De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Cit trebuie sa stau acasa dupa operatia de hernie de disc?”

marți, 17 noiembrie 2009, 19:27
3 MIN
 „Cit trebuie sa stau acasa dupa operatia de hernie de disc?”

Adriana V., 41 de ani, din Iasi: "Am fost diagnosticata in  urma cu trei ani cu hernie de disc L4-L5 in urma unui RMN. Mi s-au dat 30% sanse sa scap de operatie. De atunci cu  kinetoterapie  si mai multa grija fata de activitatea coloanei, am "pacalit-o", insa de citeva zile, poate si pe  fondul unor  probleme reumatice am dureri la piciorul drept care ma impiedica sa-mi fac gimnastica recomandata de kinetoterapeut. Ma gindesc din ce in ce mai mult la operatie, dar  am o nedumerire: concediul medical e de 6 luni dupa interventia  chirurgicala? Din care am inteles ca doar saptamina cu internare e platita 100%, restul 75%. Sint o persoana activa, cu responsabilitati profesionale si nu as vrea sa stau sase luni acasa. As dori daca poate explica un medic specialist ce trebuie facut dupa o operatie de hernie de disc. Cit dureaza concediul medical dupa operatie? Cit trebuie sa stau acasa? Cind pot merge la serviciu? Recuperarea dupa o astfel de operatie ce presupune? Trebuie sa merg in fiecare an in statiuni balneoclimaterice?

Dr. Florin Gramada, medic primar neurochirurg, Spitalul de Neurochirurgie "N. Oblu" Iasi: "Hernia de disc lombara este o afectiune ca afecteaza un mare numar de oameni si care necesita in anumite cazuri o interventie chirurgicala. Operatia se impune in urgenta in situatia aparitiei unei paralizii la nivelul membrului inferior si care ulterior se poate insoti de tulburari de urinare sau de defecatie. Sint cazuri extreme si din fericire rare, dar care trebuie explicate bolnavului pentu a sti care sint posibilitatile de evolutie ale bolii.

Tratamentul conservator (medicatie antiinflamatorie si decontracturanta, tratament balneofizioterapic si repaos) este foarte bine de utilizat 4-6 saptamini, ameliorind un mare numar de cazuri, evitindu-se astfel operatia. Dupa aceasta perioada, in conditiile unei examinari computer tomografice sau prin rezonanta magnetica nucleara la nivel lombar relevind hernie de disc, interventia chirurgicala este necesara. A persista in tratament conservator peste aceasta perioada este o greseala si constituie una din principalele motive pentru care pacientii persista sa acuze dureri dupa o operatie perfect executata tehnic.

Singurul specialist care poate afirma, dupa examinarea clinica a pacientului si analiza RMN, ca exista o hernie de disc cu indicatie operatorie este medicul neurochirurg. Este cert ca nimeni nu doreste sa se supuna unei interventii chirurgicale mai ales in situatia unei afectiuni care nu omoara, dar pentru viitorul functiei motorii la nivelul membrului inferior pacientul trebuie sa constientizeze gravitatea situatiei pe care neurochrurgul o prezinta.

La virsta de 41 de ani, in conditiile lipsei unor alte afectiuni generale, operatia de hernie de disc lombara este suportata bine. Este necesar a se repeta un nou RMN pentru a se stabili cu certitudine nivelul la care radacina este comprimata de hernie si care este marimea acesteia pentru a se confirma ca o interventie chirurgicala este obligatorie.

Pacientul va cobori din pat a doua zi dupa operatie

In afara unor complicatii, pacientul va cobori din pat a doua zi dupa operatie si la 6 zile paraseste spitalul. Acasa se recomanda miscare cu interzicerea ridicarii de greutati timp de 2-3 luni.

Concediul medical recomandat este de 2 luni, iar la persoanele care mai au lombalgii ( n.r. – dureri in zona coloanei lombare) inca o luna, concomitent cu instituirea de mijloace fizioterapice. Am avut pacienti, a caror activate la serviciu nu implica eforturi fizice deosebite, care si-au reluat precoce seviciul. Timp de 6 luni sint insa interzise eforturile fizice mari (ridicarea de greutati mari).

Marea majoritate a pacientilor, operati la momentul optim, cu tehnica operatoria clasica (nu acele metode asa-zis minim invazive nevalidate prin rezultate) duc la o adevarata vindecare a pacientilor, care nu necesita cure balneofizioterapice repetitive. In schimb grija de a nu suprasolicita coloana vertebrala cu evitarea pozitiilor vicioase trebuie sa ramina o preocupare pe toata viata pentru acesti pacienti pentru a nu se produce o noua hernie la alt nivel discal".

Comentarii