Cum putea fi salvat Sahleanu

vineri, 22 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Cum putea fi salvat Sahleanu

Colonelul Gheorghe Grigoriu, seful Politiei Municipale Iasi, sugereaza ca liderul sindical Virgil Sahleanu ar fi fost in viata daca s-ar fi tinut cont de ancheta facuta de subordonatii sai in primavara acestui an . "Inca din martie sesizasem ca biletele emise de ceh sint false. S-au facut cercetari, dosarul a fost inaintat Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi, si de atunci nu s-a mai auzit nimic de dosarul nostru pina la uciderea lui Sahleanu", a spus Gheorghe Grigoriu. Asasinarea liderului sindical Virgil Sahleanu a fost la capatul unui drum in care plingerea lui cu privire la jaful de la TEPRO s-a plimbat ca o minge de ping-pong de 13 ori intre Parchetele bucurestene si iesene. Si poate ca acest joc de du-te-vino dintre institutii ar mai fi durat daca Sahleanu nu ar fi fost omorit la inceputul lunii septembrie. Drumul "Sahleanu" este prezentat pe larg in primele file ale rechizitoriului in care procurorii au motivat trimiterea in judecata pentru omor si inselaciune contra patrimoniului public a noua persoane. De la Parchetul Curtii Supreme de Justitie Bucuresti, plingerea a fost trimsa la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bucuresti. De aici, procurorii au considerat ca este mai bine ca cei de la Directia Generala de Politie Bucuresti sa mai faca ceva cercetari. Politisti bucuresteni au scapat de dosar trimitindu-l din nou la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bucuresti. De aici, dosarul s-a intors la Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie Bucuresti. Ajuns din nou ograda celor mai inalti procurori, dosarul a reluat cursul Parchetul de pe linga Curtea de Apel si apoi la politistii bucuresteni. Cind s-au vazut din nou cu dosarul, politistii bucuresteni au scapat de el inaintindu-l politistilor ieseni. Inspectoratul de Politie Iasi a retrimis dosarul colegilor din Bucuresti. Acestia din urma i-au facut vint dosarului inapoi la Iasi, dar de data asta Parchetului de pe linga Curtea de Apel. Procurorii ieseni au considerat ca speta este de competenta Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie Bucuresti. Cei din urma au intors dosarul la procurorii ieseni, iar acestia au trimis dosarul la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bucuresti. Imediat dupa aceea, procurorii ieseni au cerut dosarul inapoi si nu l-au mai lasat pina nu l-au definitivat.
Obligati sa descifreze misterul mortii lui Sahleanu, care ascundea interese economice obscure, procurorii au intrat in priza si, in doar citeva saptamini, au fost trimisi dupa gratii toti cei acuzati atit de crima cit si de falimentarea TEPRO: Sergiu Serbotei, fost director in cadrul FPS Bucuresti, acuzat de inselaciune contra patrimoniului public, Franmtisek Priplata, cehul cu doua acuzatii, de inselaciune contra patrimoniului public si instigare la infractiunea de omor calificat, Victor Balan, fostul director TEPRO, Catalin Ciubotaru, seful agentiei de paza "Protect", Valentin Blanita, Nelu Vartolomei, Alexandru Spuma, Ion Tofan, Claudiu Bahna, angajati la "Protect", acuzati de implicarea directa sau indirecta in asasinarea lui Sahleanu. Pe acest fond, seful Politiei Municipale Iasi, colonelul Gheorghe Grigoriu, face dezvaluiri senzationale, povestind cum s-ar fi putut impiedica crima prin scurtarea drumului "Sahleanu".

Rasfoind actele din primavara ale institutiei pe care o conduce, colonelul Gheorghe Grigoriu, seful Politiei Municipiului Iasi, a spus raspicat: "Pe 28 martie a fost inregistrata sesizarea cu privire la falsul biletelor, trei saptamini a durat ancheta si, pe 19 aprilie, am inaintat dosarul la Parchetul de pe linga Curtea de Apel". Ancheta a fost facuta din "oficiu", dupa cum a precizat Grigoriu, ca urmare a unor semnale din teren cum ca biletele de doua milioane de dolari emise de Framtisek Priplata nu au acoperire. "Tin minte ca am ridicat xerocopiile biletelor, l-am pus pe Balan (fostul director TEPRO – n.r.) sa depuna biletele la banca pentru avalizare si, in dosarul pe care l-am inaintat Procuraturii, dipusesem inceperea urmarii penale impotriva lui Catoiu (fost director la TEPRO – n.r.)", a povestit Gheorghe Grigoriu cite ceva din datele anchetei. Din pacate, in opinia politistilor, nu s-a dat importanta cuvenita cercetarilor efectuate timp de trei saptamini. "Nu am primit nici macar un telefon dupa ce am inaintat dosarul. Cerusem extinderea cercetarilor la Bucuresti deoarece firele penale descoperite aici duceau la FPS Bucuresti", a mai spus Grigoriu. Tot ce descoperisera politistii ieseni este cuprins in rechizitoriul Sahleanu. "Tot ce tinea de Iasi s-a facut la noi inca din primavara", a afirmat colonelul. In fata mortii lui Virgil Sahleanu, colonelul Grigoriu este convins ca si-a facut datoria. Dar nu poate uita ca munca lui din martie nu a impiedicat deznodamintul fatal al liderului. "Trebuia sa se dea curs solicitarii noastre cind am identificat fapta penala. Ar fi fost mult mai bine", a zis Grigoriu, sugerind ca Sahleanu ar fi trait daca in cazul TEPRO s-ar fi facut lumina pina la crima. (Adriana PLECAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii