Mama si fiica, colege in clasa I

joi, 18 iunie 2009, 23:40
6 MIN
 Mama si fiica, colege in clasa I

Peste 30 de tineri din satele Goruni si Chicerea din comuna Tomesti vor putea merge la scoala din toamna, prin programul "A doua sansa". Unii dintre ei au peste 20 de ani, sint casatoriti sau au chiar si copii, dar sint emotionati si nerabdatori sa inceapa clasele primare sau la gimnaziu. Daniel are 21 de ani, are un baietel de sapte luni si este sufletul unei formatii de lautari. El va merge in clasa a VI-a.

Mihaela, sau Rita, cum ii spun apropiatii, are 27 de ani si va merge in clasa I, odata cu fetita ei. Ilie, la 26 de ani, munceste in constructii si are deja o afacere proprie. Lucreaza impreuna cu echipa sa, formata din mai multi tineri de virste apropiate. El este cel care ii coordoneaza si care semneaza contractele – de mina, pentru ca nu isi poate face inca o asociatie familiala, intrucit nu a terminat scoala generala. Din toamna va merge in clasa a VIII-a. Motivele pentru care au renuntat la scoala sint diverse, insa cel mai frecvent este lipsa banilor.

"Chiar daca unii dintre ei au o stare materiala foarte proasta, au demnitate. Nu vor sa spuna ca sint saraci. Ca sa-i intelegi trebuie sa te cobori in locul lor, pentru ca altfel nu esti de incredere. Chiar daca nu au scoala cu acte, sint trecuti prin viata", a spus Mihaela Miron, directorul scolii Chicerea si al scolii din Goruni.

Desi se mai tachineaza intre ei ca la aceasta virsta vor merge din nou la scoala, tocmai acest lucru ii si apropie.

Nu are nici o clasa, dar stie spaniola de la telenovele

La 21 de ani, Daniel este casatorit, are un copil mic si este vocea unei formatii de lautari, pe care tot el a unit-o. "Mama mea cinta odata la Doina Moldovei. Eu cint de pe la 12-13 ani. Asa m-a inzestrat Dumnezeu, cu darul asta. Acum sintem o formatie, cu orga, saxofon, vioara si bas. Eu stau in fata la petreceri si tot eu negociez. A fost greu. Nu cunosteam notele muzicale. Am platit pe cineva sa ma invete", spune Daniel.

S-a lasat de scoala in clasa a VI-a, cind a ramas repetent din cauza geografiei. "Am inceput sa merg pe la nunti si botezuri, si m-am lasat. Macar sa fac si eu un ban", povesteste Daniel. A cintat si in Spania, unde a lucrat mai mult timp. "Am plecat la 17 ani. Munceam ziua intr-un bar si noaptea cintam", spune Daniel.

Anul trecut s-a casatorit cu Ana-Maria, iar in urma cu sapte luni a venit pe lume Andrei, fiul lor. Chiar daca are deja o familie si "face bani din muzica", vrea sa mearga si la scoala, sa-si continue studiile. "Poate intr-o zi o sa cad, nu o sa mai am voce, si trebuie sa ma angajez, sa muncesc. Ce-o sa fac atunci?", motiveaza Daniel decizia lui.

Si Rita are familia ei, este cu sase ani mai mare decit Daniel si are o fetita care va merge la toamna in clasa I, in paralel cu ea. "M-a intrebat daca facem impreuna clasa I", spune Rita, zimbind. Ea provine dintr-o familie cu 10 copii. "M-au dat la scoala, dar am fost 10 frati si parintii nu prea s-au tinut de noi", spune Rita.

Acum insa este nerabdatoare sa inceapa scoala. "Oriunde ma duc sa ma angajez, ma intreaba de ce n-am nici o clasa. Mi-am propus sa fac macar 8 clase. Vreau sa fac si scoala de soferi, dar imi trebuie minim 4 clase. Vreau sa invat pentru mine", spune Rita. Chiar daca a abandonat scoala din prima clasa, Rita spune ca a invatat singura sa citeasca si sa scrie. "Am invatat sa citesc la filme. Stiu si spaniola, am invatat-o de la telenovele", spune ea.

