Controverse dure in jurul spectacolului de teatru intrerupt de un profesor

marți, 06 noiembrie 2012, 13:58
7 MIN
 Controverse dure in jurul spectacolului de teatru intrerupt de un profesor

Spectacolul "Nirvana" a fost intrerupt de un profesor de la Colegiul "M. Eminescu", care se afla in sala cu elevii sai, fiindca se folosea un limbaj licentios. Incidentul a starnit o avalansa de reactii pe internet, si nu numai. Cele mai multe sunt pro sau contra profesorului sau spectacolului. Sunt insa si oameni de teatru care critica pozitia institutiei in privinta modului in care isi atrage spectatorii. "In general, evitam, ca profesori, astfel de realitati chiar din literatura, tocmai pentru ca scoala nu este un mediu care sa promoveze asa ceva", a comentat pe aceasta tema un profesor de limba romana.

Incidentul petrecut sambata seara in timpul unei reprezentatii a Teatrului National din Iasi (TNI) a starnit un val de reactii in mediul virtual, si nu numai. Despre acesta, a relatat actorul Doru Aftanasiu, pe pagina sa de facebook, criticandu-l in termeni duri pe cadrul didactic de la Colegiul „M. Eminescu" care a intrerupt spectacolul „Nirvana" regizat de Liviu Cristian, dupa numai 20 de minute de interpretare, fiind deranjat de limbajul vulgar folosit de actori. Incidentul in sine ridica mai multe intrebari care vizeaza, pe de o parte, libertatea de exprimare pe scena, iar pe de alta parte masura in care elevii de liceu pot intelege mesajul estetic al unui spectacol experimental, dincolo de limbajul pe alocuri vulgar. „Ca filolog si persoana de cultura as spune ca, evident, un spectacol poate sa puna si probleme de acest gen, cu conditia sa existe un mesaj estetic, dincolo de o aparenta vulgaritate a textului sau de o valorificare argotica a limbajului. Trebuie sa ai public avizat, si nu stiu daca un elev de liceu este atat de avizat ca spectator si are atat de multa cultura teatrala incat sa inteleaga un mesaj estetic cu tuse groase. Consider ca ceea ce s-a intamplat la teatru e destul de controversat, dar cert e ca s-a perturbat un spectacol si e grav ca s-a ales un spectacol nepotrivit. De asemenea, daca scoala a luat spectacolul in totalitate, atunci cred ca ar fi fost deontologic din partea reprezentantilor teatrului sa precizeze totusi ca este un spectacol cu natura experimentala sau ca ridica si probleme care presupun o anumita intelegere a limbajului teatral", e de parere Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar.

In sala au fost si elevi de la Seminarul Teologic

Actorul Doru Aftanasiu a sters postarea in care il critica aspru pe Sorin Sitea, profesor de istorie la Colegiul „M. Eminescu", in cursul diminetii de ieri, dar isi mentine opiniile exprimate. „Prin «comment-ul» ala, i-am facut profesorului respectiv cadou dispretul meu, imensul meu dispret. Si ramane valabila convingerea mea ca asta (scoaterea elevilor din sala – n.r.) nu a fost deloc o lectie de educatie, ci de ipocrizie. Dincolo de cuvintele acelea triviale, e un spectacol, mai bun sau mai prost, pe care elevii ar fi trebuit sa-l vada, daca erau in sala. N-aveau decat sa decida singuri sau eventual sa aiba niste discutii cu profesorul dupa aceea. Dincolo de acele cuvinte triviale, spectacolul avea un mesaj adresat chiar tinerilor. Este vorba despre lipsa modelelor, despre lipsa valorilor pe care ar trebui sa le urmeze s.a.m.d.. Nu se poate ca, doar pentru cateva cuvinte obscene, sa intrerupi un spectacol si efectiv sa-ti bati joc de munca unor oameni, pana la urma. Un spectacol se intrerupe doar in conditii extreme, ma refer la cutremur, incendiu, la chestiuni ce tin de «Doamne fereste!», nu pentru ca nu-i place unui spectator", a punctat ieri Doru Aftanasiu. De cealalta parte, profesorul Sitea sustine ca a dus aproximativ 100 de elevi, profesori si parinti sa vizioneze spectacolul respectiv in cadrul proiectului „Valori culturale romanesti", la recomandarea unei persoane de legatura din teatru, bazandu-se, din experienta anilor precedenti, ca este adecvata pentru liceeni de 15 si 16 ani. „Eu nu ma disculp si imi asum, intr-adevar, gestul ca atare. Nu il consider nepotrivit. A fost o atitudine care se bazeaza pe niste convingeri, iar actul artistic sa-l judece cei mai indreptatiti ca mine. E vorba, pana la urma, de niste valori etice si morale. M-as fi considerat un complice in ceva in care nu m-am regasit, nu numai eu, ci si foarte multi din cei prezenti. Rugamintea pe care am adresat-o celor din sala nu a fost impusa, ci de bun-simt, iar faptul ca cei mai multi au acceptat-o inseamna ca au sprijinit-o. Si mai e un lucru: prea mult timp si de prea multe ori tacem si nu avem curajul de a spune ceea ce ne framanta, ceea ce gandim. Poate ca e un semnal sa ne rostim opiniile si sa incercam sa facem putin mai bine fiecare, cu decenta si cu echilibru, intr-o maniera care cu adevarat sa nu lezeze pe celalalt", a afirmat Sorin Sitea.

Profesorul a lansat un apel catre elevii colegiului de a se imbraca maine la cursuri in camasa alba in conditiile in care considera ca a procedat corect sambata seara.

La vizionarea spectacolului "Nirvana" au participat si elevi ai Seminarului Teologic Liceal de la Manastirea Neamt.

„Nu a iesit in niciun caz licentios"

Regizorul spectacolului, care este si autorul textului, catalogheaza gestul profesorului ca fiind aberant si considera ca elevii prezenti erau capabili sa decida singuri daca se merita sa urmareasca pana la capat reprezentatia. „Spectacolul pe care l-am realizat dupa textul scris de mine nu a iesit in niciun caz licentios. Toate cuvintele care ies, sa zicem, un pic in afara normalului sunt motivate de situatia scenica. Actul domnului in sine a fost depasit cumva, reactia dumnealui mi se pare ca a fost anormala. Domnul respectiv si-a depasit atributiile de public participant la un spectacol, chiar si din punct de vedere legal vorbind. Cred ca exista mijloace civilizate, pasnice de a protesta fata de mesajul unui spectacol sau fata de textul acestuia. El, in calitatea lui de organizator, putea absolut in liniste si ordine sa ia copiii de acolo si sa plece daca i se parea ca spectacolul nu are un mesaj ok. E vorba insa, de fapt, de o coniventa intre membrii acelui grup si insotitorul lor, care a simtit ca ii este subminata autoritatea, pentru ca mai multi dintre elevi au dorit sa ramana. Sunt oameni cu ratiune, care pot sa gandeasca in legatura cu ceea ce vad. Problema e, daca ar fi sa exprim o pozitie morala, in legatura cu faptul ca profesorul a insistat fata de cei care nu voiau sa iasa din sala, ca sa-i scoata de acolo", a subliniat regizorul Liviu Cristian. In legatura cu acest incident, conducerea TNI a explicat ca Sala Uzina cu Teatru este destinata spectacolelor experimentale si ca cel in cauza nu este deranjant pentru public din perspectiva limbajului folosit. „Eu am vazut premiera. Sunt cateva replici mai dure, dar ele fac parte dintr-un context anume, poate ca sunt puse tocmai in contrabalanta cu finalul care este cu un mesaj bun. Asta este, e libertatea de creatie, nu poti sa-i impui unui regizor invitat «faci un spectacol, dar nu cumva sa…!». El isi face ideea lui. Eu nu stiu ce s-a intamplat in spectacolul din seara respectiva, dar daca ar fi fost multe expresiile licentioase, noi am fi pus pe afis un anunt de atentionare", a precizat Adi Carauleanu, director artistic al TNI.

Selectia este riguroasa

Regizorul Radu Afrim arata ca vina pentru cele intamplate ii apartine in primul rand teatrului din cauza modului desuet in care intelege sa-si atraga spectatori din randul elevilor. „Teatrul poarta toata vina cu sistemul asta de a aduce elevii cu japca si cu dirigintele la scoala. Organizarea/PR-ul trebuie sa inteleaga ca au trecut vremurile alea. Sa caute modalitati updatate de a atrage elevii la teatru. Stiu ca e dificil, dar in fond de aia sunt platiti. Profesorul respectiv e ultimul vinovat in intamplarea asta", a comentat reputatul regizor la postarea actorului Doru Aftanasiu. De cealalta parte, cadrele didactice atrag atentia ca elevii de liceu nu sunt in masura sa remarce si sa inteleaga mesajul care este dincolo de vulgaritatea unor expresii, motiv pentru care nici nu le recomanda sa citeasca carti in care autorii sa foloseasca un limbaj necuviincios. „Selectia pentru literatura studiata in anii de liceu e destul de riguroasa. In schimb, putem vorbi in comentariile facute in clasa si despre montari regizorale diferite, care pot fi mai experimentale, care pot provoca spectatorul, impingand limitele conventiei teatrale, si despre texte care valorifica straturi ale limbajului, care merg pe zona asta a cuvantului aspru, argotic, incarcat cu o anume semnificatie", a mentionat Camelia Gavrila, sefa ISJ. „In general, evitam ca profesori astfel de realitati chiar din literatura, tocmai pentru ca scoala nu este un mediu care sa promoveze asa ceva, dar literatura contemporana, din pacate, are si astfel de exprimari licentioase. Astfel de zone trebuie atacate de un tanar nu neaparat de liceu si nu neaparat la o varsta la care el remarca acolo doar vulgaritatea unei expresii, ci trebuie sa aiba un simt literar si o masura a lucrurilor", a adaugat Cezar Zaharia, in calitate de profesor de limba romana la Colegiul „C. Negruzzi".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii