Alarma de gradul zero

miercuri, 24 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Alarma de gradul zero

Lipsa precipitatiilor si criza tot mai accentuata de apa din acumularile din judet au pus pe jar angajatii societatii Goscom Vaslui. Pentru a nu ajunge in situatia de a restrictiona alimentarea cu apa a municipiului resedinta, fosta regie locala a demarat un amplu program atit de reducere a pierderilor din instalatii, cit si de convingere a populatiei in vederea rationalizarii consumului de apa.
In primul rind, inca de acum doua saptamini, societatea a transmis asociatiilor de locatari si proprietari sa ia masurile ce se impun pentru ca populatia sa inteleaga ca fiecare picatura de apa risipita conteaza. Apoi, administratorii au ca sarcina depsitarea si remedierea defectiunilor de la subsolurile blocurilor unde, dupa parerea conducerii Goscom, sint pierderi foarte mari.
In paralel cu asociatiile, fosta regie si-a facut propriul program de depistare a pierderilor de apa. Unde au fost gasite defectiuni s-a intervenit, chiar si la instalatiile locatarilor, pe cheltuiala societatii. Apoi, s-a facut inventarierea tuturor strazilor din oras, in special a celor din cartierele marginase unde exista cismele stradale. Nu a fost scapata de sub observatie nici conducta de transport spre Zona Industriala a municipiului unde apar cele mai multe probleme.
Contorizare "in forta" pe scarile de bloc
Desi programul de apometrizare pe scari de bloc a inceput de ani buni, Goscom nu a reusit sa faca prea mare lucru pina acum din lipsa de bani. Pina la aceasta data, au fost contorizate 35% din blocurile din municipiu, in special in zonele Alexandru cel Bun, Cuza Voda, Traian, Zimbrului, 13 Decembrie. Dar, actuala criza de apa i-a determinat pe cei de la fosta regie locala sa forteze contorizarea pentru ca populatia sa inteleaga ca pierderile din instalatiile proprii trebuie platite.
"Dorim ca pina la vara sa contorizam 60% din blocurile din Vaslui. Am intrat deja in zona Spitalului Judetean, dupa care vom merge spre centrul municipiului. Apometrele vor fi montate pe scari de bloc sau pe blocul intreg, in functie de racordul care exista. De regula, ele se vor amplasa la limita proprietatii", ne-a declarat Vasile Paval, directorul SC Goscom SA Vaslui.
Conducerea societatii a avut o intilnire si cu o parte din agentii economici din Vaslui, tot in ideea de a-i convinge sa-si contorizeze consumul de apa. Pina acum, au montate apometre 80% din societatile din oras. Pentru diferenta de 20%, Goscom le-a dat termen o luna si jumatate, dupa care va trece la masuri de constringere.
Seceta aduce si scumpirea apei
Luna februarie va aduce si prima scumpire a apei din acest an. Pornirea statiilor de pompare de la Rediu pentru alimentarea din acumularea Puscasi si din riul Birlad inseamna pentru fosta regie locala si cresterea cheltuielilor in costul de productie al apei. Situatia va fi dificila daca se va recurge la ultima solutie de alimentare a orasului – pomparea apei tocmai din riul Prut. In acest caz, pretul apei la Vaslui va fi de cel putin de doua ori mai mare.
"Deja i-am rugat pe cei de la Apele Romane sa ne faca un calcul estimativ cam cit ne-ar costa pornirea, in prima faza. Instalatia se afla in conservare de aproape sapte ani si de aceea trebuie luate masuri din timp, pentru a nu avea surprize. Totusi, sa speram ca nu se va ajunge la aceasta ultima solutie. Deocamdata, situatia este sub control. In trei-patru luni, nu se impun restrictii pentru ca ar atrage dupa sine si risipa. In plus, ar putea aparea tot felul de probleme. Instalatiile sint vechi, iar sistemul a fost proiectat pentru asigurarea apei in regim continuu", a mai precizat Vasile Paval.
Intreg programul stabilit de Goscom va fi expus si in prima sedinta a Consiliului Local Vaslui in vederea gasirii unor eventuale noi modalitati de reducere a pierderilor si de constientizare a populatiei in vederea rationalizarii consumului de apa. (Theodor ISTRATE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii