Comoara din masina de cusut

duminică, 01 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Comoara din masina de cusut

O ocazie nemaipomenita de a face bani peste noapte i-a scos din minti cu totul pe majoritatea membrilor lumii interlope din judetul Vaslui si nu numai: masinile de cusut marca "Zinger" se cauta ca piinea calda si se cumpara cu sume astronomice. Cei interesati sint oameni cu o putere financiara considerabila, iar unii sint, se pare, persoane influente.
Asadar, cine are uitata printr-un pod sau aruncata printr-un colt de magazie o asemenea "rabla", care nu s-a mai fabricat de vreo suta de ani incoace, a scapat de saracie. "Baietii" o cumpara cu "banii jos", oferind pina la 400 de milioane de lei. De ce aceasta vinatoare, nimeni nu spune foarte clar. Cei care le cauta te "invaluie" cu fel de fel de povesti, dar nici una nu are darul sa convinga.
Nu are nici o importanta daca masina de cusut functioneaza sau nu, daca este zgiriata, turtita sau ii lipseste pedala. Este cumparata fara cometarii, dar numai dupa un anumit test, aparent banal: trecerea unui magnet peste axurile care intra in componenta masinii. Daca magnetul nu se lipeste, tirgul este facut. Unii mai sint interesati de un lucru, dar care nu este intotdeauna decisiv pentru cumpararea masinii: verifica daca nu cumva pe arborii masinii este inscriptionat vreun numar de serie.
Toata aceasta poveste nu este nicidecum "o goanga", asa cum s-ar putea crede la prima vedere, veridicitatea ei fiind stabilita chiar de reporterii "Monitorul", ca urmare a unor anunuturi aparute, de curind, la "Mica publicitate". Cit despre proportiile uriase pe care le-a capatat aceasta goana nebuna dupa "Zinger", este relevant faptul ca persoanele care au dat anunturi sint venite pina si de prin partile Sibiului.
Am luat legatura telefonic cu unul dintre ei. Fara sa stie cu cine vorbeste, omul a confirmat ca este dispus sa cumpere o masina de cusut "Zinger": "Prinde magnetul?", intreaba el; "Pai, ce magnet?", se mira reporterul nostru!; "Luati un magnet, plimbati-l pe sub masina mai aproape de piese. Aveti unul la indemina?; "Da, imediat va spun." Dupa o mica pauza, in care s-a presupus ca am facut testul, i-am comunicat rezultatul: "Nu domnule, nu se lipeste"; "Cit cereti?", a intrebat, grabit, omul; "Pai, masina e buna, coase foarte bine, nu rupe ata, e unsa bine, ce mai, ca la inceput. N-as vrea sa o dau nici asa, pe nimica toata", se codeste reporterul; "Bine. Ce ziceti de 150 de milioane? Hai, 200 de milioane. Asta-i ultimul pret", comunica omul, viu interesat.
Un alt amator de "Zinger", mult mai generos, caruia am incercat sa-i sugeram ca nu sintem chiar naivi si ca avem habar cam cum stau treburile, ne-a oferit chiar 400 de milioane de lei. Si pe el l-am "pescuit" tot de la "Mica publicitate".
De cind ne interesam de acest subiect am cules mai multe povestiri despre cum se fac aceste tranzactii. Toate au ceva comun: testul cu magnetul.
Averile evreilor au fost incorporate in "Zinger"?
Dupa ce am testat chiar noi interesul unora pentru o "fosila" uitata de vreme, am cautat sa aflam care sint explicatiile. Se spune ca masinile de cusut "Zinger" au fost produse de nemti, intr-o serie mica, spre sfirsitul celui de-al II-lea razboi mondial. In incercarea de a scoate din tara o parte din averea confiscata de la evrei, ei au fabricat anumite componente pentru masinile de cusut, in general axuri, din aur si platina. Apoi, au trimis masinile in locuri de unde puteau sa le recupereze. Unii sustin ca pe axuri au fost inscrise, sub forma de serie, numerele de cont pe care nemtii le aveau deschise la bancile elvetiene si unde ar fi depus mari averi.
Filiera pe care o urmeaza o masina de cusut "Zinger" dupa ce este cumparata este, de asemenea, un mister. Se banuieste ca ar fi vorba de un numar de telefon mobil prin care cel care a cumparat masina face o alta tranzactie, de aceasta data in calitate de vinzator. Bineinteles, pretul nu mai este cel de achizitie, ci de trei sau patru ori mai mare.
Pina acum, in judetul Vaslui au fost descoperite si cumparate foarte putine masini de cusut "Zinger", dupa cum spun unii membri ai lumii interlope din zona. Din cauza ca nu se stia nimic despre valoarea acestor masini, unii au fost pacaliti. In urma cu circa un an, birladeanca V.A. a vindut o masina "Zinger" cu 400.000 de lei. Femeia era in mare criza de bani si a vindut si ea ce credea ca nu-i mai foloseste. A mirat-o, totusi, ca pentru vechitura a venit cineva tocmai din Vaslui: "La tot pasul gasesti masini de cusut de vinzare. Dar asta a venit asa de departe ca m-am si intrebat de ce, ca era si cam disperat sa o cumpere." (F.R.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii