Blocada farmacistilor a lasat fara medicamente mii de oameni grav bolnavi

joi, 20 aprilie 2000, 23:00
5 MIN
 Blocada farmacistilor a lasat fara medicamente mii de oameni grav bolnavi

"Nu mai pot! Nu ne mai ramine decit sa murim. Cu ce sa platesc medicamentele pentru cancer?", ne spune plingind Mandita Onofras, in fata farmaciei din incinta Policlinicii nr.1, singura care elibereaza aceste medicamente. Spatiul din fata ghiseului este plin de oameni deznadajduiti, care asteapta de undeva o salvare. Nu pot supravietui fara medicamente si nu-si permit sa le cumpere la pretul integral. Mii de ieseni au devenit, de ieri, victimele blocajului financiar din sistemul de asigurari sociale de sanatate. Farmaciile, care au restante uriase la furnizorii de medicamente, nu mai pot face fata financiar, si atunci au decis sa nu mai elibereze retete gratuite si compensate decit in momentul in care Casa Judeteana de Asigurari le va achita datoriile de ordinul miliardelor. Conducerea CASS afirma, la rindul ei, ca nu are bani pentru ca iesenii nu si-au platit asigurarile. Si astfel, cercul se inchide. Iar rezolvarea situatiei pare, in acest moment, destul de indepartata.
Bolnavii de cancer trebuie sa-si cumpere morfina sau sa suporte durerile
Sora pensionarei Mandita Onofras este bolnava de cancer rectal, in faza finala. Pentru a suporta durerile ingrozitoare, batrina trebuie sa se drogheze zilnic cu morfina. "Din ce sa-i iau medicamente? Din pensia de 600.000 de lei?", ne spune Mandita Onofras, care, atunci cind a aflat ca nu poate primi morfina decit daca plateste, si-a luat reteta si a plecat dezamagita spre alte farmacii din oras, sperind ca, pina la urma, va lua gratuit substanta. "Astazi am avut citeva cazuri foarte grave. Una dintre paciente, aflata intr-o faza foarte avansata a bolii, pentru a putea suporta durerile, are nevoie de doza maxima de morfina, or aceasta o costa, pentru 15 zile, citeva sute de mii", ne-a declarat dr. Constantin Volovat, coordonatorul cabinetului de Oncologie din Policlinica nr. 1. Nu numai medicii, ci si farmacistii de la Farmacia din Policlinica sint impresionati de dramele pacientilor. "Este cumplit. Vin bolnavi de cancer si nu putem sa le dam medicamente. Majoritatea nu au bani sa plateasca integral morfina, asa incit se intorc la cei bolnavi cu miinile goale. S-a ajuns ca, in anul 2000, bolnavii de cancer sa suporte dureri cumplite", ne-a declarat Adriana Costin, farmacista sefa de la aceasta policlinica. Aceasta sustine ca orice medicament pentru bolnavii de cancer trebuie acordat gratuit, si nu pe baza de contributie personala. O fiola de morfina costa aproximativ 3.000 de lei, iar pe zi, bolnavul de cancer are nevoie de 3 fiole pentru calmarea durerilor. Ceea ce inseamna ca, in fiecare zi, pacientii cu cancer trebuie sa plateasca 9.000 de lei doar pentru morfina, iar pe luna, costul acesteia este de aproximativ 270.000 lei. Nu numai pe bolnavii de cancer ii asteapta zile dificile, ci si pe ceilalti bolnavi cronic, care, pentru a ramine in viata, trebuie sa inghita zilnic cite un pumn de medicamente. Si retele lor lunare costa in jur de 500.000 lei.
