Deruta printre candidatii la master sau doctorat

vineri, 19 august 2011, 14:25
3 MIN
 Deruta printre candidatii la master sau doctorat

Desi in mai putin de o luna incep inscrierile pentru studiile de master si doctorat, universitatile iesene nu au inca pregatita o oferta in acest sens. Daca Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) a facut publica lista cu programele universitare propuse spre analiza si validare, precum si deciziile pe care aceasta le-a luat, universitatile asteapta eventualele modificari ce vor aparea in urma deciziei oficiale validarile si numarul exact de locuri, decizie pe urmeaza  sa o ia Ministerul Educatiei. Iar o astfel de decizie intirzie fara nici o explicatie. Astfel, admiterea la master sau doctorat se va face doar dupa clasificarea universitatilor de catre minister.

Universitatea "Al. I. Cuza" (UAIC) este singura institutie de invatamint superior din Iasi care a venit cu informatii referitoare la specializari si numarul de locuri buget/taxa, atit pentru studiile de master, cit si pentru cele de doctorat. Astfel, numarul provizoriu al locurilor subventionate de stat este 2.250, in timp ce numarul celor care isi vor plati studiile la master se presupune ca va fi de 2.150. Licentiatii pot alege dintr-o gama de 48 de domenii, cu peste 140 de specializari. La capitolul doctorat, tot cu titlu informativ, universitatea ofera 357 de locuri finantate si 187 nefinantate. Cifrele sint insa provizorii, pina la o decizie oficiala venita de la minister.

Emotii la unele universitati

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) a facut publice doar informatii referitoare la specilizarile de la master. "Vor fi programe la care nu  vor fi repartizate locuri in urma ierarhizarii. Acest lucru depinde de categoria in care vom fi incadrati si de care din cele trei categorii vor primi locuri la master", a declarat Vasile Vantu, prorector cu activitatea didactica al institutiei.

La Universitatea de Arte, conducerea este optimista in ceea ce priveste raspunsul Ministerului, dar "asteptam din zi in zi un telefon, pentru ca este deja destul de tirziu. Eu sint convins ca vor aproba, cel putin in ceea ce priveste studiile de master", a marturisit Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte.

La fel se intimpla si la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" (UTI), unde abia saptamina viitoare este asteptat un raspuns. In ceea ce priveste Universitatea "Petre Andrei", institutie privata, ARACIS a respins doar una dintre cele 11 specializari de master propuse. "In urma analizei, 10 din cele 11 mastere ne-au fost acreditate si Ministerul le va valida", este de parere Doru Tompea, rectorul institutiei.

"Proaspat absolvent, eu unde ma indrept?"

La polul opus si fara drept de veto se afla proaspetii absolventi ai facultatilor, care inca nu isi stiu optiunile. "Toate lucrurile acestea trebuiau sa fie stiute pina acum, evaluarile acestea trebuiau sa fie facute in asa fel incit sa nu ne afecteze pe noi si avem timp de gindire pentru o astfel de decizie. As vrea sa stiu unde o sa ma indrept din toamna, nu sa aflu in toamna. Cum pot eu sa ma gindesc sa aplic pentru o bursa, cind eu nu stiu la ce master o sa ma pot inscrie?", a explicat Ionut Palade, absolvent al Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, de la UTI.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii