Buncarul invizibil din Copou

luni, 12 iulie 2010, 12:29
3 MIN
 Buncarul invizibil din Copou
Buncarul se afla in spatele Spitalului de Urgente, linga cladirea noua in care va functiona Institutul de Oncologie

Lucrarile la buncarul care va adaposti cele doua acceleratoare de particule de la Institutul de Oncologie au intrat in linie dreapta. Desi au mai fost citeva intirzieri din cauza ploilor din ultima perioada, dirigintele de santier spune ca lucrarea va fi gata la termen. La sfirsitul lunii septembrie buncarul va fi deja acoperit, urmind sa se faca ultimele finisaje. Totul depinde insa de finantarea lucrarii. Conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi spune ca exista fonduri pentru lucrarile programate in acest an. Nu se stie inca ce va fi anul viitor.

Pereti grosi de trei metri

Buncarul trebuie construit dupa ultimele norme in domeniu, pentru a nu exista riscul de radiatii in acea zona. Drept urmare, peretii buncarului vor fi grosi de trei metri. In acelasi buncar se va face si brahiterapie pe linga cele doua acceleratoare de particule care ar trebui sa ajunga aici. La nivelul inferior al buncarului s-au pus trei rinduri de armaturi, iar betoanele care se toarna aici sint speciale, ce nu degaja caldura. Inginerii de aici precizeaza ca cimentul este adus de la Constanta si este ciment hidrotehnic, in sensul ca la apa se intareste, nu o absoarbe. De altfel, este vorba despre acelasi ciment care este folosit in constructia barajelor. "Nu e voie sa avem fisuri aici, intreruperi. Aproximativ 400 de metri cubi de beton intra in acest radier (n.r., termen din constructii care se refera la placa din beton ce serveste drept fundatie a unei constructii). Daca ne apucam de turnat betonul, trebuie sa si terminam, nu avem cum sa intrerupem procesul", a declarat Victor Alexandriuc, dirigintele de santier. Radierul a fost turnat pe o egalizare de cinci centimetri pus pe carton pentru ca apa sa nu poata intra vreodata aici. Pina la final vor intra in buncar peste 60 de tone de fier.

Imbracat intr-un strat de beton de 85 de centimetri

Constructorii au proiectat buncarul in asa fel incit sa nu fie afectate cladirile aflate in imediata apropiere, respectiv cele ale Spitalului de Urgente „"f. Ioan". Peretii gropii in care s-a sapat buncarul sint sustinuti de aproximativ 60 de piloni. Acestia au fost turnati din beton armat in gropi forate special inainte de a se incepe sapaturile, pentru a stabiliza pamintul. Intrarea pentru pacientii pe targa se va face printr-un lift special amplasat la trecerea dintre institut si buncar. Lucrarea a dat destule batai de cap muncitorilor, care au fost nevoiti sa faca o curatenie „luna" inaintea de turnarea ultimului strat de beton pe radier. "Orice impuritate intre armatura si beton poate duce la fisuri care pot provoca foarte multe probleme", a mai adaugat inginerul. Pentru vineri era programata turnarea ultimului strat de beton in radier. Grosimea stratului de beton este de 85 de centimetri.

"O etapa mai grea va fi la peretii cu deschiderea de trei metri si urmeaza ca dificultate turnarea planseului de beton care va fi peste acest buncar, care va fi de aproximativ 1,7 metri. In jur de 1,4 metri are planseul propriu-zis si restul de 30 de centimetri e ocupat de diverse materiale de protectie", a spus inginerul. Buncarul nu se va vedea de la suprafata, dar se va lasa o "poarta de lumina", respectiv o deschidere prin care se va putea introduce aparatura medicala cu macaraua. Deasupra buncarului se va putea circula normal cu masini sau ambulante. Acesta va fi sub pamint la aproximativ patru metri. "Noi estimam ca la sfirsitul lunii septembrie sa fie acoperit, fara finisaje. Trebuie timp si pentru intarirea betonului. Conform normelor, are nevoie de 28 de zile pentru a se intari corespunzator. Ne-au mai necajit ploile, pentru ca am fost nevoiti sa scoatem apa de aici cu pompele, si am mai intirziat citeva zile cu turnatul betonului. Speram sa nu mai ploua pina nu punem tot radierul", a mai completat inginerul. Finantarea vine in masura in care se efectueaza lucrarile, la finalul fiecarei etape constructorul primind banii pentru ceea ce a realizat. "Pina in momentul de fata lucrarile si finantarea merg asa cum a fost stabilit. Sa fie asa si in continuare si vom termina la timp. Acum sintem in grafic", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii