Copii fara identitate

sâmbătă, 16 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Copii fara identitate

Trei fetite necajite
Ioana este o fetita de cinci anisori, careia i-a fost sortit sa vina pe lume cu retard sever. Probabil, acesta a fost motivul pentru care parintii sai s-au facut nevazuti, nemaivrind sa stie de ea. Dupa nenumarate demersuri facute de autoritati, dupa temeinice si indelungi cautari, de-abia anul trecut i s-au gasit copilei parintii. "Mama si tatal Ioanei sint din alt judet. Au fost intocmite formalitatile necesare si urmeaza acum sa fie facut si certificatul de nastere", a spus Ionica Dobrin, asistent social la SSJ.
In urma cu patru ani s-a nascut Simona, unul dintre cei trei fratiori al caror caz a fost relatat zilele trecute in paginile cotidianului nostru. Fetitei nu i s-a intocmit niciodata un certificat de nastere, asa incit nu a primit nici alocatia atit de rivnita indeobste de parintii obisnuiti sa traiasca din putinii bani dati de stat copiilor. Mama si tatal micutei, a caror stare normala este betia, nu s-au obosit sa se ocupe de asa un amanunt cum este un certificat de nastere.
Cel de-al treilea asemenea caz aflat in Centrul de Plasament "Alina" este cel al unei copile care este pe cale sa implineasca un an. Caliopia a fost nascuta acasa, intr-o mizerie de nedescris, de o mama oligofrena care a trait o buna bucata de vreme in Caminul Atelier Odobesti. Nu este cununata cu tatal fetitei, iar in familie sint sase copii carora nu li se ofera nici un fel de conditii de viata. "Nici un copil nu merge la scoala si maninca gunoaie din container. Parintii nu vor sa-i dea la leagan, nu au buletine si de aceea nu au cum, cu ce sa-si declare copiii", a declarat Ionica Dobrin, asistent social. Situatia Caliopiei ar putea fi rezolvata mult mai usor, atita timp cit fetita n-a implinit inca un an. Ea poate fi declarata direct la starea civila de la domiciliu. Daca va depasi virsta de un an fara ca acest lucru sa se intimple, intocmirea actului de nastere se face in baza hotaririi judecatoresti, conform legii.
Actul de nastere este obligatoriu
Potrivit Legii nr. 119/1996, orice copil trebuie sa aiba un certificat de nastere care sa-i dovedeasca identitatea. Actul normativ prevede ca, in cazul in care "nu a fost stabilita identitatea mamei in termen de 30 de zile, intocmirea actului de nastere se va face pe baza certificatului medical constatator al nasterii si a procesului verbal incheiat de politie, de conducatorul unitatii sanitare si reprezentantul autoritatii administratiei publice locale, caruia ii revine obligatia de a face declaratia de inregistrare a nasterii". Totodata, in cazul in care nu se cunosc numele de familie si prenumele copilului, acestea se stabilesc, prin dispozitie, de catre primarul localitatii unde se inregistreaza nasterea. Conform legii, declaratia nasterii se face in termen de 15 zile pentru copilul nascut viu. Daca acest termen a expirat dar nu a trecut un an de la nastere, intocmirea certificatului se face cu aprobarea primarului. Problemele incep in momentul in care declaratia se face dupa trecerea unui an de la data nasterii. In acest caz, certificatul se intocmeste in baza hotaririi judecatoresti definitive si irevocabile, care trebuie sa contina toate datele necesare intocmirii actului de nastere. Actiunea se introduce la judecatoria in raza careia este sediul institutiei de ocrotire unde se afla copilul. Instanta solicita politiei verificari pentru stabilirea identitatii, precum si avizul medicului legist referitor la sexul si virsta copilului. De mentionat ca, in cazul in care nu sint cunoscuti parintii, numele copilului va fi dat de primar. (Laura BREANA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii