Milcovul, poluat cu gainat!

joi, 25 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Milcovul, poluat cu gainat!

Efectele poluarii de pe riul Milcov, in comuna Golesti, au atins proportiile unui adevarat dezastru. Ieri, specialistii de la Societatea de Gospodarire a Apelor Vrancea au descoperit in apa Milcovului o concentratie extrem de mare de amoniu, ca urmare a deversarii in riu a unei cantitati foarte mari de excremente de gaina. Vinovata de acest dezastru ecologic,- descoperit ca urmare a investigatiilor facute de „Ziarul de Vrancea”- care a produs moartea unei cantitati insemnate de pesti, este societatea „Aviputna” Golesti. Potrivit directorului SGA, Vasile Pintilie, poluarea a fost una accidentala, ca urmare a neglijentei manifestata de ferma avicola. „Am fost la fata locului si am descoperit ca Aviputna Golesti este vinovata de poluarea riului. Societatea nu avea voie sa deverseze ape, ei trebuiau sa stocheze apa uzata in bazinele speciale ale unitatii si apoi sa le vidanjeze. Din pacate, din cauza precipitatiilor, bazinele s-au umplut si au refulat. A fost vorba de o poluare accidentala”, a declarat seful SGA, care numai cu o zi in urma punea la indoiala poluarea.
Reamintim cititorilor nostri, ca un pescar amator din Golesti a anuntat telefonic redactia „Ziarului de Vrancea” ca a descoperit pe Milcov, miercuri seara in jurul orelor 18.00, la aproximativ un kilometru in aval de podul rutier de la Golesti, sute de pesti morti de marimi diferite. Reporterii nostri au vazut la fata locului proportiile poluarii de pe Milcov si au sesizat imediat autoritatile. Pe o lungime de aproape jumatate de kilometru, apa Milcovului era acoperita de pete mari, albicioase.

Poluare cu gainat
Desi miercuri seara nu au descoperit zona afectata, la primele ore ale diminetii de ieri, echipele SGA au reluat ivestigatiile pe riu. Echipa a plecat din aval spre amonte, din apropierea comunei Milcovul, pe cursul riului Milcov, in sus. In punctul de descarcare de la Aviputna Golesti, inspectorii SGA afirma ca au gasit pesti morti, unii dintre ei ajungind pina la aproape jumatate de kilogram. De la fata locului au fost prelevate probe de apa si au fost recoltate doua kilograme de peste pentru efectuarea unor analize specifice, in laboratorul Directiei Sanitar Veterinare Vrancea.
In urma analizelor efectuate de SGA s-a constatat ca probele luate inainte de deversare aveau limite normale, insa cele luate din punctul de deversare a apei uzate in riul Milcov au aratat ca „incarcatura organica este de 25 de ori depasita, iar concentratia de amoniu este de 300 de ori mai mare”. De asemenea probele din riu, la 400 de metri in aval de punctul de deversare, au aratat ca „nivelul oxigenului este scazut fata de limitele normale, iar incarcarea organica si concentratia de amoniu au o valoare corespunzatoare categoriei „. „Am prelevat probe din trei puncte diferite tocmai pentru a verifica daca Aviputna este singura vinovata de acest incident. Aceasta este procedura. Excrementele de la pasari sint folosite uneori in alimentatia pestilor, dar in aceasta situatie concentratia a fost prea mare. Pestii morti au fost afectati de lipsa oxigenului din apa”, explica directorul SGA, Vasile Pintilie. O parte din pestii recoltati de pe Milcov vor arata, in urma examenelor de laborator, proportiile poluarii de pe Milcov. Rezultatul acestora va fi aflat insa abia astazi. „Abia miine (n.r. – azi) vom avea rezultatele. Probabil, daca acesti pesti ar fi fost consumati, puteau sa apara intoxicatii alimentare, deranjamente grave, dureri de cap, stare de voma, diaree, moleseala. Este destul de periculos. La noi in judet nu s-au intimplat cazuri de acest fel dar stim cu totii ce s-a intimplat pe Tisa. Nu vrem sa ajungem si noi in aceasta situatie”, ne-a declarat directorul DSV, Ionel Duta.
Amenda de 45 de milioane de lei
SC Aviputna Golesti a fost verificata ieri de echipe SGA Vrancea, Garda de Mediu si Politie. In urma controlului, Aviputna a fost amendata cu suma de 45 de milioane de lei de comisarii Garzii de Mediu. De asemenea, s-a dispus suspendarea autorizatiei de functionare a Aviputnei pina in momentul in care aceasta isi va pune la punct bazinele de colectare a apelor reziduale. Plata monitorizarii poluarii va fi suportata tot de Aviputna. Organele de control au interzis cu desavirsire deversarea apelor uzate in riul Milcov, salubrizarea si igienizarea malului drept in zona gurii de evacuare, colectarea materialul piscicol mort si incinerarea lor la DSV, vidanjarea si transportarea apelor uzate la statia de epurare a Companiei de Utilitati Publice.
Asemenea poluari ale riului Milcov, care au dus la adevarate tragedii piscicole, au mai avut loc in judetul Vrancea.
In luna iunie 2002, pe riul Milcov au fost deversate ape cu incarcaturi chimice, toxice pentru ecosistemul riului, vinovata fiind atunci Compania de Utilitati Publice, care a primi o amenda pe masura. In urma cu trei ani, pe colectorul pluvial de pe riul Milcov, s-au deversat ape, in culpa fiind SC Vase Emailate Focsani. (Camelia STANILA, Dan CHIRIAC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii