cuprinde sistemul de incalzire format din supape, schimbatoare si pompa de caldura. Preturile pentru kit sint cuprinse intre 400 si 900 de euro.

"Un astfel de tip de semineu se poate monta in paralel cu o centrala termica de exemplu, pentru a reduce factura la gazele naturale. Din acest motiv sint mai multe tipuri de configurari care se pot face. In acelasi timp, semineul poate fi singura sursa de incalzire si asigurare a apei calde. Kitul nici nu se amplaseaza prea departe de semineu si de obicei locul lui este intr-o debara sau sub scara", a declarat Ion Ciudin.

Patronul firmei din Piatra Neamt a specificat insa ca cei care doresc sa-si monteze astfel de sisteme vor trebui sa mai scoata bani si pentru montarea caloriferelor in locuinta respectiva.

Specialistii au afirmat ca semineul tip „centrala termica" functioneaza dupa o schema foarte simpla. Caminul este dotat cu un perete dublu dar si un cilindru care sint pline cu apa. „Apa incalzita poate fi folosita ca apa menajera sau pentru incalzirea locuintei. Tot sistemul este sigur 100%. In caz ca apa ajunge la punctul de fierbere, exista un sistem de supape care evacueaza aburii in exteriorul cladirii", a explicat Ciudin. Acesta a mai adaugat ca unele camine sint dotate cu un sistem de alarma pentru cazurile cind apa ajunge la 90 de grade Celsius.

In astfel de situatii, temperatura poate fi controlata prin simpla deschidere a geamului semineului. Astfel, automat se deschide si o clapeta de siguranta, situata la nivelul cosului de evacuare, care permite ca in circa 3 minute, temperatura apei sa scada sub pragul de 90 de grade Celsius. „Pentru functionare, fiecare semineu trebuie incarcat cu o anumita cantitate de lemne. Incarcarea se poate face o data sau de mai multe ori pe zi. De asemenea exista si un sistem de evacuare a gazelor performant care sa nu permita patrunderea noxelor in incinta imobilului", a specificat Ciudin.

Semineul "aeroterma"

Acest tip de semineu este destinat mai ales caselor de vacanta si nu asigura decit incalzirea imobilului. Reprezentantii firmei din Neamt au specificat ca in general se pot incalzi suprafete de pina la 150 metri patrati. "Randamentul este mai mare atunci cind este aplicat si un termosistem. Mai ales pentru casele unde semineul este folosit strict pentru incalzire, pierderile de energie sint mai mari", a explicat Ion Ciudin.

Costurile pentru un astfel de semineu sint cuprinse intre 680 si 3.500 euro. Diferenta de pret tine mai mult de designul si materialele folosite. Principiul este insa acelasi pentru toate modelele. Mai exact acesta are la baza un sistem de tubulaturi din aluminiu care trece prin toata casa. Functia tubulaturii este de a transporta aerul cald din camin.

Pentru tubulatura dar si pentru racordul la cosul de fum, clientul mai trebuie sa scoata din buzunar circa 250 de euro. "Exista mai multe guri de ventilatie pentru camere separate si de unde se poate face reglarea caldurii. Sistemul permite chiar oprirea, de exemplu, pentru camera a incalzirii", au explicat specialistii. Semineul are un spate dublu prin care este incalzit aerul preluat atit din incinta cit si din exteriorul cladirii. Ion Ciudin a estimat ca o casa in care nu s-a mai intrat de o saptamina de zile, poate fi incalzita intr-un interval de ora, o ora si jumatate.

Atit pentru semineul tip „centrala termica" cit si pentru cel tip „aeroterma", reprezentantii firmei din Piatra Neamt estimeaza un consum lunar de 1,5 tone lemn. Preturile pentru o tona de lemn variaza in jurul sumei de 200 lei. „Vorbim de un consum care poate sa nu reflecte adevarul pentru ca in discutie intra foarte multe date plecind de la constructia in sine a imobilului si ajungind la complexitatea sistemului sau standardul de confort termic dorit", a incheiat Ion Ciudin.

 

Mai multe detalii si informatii pe site-ul firmei

Comentarii