Vitralii pentru apartamentul tau

miercuri, 31 octombrie 2007, 18:31
3 MIN
 Vitralii pentru apartamentul tau

Avind lumina filtrata prin culorile vitraliului, care curg pe mobila si pe podea, locuinta poate deveni un spatiu intim, cu un parfum deosebit. Desi, pe parcursul secolelor, vitraliile si-au gasit trebuinta doar in biserici, acestea pot conferi chiar si apartamentelor un aspect deosebit, elegant, modern.

Vitraliile pot chiar aduce un surplus de sacralitate unui camin modern, dar si de intimitate invaluita in misterul unei existente speciale. Ochii se odihnesc adesea pe picturile din apartament insa, culorile mate nu pot reda spatialitatea pe care un vitraliu o realizeaza in contextul unui spatiu de locuit modern. Sacrul si profanul isi gasesc locas in frumusetea acestor obiecte, care pot fi folosite fie in spatiile de trecere, dintr-o camera in alta, fie in cele prin care lumina naturala isi face loc.

De cele mai multe ori, vitraliile sint adevarate obiecte de arta, in realizarea caruia artizanul pune pasiune, insuflind asupra obiectului frumusete. „Pentru un apartament, spatiile in care pot fi folosite vitraliile sint destul de multe. De exemplu, usile de la bucatarie sau cele care leaga holul de camera de zi. Sticla de aici poate fi inlocuita cu maxim succes de un vitraliu. Acestea lasa lumina sa treaca fara sa ai vizibilitate pe partea celalta a usii", explica Mary Condrea, director executiv la firma de mozaic si vitralii artisitce „Giorgies".

Tot ea ne-a destainuit ca acesta solutie este buna si pentru ca confera lumina naturala unor spatii care nu au surse de lumina directe. „Vitralii merg foarte bine si la un geam la baie care da spre exterior intre doua blocuri. Este mult mai interesant sa faci baie vazind o imagine marina luminata decit lenjeria vecinilor", spune zimbind Mary Condrea.

Pereti despartitori din vitralii

„Daca decizi sa faci un spatiu deschis intre bucatarie si living, cea mai eleganta solutie este sa alegi un termopan cu suprafata vitrata de dimensiuni foarte mari pe care sa aplici un vitraliu", explica Mary Condrea.

Si, daca nu vrei sa inlocuiesti total geamul de la camere cu un vitraliu atunci poti apela la o alta solutie. Poti aplica, pe una din margini, un vitraliu de dimensiunile unui tablou, pe care il lipesti pe geam cu chit siliconic.

„Unul dintre clientii nostri ne-a cerut sa inlocuim geamul de la camera cu un vitraliu-icoana. Au ales sa faca din acesta loc de rugaciune". Vitraliile pot fi utilizate, in diferite maniere, si la case. De exemplu, cei care au scara interioara le pot folosi pentru a umple spatiu liber dintre barele de sprijin.

Tehnologie

„Vitraliul clasic este realizat din sticla pigmentata si fuzionata la temperaturi foarte ridicate. Pentru realizarea lui nu se foloseste o sticla obisnuita ci una neliniara, tip kathedral".

Dupa ce a fost realizata prima ardere, sticla este racita lent timp de 24 de ore. Insa, inainte de arderea a doua, i se adauga elemente de finete, precum culoare, se fac anumite retusuri etc.

Exista vitralii clasice, lipite cu plumb care se realizeaza prin prinderea bucatilor de sticla in forme de H sau E. „Plumbul nu mai este folosit pentru ca este considerat un element toxic. El a fost inlocuit fie de aplique fie de copperfoil", spune Condrea.

Inlocuitori

Preturile vitraliilor difera de marimea acestuia si de forma, design si artizanul pe care il realizeaza. „Un vitraliu la o usa, care are latimea de 50 centimetri si inaltimea de un metru jumatate costa in jur de 200 de euro", detaliaza Condrea.

Insa, daca nu sint resurse pentru achizitionarea unui astfel de obiect, se pot cumpara abtibilduri, ce pot fi lipite pe geamuri. Efectul nu este deloc acelasi.

Comentarii