"Am venit sa iau reteta gratuita cu Zimox pentru fratele meu, care are Parkinson. Dar mi s-a spus ca pot sa le primesc doar daca platesc. Iar un flacon cu 30 de pastile, care ajunge doua saptamini, costa 203.000 de lei. De unde bani?" a spus abia stapinindu-si furia Constantin Marcu. Soarta fratelui sau este previzibila: daca nu-si ia medicamentele, va tremura atit de tare incit nu va putea minca si nu se va mai putea tine pe picioare. Desi cunosc situatia, medicii de familie si specialistii continua sa prescrie medicamente compensate si gratuite. Ei spun ca, din moment ce oamenii isi platesc asigurarile de sanatate, trebuie sa-si primeasca medicamentele. "Datoria mea este sa dau pacientului ceea ce ii trebuie pentru boala sa. Eu le indic, le dau pe reteta medicamentele, dar nu stiu ce se intimpla mai departe. Sper totusi ca situatia se va rezolva rapid", ne-a spus medicul de familie Maria Chihaia.
"Nici nu-mi vine sa mai merg la serviciu", spun angajatii depozitelor farmaceutice
Mii de ieseni, mai tineri sau mai virstnici, au plecat ieri dezamagiti din farmacii. Unii au cumparat retetele integral, altii au plecat bombanind in timp ce citiva dintre ei au facut adevarate crize de isterie. "Au spus ca ei platesc asigurarile si ca noi nu vrem sa le dam medicamentele. Culmea este ca nimeni nu s-a legat de CASS", ne-a declarat farmacista Liliana Atomei, de la Farmacia "Podu Ros". Toti farmacistii ieseni sint decisi sa nu elibereze nici o reteta compensata sau gratuita pina cind CASS nu-si va achita datoriile de 15 miliarde lei, pe lunile februarie si martie. Ei spun ca, la rindul lor, nu mai pot cumpara medicamente de la depozitele farmaceutice sau de la producatori pentru ca deja au acumulat datorii uriase. "Nu mai putem subventiona medicamentele conpensate si gratuite la infinit. Datoriile CASS sint foarte mari, si noi am intrat in blocaj financiar. In plus, medicamentele se scumpesc de la luna la luna, si noi nu reusim sa ne recuperam datoriile vechi", ne-a declarat farmacista Gabriela Streit, presedinta Colegiului Farmacistilor. Ea a adaugat ca blocajul financiar al farmaciiilor afecteaza direct si depozitele farmaceutice si producatorii de medicamente. "Probabil ca, in scurt timp, nu vom mai da medicamente farmaciilor si spitalelor. Ne aflam si noi intr-un blocaj financiar greu de depasit. Termenele de scadenta ale datoriilor au fost depasite deja cu 3-6 luni. Numai farmaciile trebuie sa ne dea peste 2 miliarde de lei, fara a mai pune la socoteala si datoriile spitalelor, care sint si mai mari", ne-a marturisit Steriana Ana, contabil-sef la firma "Eurofarm". Ea ne-a marturisit ca, la rindul ei, are restante de plata la producatorii de medicamente. "Nici nu-mi vine sa mai merg la serviciu, atitea telefoane primesc de la furnizori", a adaugat Steriana Ana.
Presedintele Ionel o tine pe-a lui, ca nu are bani
Adrian Ionel, presedintele CASS, lanseaza o motivatie foarte cunoscuta: "Nu avem bani! Nu am reusit sa stringem fondurile de la asigurati". Declaratiile de acest fel continua: "Nu vom plati decit 4 miliarde pe luna, iar diferenta de 7 miliarde o vom plati in rate", spune Adrian Ionel care mimeaza o parere de rau pentru asiguratii care nu-si primesc medicamentele. Pina in momentul in care aceasta criza se va rezolva, mii de ieseni vor trece prin chinurile iadului. Gabriela Streit afirma cu tarie ca, in momentul in care va primi bonul de la Trezorie, in clipa urmatoare, toate farmaciile vor elibera retetele cu pricina. Practic, in prezent, CASS se afla in situatia de a hotari soarta celor care cotizeaza, lunar, asigurarea sociala de sanatate. (Alina TITEI, Laura HUSARU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii