Afaceri cu actele in strada

miercuri, 13 iunie 2001, 23:00
5 MIN
 Afaceri cu actele in strada

Datoriile la stat au devenit, in ultimii ani, moda care se poarta in cele mai multe dintre firmele judetului. Scuza cu fiscalitatea exagerata, plauzibila de altfel, duce la acumularea de miliarde drept restante, sume care se inmultesc de la o zi la alta cu penalitatile si majorarile de rigoare. De citeva saptamini, insa, boieria pare sa ia sfirsit, conducerea Casei de Pensii, si nu numai, fiind hotarita sa recupereze pina la ultimul leut. Ofensiva, destul de agresiva, consta in sechestrarea de sedii de firme, combinate, ateliere si chiar cantine. Multe afaceri pina mai ieri de succes risca sa ajunga in strada pentru neplata darilor la stat.
In fruntea topului celor mai mari restantieri la bugetul asigurarilor sociale de stat se afla de departe Romseh Focsani care datoreaza statului, numai in contul contributiilor pentru salariati, peste 45 de miliarde de lei. Motiv pentru care, dupa ani de esalonari si pasuiri, Casa de Pensii a sechestrat mai multe bunuri ale societatii, printre care si birourile si sediul administrativ al acestei firme. Birourile societatii au fost evaluate la 4,8 miliarde de lei, care, pe linga faptul ca sint ipotecate la BCR, mai sint si sechestrate de Casa Judeteana de Sanatate din cauza sumelor foarte mari pe care acesta societate le datoreaza fondului de sanatate. Tot pe lista bunurilor puse sub sechestru se afla si sediul administrativ al Romseh, care impreuna cu terenul aferent valoreaza 105 miliarde de lei. Cel de-al treilea bun din vinzarea caruia conducerea CJP spera sa-si incaseze debitele este platforma betonata, care cuprinde o serie de cladiri si terenuri, printre care si cantina societatii. Si acesta din urma este ipotecat tot la BCR, dar si pus sub sechestru de CJASS, valoarea estimata de evaluatori fiind de 1,3 miliarde de lei. Licitatia va avea loc lunea viitoare, surse neoficiale confirmindu-ne ca deja s-au interesat citeva persoane de imobilele scoase la vinzare. Societatea focsaneana datoreaza citeva miliarde bune si la asigurarile de sanatate, dovada in acest sens fiind sechestru instituit de aceasta societate, dar si la bugetul de stat. Pentru aceste din urma datorii, societatea focsaneana are aprobate esalonari la plata, incadrindu-se in grafic.
Romvitis are restante pe toata linia
Una dintre firmele despre care se poate spune ca este "in gaura" este fosta IAS de la Odobesti. Romvitis datoreaza bugetului de stat, al asigurarilor sociale si a celor de sanatate ceva mai mult de 100 de miliarde de lei, mare parte dintre bunurile imobile, dar si mobile fiind sechestrate pentru a fi scoase la licitatie. Cea mai mare restanta este la impozitele si taxele datorate statului, din ultima situatie intocmita de finantisti reiesind o datorie de 63 de miliarde de lei. Pentru aceasta, Finantele au dispus sechestrarea mai multor bunuri mobile, utilaje agricole si citeva vagoane de vin ale caror valoare se ridica la 60 de miliarde de lei. Alte 40 de miliarde de lei sint datorate Casei Judetene de Pensii. Directorul CJP Vrancea, Coman Andrei, ne-a declarat ca pentru Romvitis se are in vedere reactualizarea obiectivelor schestrate si o noua reevaluare. "Avem pus sechestru pe Combinatul de Vinificatie, dar si pe unele crame. Dupa reevalaure vom trece la organizarea licitatiilor", a precizat directorul CJP Vrancea.
Sediul Rovinco va fi scos la vinzare
Al treilea mare datornic al judetului nostru este mult controversata Rovinco, care datoreaza statului sub forma de impozite si taxe, dar si contributii la pentru salarii aproape 33 de miliarde de lei. Pentru cele 21 de miliarde restante la bugetul de stat, Directia de Finante Vrancea a sechestrat bunuri in valoare de 4,6 miliarde de lei. Pentru a recupera cele aproximativ 12 miliarde de lei, Casa judeteana de Pensii Vrancea a hotarit sa scoata la vinzare o serie de imobile printre care si sediul central, aceasta fiind o alta societate care risca sa-si desfasoare afacerile in strada sau intr-un alt sediu. "La Rovinco sintem in faza de evaluare a bunurilor sechestrate dupa care le vom scoate la licitatie. Speram sa putem recupera mare parte din sumele pe care le avem de incasat", a precizat Coman Andrei. Pe lista datornicilor de la Finante si Casa de Pensii se mai afla la loc de cinste alte citeva firme cunoscute in judetul nostru la care s-a instituit deja sechestru imobiliar. Este vorba despre Statiunea Viticola Odobesti, cu o datorie la Finante de 7 miliarde de lei, bunurile puse sub sechestru fiind evaluate la 6 miliarde de lei si alte 5 la CJP Vrancea. O alta firma aflata intr-o situatie asemanatoare este Ceres, care asa cum se stie s-a spart in mai multe societati mai mici, cu restante de 7 miliarde de lei, bunurile sechestrate valorind 4 miliarde de lei, in timp ce la CJP volumul datorilor se cifreaza la circa 21 de miliarde de lei. Sefii Casei de Pensii sustin ca recuperarea banilor se va face de la firmele in care s-a divizat firma.
Firma lui Dan Tuvene, campioana la datorii
O alta societate care se poate "lauda" cu datorii de miliarde de lei este Axix Marasesti, firma binecunoscutului Dan Tuvene, unul dintre contractantii de frunte ai creditelor curier de la Bancorex. Pentru cele 13 miliarde de lei pe care firma lui Tuvene le datoreaza statului, Finantele nu au putut sechestra decit bunuri in valoare de 1,2 miliarde de lei, acestea reprezentind tot ceea ce are firma in patrimoniu. Nici societati precum Avicola sau Romagremin nu au scapat de moda datoriilor, fiecare dintre acestea avind sechestrate bunuri, insa la valori cu mult sub restante. In urma cu doua zile, CJP a reusit sa vinda un atelier mecanic de la Indforest, evaluat la 170 de milioane de lei si vindut la acelasi pret, in contul datoriilor de mai bine de 6 miliarde de lei.
Din categoria marilor datornici face parte cu succes si Agroindustriala Marasesti, care are de platit catre Finante 9 miliarde de lei, bunurile care urmeaza sa fie scoase la vinzare valorind tot atita, si alte 7 miliarde de lei catre CJP, si aici fiind declansata procedura de executare silita. Acesta pare a fi doar inceputul a ceea ce se vrea a fi o adevarata campanie de recuperare a celor aproximativ 700 de miliarde pe care afaceristii vrinceni le au de platit statului. Suma care pare a fi in descrestere la bugetul asigurarilor sociale, dar in continua crestere la impozitele si taxele de la stat.
Daca lucrurile vor continua tot asa, in curind zeci de firme isi vor face afacerile in plina strada, asta daca nu vor falimenta precum marii datornici Agromixt si Vinicola. Nu este exclus ca, dupa sechestrarea si vinzarea sediilor ori a altor imobile, marile firme, care altadata erau fruntea industriei vrincene, sa functioneze in aer liber sau in apartamentele de la parterul unor blocuri. (Elena CRISTIAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii