Vizdoagele – un medicament la indemina oricui

Subtitlu

miercuri, 08 noiembrie 2006, 19:49
2 MIN
 Vizdoagele – un medicament la indemina oricui

Originare din Mexic, aceste plante fac parte din familia Compositae, fiind cunoscute si sub denumirea populara de «Galbenele». Stiintific sint numite «Calendula officinalis». In general sint foarte raspindite, deloc pretentioase insa cu puteri magice din punct de vedere medical. In Romania, vizdoaga se intilneste mai peste tot, inclusiv pe terenuri necultivate, pe linga sinele de cale ferata sau pur si simplu pe marginea drumurilor.
Este o planta de talie mica cu frunzele penat-sectate si calatidii mici. Florile sint radiare de culoare galben-auriu. Tulpina este inalta, ramificata si paroasa. Galbenelele incep sa infloresca prin luna mai si tin pina pe la inceputul lui octombrie. Se culeg treptat, doar florile, fara codite dar acest lucru trebuie sa se faca doar atunci cind sint complet dezvoltate.
Recoltarea se face succesiv la 3-4 zile. Intotdeauna trebuie asteptat sa se ridice roua si apoi stinse caci altfel isi pierd din calitati. Temperatura ideala pentru ca aceste flori sa reziste este de minim 15 grade C. Insa daca cineva doreste in mod special cultivarea lor, acest lucru se poate incepe in luna martie aprilie, intr-o sera la o temperatura de 18 grade C., intr-un sol nu foarte fertil, apoi in functie de cit de frig este afara, in luna mai pot fi mutate in gradina. Mediul in care se dezvolta cel mai indicat este sa fie umed spre uscat.
Florile de galbenele sint o adevarata sursa de vitamina C, substante proteice, substante amare, rasini, etc. Uleiul este folosit foarte des in cosmetica (in produsele destinate pielii sensibile si in produsele pentru copii). Unul dintre ingredientele pe care le contine aceasta floare, bio-flavonoidul, actioneaza si reduce fragilitatea vaselor de singe capilare. Astfel se explica de ce acest extract este recomandat si pentru produsele anticuperozice. Citeva dintre bolile in care este recomandata administrarea acestei plante sint: gastrita hiperacida, ulcerul gastric si duodenal, colecistita, icterul infectios, ulceratiile canceroase, inflamatiile colonului, hemoroizii, boli ale ficatului, dismenoreea. De asemenea, in ceea ce priveste uzul extern, vizdoagele ajuta la tratarea leucoreei, acneei, trichomoniazei, arsurilor, degeraturilor, ranilor purulente, cancerului pielii, micozelor. „Medicamentul“ ce se obtine din aceste flori se gaseste sub mai multe forme: infuzie, tinctura, alifie si perna de flori.
Infuzia se foloseste in special in afectiunile de tip intern. Tinctura ajuta la reglarea ciclului menstrual, alifia este recomandata in cazul arsurilor si degeraturilor, perna de flori in cazul durerilor ulceroase sau renale dar mai ales pentru revigorarea tenului marcat de diverse spasme.

Comentarii