Rita va fi colega de clasa cu Manu. El are 19 ani si n-a fost niciodata la scoala. "Parintii nu m-au dat. Mai am inca noua frati. Unii au fost la scoala, altii nu", spune Manu. De doi ani munceste in constructii, la tencuit sau pus pavele, cite 10-11 ore/zi. „Seful meu mi-a zis sa invat scoala. Si eu vreau sa invat, poate mai tirziu ma ajuta", spune Manu.

Marian are 23 de ani si va intra in clasa a VI-a. Munceste la primarie, in Iasi. "Cosesc iarba, tai copaci, sapam, facem toate treburile. Am vrut sa ma angajez pe un salariu mai mare, dar nu au vrut", spune Marian. De trei ani este casatorit. "M-am gindit ca nu pot sa ma calific daca n-am opt clase. Vreau sa fac cel putin 10 clase", spune Marian.

Reia scoala pentru a intemeia o firma de constructii

Ilie este printre cei mai mari care va merge din toamna la scoala, in clasa a VIII-a. Are 26 de ani si o afacere personala – construieste case. Este casatorit, si-a ridicat propria casa, iar acum cistiga bani ridicind casele altora.

"M-am lasat de scoala din cauza unei profesoare de geografie care mi-a promis ca ma lasa repetent. Aveam 17 ani", spune Ilie. De atunci munceste in constructii. Are o echipa de lucru formata din 6-7 oameni, pe care el ii coordoneaza. A vrut sa-si faca o asociatie familiala, dar nu a avut cum: nu si-a terminat studiile. "Semnez contracte de mina. Am vrut sa fac mai multe demersuri legale, pentru ca sintem mai multi care lucram impreuna, dar n-am avut cum. Nu se poate fara scoala", spune Ilie.

Acum vrea sa termine scoala generala, ba chiar si liceul. "M-am mai gindit sa ma reapuc de scoala, dar am dat de gustul banului si nu am mai avut cum", spune Ilie.

Dupa ce va termina studiile, spera sa aiba firma sa si sa-si dezvolte afacerea de acum. "Iarna nu prea e de lucru. Mai mult vara, cam 8 luni pe an. In lunile de vara cistigam cam 15, 20, chiar 30 de milioane de lei vechi/luna. Daca as face o firma, as putea lucra si iarna, la lucrari interioare. In plus, n-as mai lucra la negru", spune Ilie.

Cereri si de la oameni trecuti de 30 de ani

Viitorii elevi spera sa inceapa cursurile la de la 1 octombrie. Programul de inscriere pentru "A doua sansa" este de regula in lunile octombrie sau februarie, insa sint sperante ca tinerii care au facut cerere vor primi aprobare. "Doamna directoare a facut demersurile si e pacat sa nu incerce, mai ales ca sint tineri care vor sa mearga la scoala", a spus inspectorul Liliana Rujanu.

Tinerii ar urma sa invete in doua sau trei clase, fie la scoala din Goruni, fie la sediul scolii din Chicerea. "Am avut cereri si din partea unor persoane care au trecut de 30 de ani. O sa vedem mai intii cum evolueaza aceasta generatie", a spus Mihaela Miron. Alaturi de ea, cea care i-a convins pe tineri si i-a sprijinit sa mearga la scoala este Mariana Tarcan, invatatoare la scoala din Goruni.

Potrivit programului "A doua sansa", elevii pot parcurge cei patru ani de scoala primara in doar doi ani, iar cei sase ani corespunzatori gimnaziului si primilor doi ani de calificare in doar patru ani, in functie de cunostintele acumulate anterior. In municipiul Iasi, programul se desfasoara in cadrul Grupului Scolar "Virgil Madgearu", la limita cartierelor Dacia si Alexandru cel Bun, iar in judet, la Lunca Cetatuii, la Dagita si la Grajduri.

Mihaela Miron, directoarea scolilor de la Goruni si Chicerea, vrea sa incheie un parteneriat si cu AJOFM, pentru cursuri de calificare. "Sint vreo 40 de tineri care vor cursuri de calificare fie ca ospatar, bucatar sau coafez", a declarat ea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii