De Sănătate

Punem punctul pe știi

Apa infestata, legumele si fructele nespalate: surse de contaminare cu viermi intestinali

marți, 29 mai 2007, 18:27
5 MIN
 Apa infestata, legumele si fructele nespalate: surse de contaminare cu viermi intestinali

Prof.dr. Marin Burlea, directorul Spitalului de Copii „Sf. Maria" Iasi:

„Sint doua grupe de paraziti intestinali. Giardia, de exemplu, nu este un vierme, ci un organism unicelular, microscopic. A doua grupa – viermii intestinali sau helmintii sint paraziti cu dimensiuni mult mai mari, curpinse intre un centimetru si 10 metri.

Cel mai frecvent intilniti sint oxiurii, limbricii si tenia. Se apreciaza la 50-60% proportia copiilor care „au viermi". Doua sau trei cauze au permis surpravietuirea acestor paraziti – in ciuda terapiilor din ce in ce mai sofisticate.

In primul rind, acesti viermisori s-au adaptat si au devenit rezistenti la medicamente. In plus, pacientii care intrerup tratamentul inainte de vreme nu revin cind este cazul si inamicul se reface intre timp. Multi se trateaza «dupa ureche» acasa, cu doze gresit stabilite, care fac mai mult rau decit bine – intarind de fapt parazitii.

Fierberea apei nu „omoara" viermii

Viermii si parazitii pot folosi mai multe cai pentru a ajunge in organismul uman: alimentele – in special legumele si fructele nespalate, stropii sariti dintr-o baltoaca, lenjeria contaminata. Giardia se dezvolta foarte bine in apa. Baltile si fintinile sint rezervoare de giardia. Doar apa plata este «curata», pentru ca nici fierberea nu reuseste sa omoare chistul de giardia. Daca copilul baga mina in baltoaca si apoi duce mina la gura, se contamineaza.

De asemenea, salatele insuficient spalate ne pot contamina cu oxiuri. Legumele stropite cu apa de put pot furniza giardia. Chistul hidatic apare mai frecvent la copiii care traiesc cu un ciine in casa sau care baga mina in gura ciinilor intilniti pe strada. Deci, masurile de profilaxie tin strict de respectarea igienei in familie si colectiv.

Tratamentul intregii familii e inutil – atunci cind copilul merge la gradinita – fiindca se poate reinfesta. Cel mai bine este ca parintii sa anunte gradinita pentru ca tratamentul sa fie extins la toti copiii din colectivitate. Nu trebuie sa va fie rusine sa recunoasteti ca micutul are viermisori. De obicei, sursa este un alt copil care nu prezinta simptome.

Cearcane si scadere in greutate

La copiii care sufera din cauza viermisorilor, se constata reducerea greutatii, nervozitate si astenie. Mai toti au cearcane. Cei cu oxiuri nu se odihnesc, au un somn agitat, tulburat de mincarimile din zona funduletului. Se scarpina mai ales noaptea.

Limbricii secreta o toxina neutropa care il face pe copil extrem de nervos si agitat. S-au vazut chiar si convulsii, confundate cu epilepsia. Cind incepe tratamentul, viermii mor si prin descompunere elimina o cantitate si mai mare de toxina, ceea ce agita si mai tare copilul.

Atit oxiurii cit si limbricii dau dureri in zona ombilicala. Durerile localizate in jurul buricului sint un semn important al prezentei viermisorilor in organism. Se mai adauga lipsa de pofta de mincare si alternarea diareii cu constipatia.

Diareea cu scaune ceva mai decolorate

Giardia are ca semn principal diareea cu scaune ceva mai decolorate. Parazitul ingreuneaza eliminarea secretiei biliare. Apar si importante deficiente de calciu si fier. Cel mai important semn al giardiei este respiratia matinala a copilului. Respiratia copilului are un miros urit, de oua clocite din cauza ca acizii biliari nu trec in intestin, ci se intorc in stomac.

Un alt semn de alarma este pofta de lapte a copilului. Normal el trebuie sa bea 500-750 de ml lapte/zi. Cei care cer insistent lapte si beau peste 1 litru/zi e posibil sa aiba viermisori. Laptele e foarte apreciat de parazitii intestinali care se «linistesc» cind isi primesc portia. Chistul hidatic se manifesta dupa localizare. Cel hepatic da icter si tulburari digestive, cel pulmonar face respiratia dificila, iar cel cranian poate da convulsii si cefalee.

Tratamentul trebuie sa fie repetat la interval de un an

Toate tratamentele descoperite de-a lungul timpului au ramas putin in urma. Intens folosite in primii ani de la inventare, armele s-au tocit, viermisorii dobindind rezistenta. In prezent, accentul se pune pe produse care nu se absorb in intestin, avind efecte secundare minore. Si medicamentele clasice sint bune, cu conditia sa facem copilului testele hepatice inainte de administrare.

De asemenea, tratamentul trebuie sa fie repetat, la interval de un an pentru ca asa cum s-a infestat o data, se poate reinfesta in colectivitate. Remediile naturiste sint mai utile ca preventie decit ca tratament. Intre cura anuala de antihelmintice intervenim cu mijloace naturale. Usturoiul este un foarte bun aliat impotriva parazitozelor intestinale.

Anumite substante pe care le contine «ametesc» viermii si acestia nu se mai opun miscarilor tubului digestiv care ii impinge spre rect, eliminindu-i. Usturoiul poate fi dat ca atare copilului mai maricel. Sub 3 ani, se recomanda administrarea sub forma de mujdei, cu care se condimenteaza cartofii prajiti. Semintele de dovleac au acelasi efect, dar se pot da copiilor mai mari. Unii medici sustin ca propolisul este contraindicat in tratamentul giardiei. In urma unor studii s-a demonstrat ca acesta face mai mult rau, stimulind starea de agitatie a copilului, fara sa deranjeze viermisorii".

Alergia: una dintre complicatiile frecvente a parazitilor intestinali

Parazitii intestinali apar mai ales in copilarie. Exista 73 de paraziti care-si aleg ca gazda organismul omului, dintre care 35 imbolnavesc intestinele. Parazitii cei mai frecventi sint giardia, limbricii si oxiurii. Cei mai expusi contaminarii sint copiii aflati in colectivitati: gradinite, crese, scoli, unitati pentru copii institutionalizati. Raspindirea parazitilor in mediu, pe sol face posibila imbolnavirea copiilor. Acesti copii se pling de dureri de burtica, de greata, pot refuza mincarea, devin anemici, scad in greutate si au un somn foarte agitat.

Uneori, durerile abdominale apar in timpul mesei, iar copilul va refuza hrana. Daca parazitarea este de durata, cresterea copilului va fi stopata! Chiar daca micutul are astfel de simptome, acestea nu pot fi neaparat cauze ale contaminarii. De aceea, este bine sa mergeti cu copilul la medic. Specialistul va indica investigatiile necesare pentru stabilirea corecta a diagnosticului. Mai trebuie stiut ca una dintre frecventele complicatii ale bolilor parazitare este alergia.

De asemenea, anemia reprezinta o mare problema. Viermii „fura" substantele nutritive din organism si provoaca anemie. Unii viermi pot obstructiona anumite organe, cum sint colonul (cauzind constipatia) si ficatul, in timp ce altii pot provoca diaree, oboseala, balonari, nervozitate. Igiena corecta reprezinta un bun paznic al contaminarii cu paraziti intestinali.

Comentarii