Catalogul cu note al consilierilor

Subtitlu

miercuri, 02 ianuarie 2008, 18:23
6 MIN
 Catalogul cu note al consilierilor

Anul 2007 a insemnat pentru multi din cei 27 de consilieri locali poate ultimul an de mandat. In vara anului viitor urmeaza sa fie organizate din nou alegeri locale, iar listele de candidati la fotoliile de consilieri nu au fost inca stabilite.

Un alt factor extrem de important pentru actualii alesi locali va fi si votul iesenilor, care poate schimba raportul de forte din legislativul local. Aceeasi situatie este si la Consiliul Judetean, forul judetean urmind a fi stabilit tot in vara anului 2008.

"Ziarul de Iasi" va prezinta un bilant al activitatii tuturor alesilor locali in functie de notele acordate pentru activitatea din plen sau de prezenta lor la sedintele forurilor din care fac parte.

Cel mai activ consilier este un democrat

La nivelul Consiliului Local, cei mai activi au fost reprezentantii opozitiei: PD si PNL. Acestia nu au pierdut nici o ocazie pentru a critica activitatea executivului PSD de la conducerea Primariei. Astfel, printre cei mai activi consilieri locali a fost in 2007 democratul Tiberiu Brailean.

Conform notelor acordate pentru activitatea din cadrul sedintelor, Brailean a obtinut o medie de 6,6. Cu aceasta nota, desi nu mare, democratul ocupa prima pozitie intr-un top al celor 27 de consilieri locali.

Conform proceselor verbale de sedinta prezentate pe site-ul Primariei, Brailean a absentat la o singura intilnire a Consiliului Local, cea in care s-a aprobat strategia de dezvoltare a municipiului.

Dupa aceleasi criterii, pe locul doi, ca activitate in plen, se situeaza Camelia Gavrila, de la PNL, care este totodata si sefa ISJ. Conform notelor acordate in 2007 de "Ziarul de Iasi", Gavrila a obtinut media 6,5. Consilierul liberal a lipsit insa la patru din cele 17 sedinte ale Consiliului Local din 2007.

"Trebuie sa isi faca si ei numarul politic"

Daca alesii PNL si PD au avut multe interventii in plenul sedintelor, colegii lor de la PSD sint campioni la capitolul prezente. Anul trecut, doar sase consilieri au raspuns la toate convocarile primarului Gheorghe Nichita. Toti acestia fac parte din PSD.

Prezenta consilierilor PSD la sedinte a fost vitala pentru proiectele primarului, 14 din cele 27 de locuri de consilieri fiind ale PSD. Astfel, Nichita a putut aproba orice proiect care necesita o majoritate simpla de voturi. Grupul consilierilor PSD este condus, dupa notele acordate de "Ziarul de Iasi", de Sorin Iacoban. Alesul social democrat a obtinut nota 6,3 si ocupa locul trei in clasamentul general al consilierilor din 2007.

"Nu este nevoie sa se vorbeasca foarte mult la sedintele Consiliului Local. Primarul este din PSD si noi sprijinim proiectele propuse de executiv. In plus, toate proiectele importante sint analizate in interiorul partidului unde fiecare consilier poate sa isi spuna punctul de vedere. Lucram foarte mult si in comisiile de specialitate. Desi in comisii toata lumea este de acord cu proiectele, in plen se intimpla altceva. Trebuie sa isi faca si ei numarul politic. Asa stiu ei sa abordeze lucrurile", a precizat Iacoban. El a absentat doar la o sedinta a Consiliului Local.

Sase consilieri au facut doar act de prezenta

In aceeasi situatie se gaseste si alesul democrat Daniel Oajdea. El a lipsit chiar la ultima sedinta din acest an, cea de pe data de 27 decembrie. "Este prima sedinta la care lipsesc de cind sint consilier local. Am avut pana la masina, iar sedinta s-a terminat foarte repede. Am ajuns chiar dupa ce se terminase", a afirmat Oajdea. El a mai spus ca problemele ridicate in plen au fost reale si ca nu intelege atitudinea colegilor de la PSD.

"In comisii se discuta si ne dau dreptate la multe din problemele ridicate de noi. Insa, in plen, nu mai spun nimic si se transforma in ciinii de paza ai primarului. Poate au dreptate cu partea politica. Dar, daca ei sint nu spun nimic si il sustin pe primar, trebuie sa ia cineva atitudine. Cred ca toate solicitarile noastre au fost perfect indreptatite si au semnalat nereguli ale executivului", a declarat Oajdea.

Democratul a fost in 2007 unul dintre cei mai activi alesi locali, el obtinind o medie de 6,2, pentru activitatea de la sedintele Consiliului Local, media plasindu-l pe locul patru ca eficienta.

De cealalta parte, exista sase consilieri care au fost notati cu nota 5 pentru activitatea de la sedinte. Dintre acestia, patru sint social-democrati, unul este liberal, iar altul democrat. Acestia nu au avut foarte putine interventii la sedinte.

De altfel, in luna aprilie a acestui an, "Ziarul de Iasi" a prezentat o evidenta a interventiilor avute in plen de fiecare ales local. Analiza a cuprins toate sedintele organizate din 2004 si pina la acea data. La verificarea inregistrarilor facute la sedinte s-au descoperit alesi locali care aproape ca nu au fost auziti de colegii lor.

In aceasta situatie se aflau atunci Adrian Caliman (PNL), cu o singura interventie in zece sedinte, Aneta Manolache (PSD), cu opt interventii in trei ani, sau Adrian Nedelcu (PSD) care a inregistrat o medie de 0,41 interventii la fiecare din cele 41 de sedinte la care participase pina aprilie 2007.

Consilierii judeteni, platiti si in lipsa

La nivelul Consiliului Judetean (CJ), alesii au inrosit rubrica de absente in cele 14 sedinte de plen ordinare si extraordinare de pina la inceputul lunii decembrie. Daca ar fi fost elevi, acestia s-ar fi ales cu nota scazuta la purtare. Fiind insa alesi prin vot de catre ieseni, nu primesc nici macar o mustrare. Ba mai mult, toti si-au primit indemnizatia de consilier.

"Nu au fost probleme privind plata acestora. Consilierii si-au primit indemnizatia, chiar daca au mai absentat. Potrivit legii, pentru a fi remunerati consilierii trebuie sa participe la 1-2 sedinte ale comisiilor de specialitate si la o sedinta ordinara o data la doua luni", a afirmat purtatorul de cuvint al CJ, Sebastian Tataru.

Astfel, din cei 34 de reprezentanti in CJ, trei locuri ale PSD fiind vacante de mai multe luni, putini sint alesii judeteni care nu au lipsit de la nici o sedinta de plen. Mai mult, exista consilieri judeteni care au primit lipsit si la jumatate din sedinte.

Printre alesii care nu si-au exprimat votul in sapte-opt sedinte se numara consilierul PSD Carmen Darie, care a inregistrat opt absente dintre care doar doua motivate, si membrul PNL Eugen Ticau, care a inregistrat sapte absente, dintre care una singura motivata. Aceeasi situatie s-a inregistrat si pentru consilierul PD George Padure, care, potrivit situatiei prezentate de sefii CJ, a adunat sapte absente dintre care una motivata.

Si fostul vicepresedinte al CJ, Lucian Profir (PC), a reusit sa adune sase absente, majoritatea fiind inregistrate la inceputul lui 2007, perioada in care a fost suspendat din functia de vicepresedinte. Avocata Nelly Pascal, care din luna noiembrie s-a retras din functia de consilier judetean, fiind numita judecator la Vaslui, a absentat nemotivat pina la acea data de patru ori.

Un alt reprezentant al PD, Nelu Tudorache, a lipsit de patru ori de la sedintele de plen. Acelasi numar de absente nemotivate a fost inregistrat si de membrul PSD Mirela Dobresanciuc. Doar sapte alesi judeteni din cei 34 au fost prezenti la toate sedintel,e printre care se numara consilierii PNL Vasile Robu si Leonid Antohi, liderul consilierilor judeteni PD, Constantin Serban, dar si presedintele CJ, Lucian Flaiser. Totodata, consilierul PSD Adrian Iurcan a lipsit de doua ori motivat.

Cit cistiga lunar un consilier

Consilierii locali beneficiaza lunar de o indemnizatie bruta de aproximativ 450 lei, stabilita in functie de salariul primit de primarul municipiului. Pentru incasa acesti bani, consilierii trebuie sa fie prezenti la minimum o sedinta in plen lunar si la alte patru sedinte in comisiile din care fac parte. Cum o sedinta in plen sau in comisii dureaza in medie 3-4 ore, rezulta ca un consilier constiincios isi poate indeplini lunar datoria fata de alegatori in aproximativ 15-20 de ore.

Totodata, conform legii, consilierii pot solicita decontarea eventualelor cheltuieli facute in exercitarea mandatului. La rindul lor, consilierii judeteni beneficiaza de o indemnizatie lunara de aproape 600 lei. Consilierii judeteni au totodata si un program mai lejer decit cei locali. Pentru a-si incasa indemnizatia, consilierii judeteni trebuie sa participe lunar la minimum trei sedinte in cadrul CJ, fie in plen, fie in comisii. Adica sa lucreze 10-15 ore lunar.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii