Controalele nu au descoperit nimic la Ambulanta Vaslui

sâmbătă, 20 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Controalele nu au descoperit nimic la Ambulanta Vaslui

In urma cu mai bine de doua saptamini, Sindicatul de la Serviciul de Ambulanta Judetean a inaintat un memoriu Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui. In memoriu, angajatii de la Ambulanta semnalau grave nereguli in administrarea unitatii si cereau un control din partea DSP si a altor institutii abilitate.
La acea data, salariatii de la Ambulanta sustineau faptul ca exista o serie de nereguli in cheltuirea banilor, la nivelul salariilor care se dau diferentiat personalului TESA si celorlalti angajati; au existat tot felul de acuzatii la adresa directorului, medicul Crisan Popescu, al carei demisie a fost ceruta in cele din urma de angajati. Acestia au cerut si demisia contabilei-sefe, Adelina Gugiuman, in cazul in care controalele vor demonstra ca au existat contracte nejustificate si facute preferential pentru reparatiile masinilor din dotare, daca banii au fost cheltuiti aiurea pentru a se procura materiale si piese de schimb de la diverse firme, la suprapret.
"S-a respectat legislatia in vigoare si unitatea nu a fost prejudiciata"
In urma memoriului intocmit de sindicalisti, DSP Vaslui a constituit o comisie de control, comisie ce a verificat, incepind cu data de 5 ianuarie, documentele in baza carora unitatea si-a facut aprovizionarea cu piese de schimb, a reparatiilor la autosanitare, aprovizionare cu lubrefianti si materiale sanitare.
Rezultatele controlului efectuat de DSP arata ca achizitionarea de lubrefianti s-a facut in conditiile cele mai avantajoase de la SC Mira SRL Vaslui. De asemenea, reparatiile masinilor nu au fost niciodata efectuate de vreo firma din Husi, asa cum se arata in memoriu, iar suma totala platita pentru reviziile autosanitarelor in anul 2000 a fost de 38,5 milioane de lei.
"Din analizarea documentelor se poate constata ca a fost respectata legislatia in vigoare si ca unitatea nu a fost prejudiciata", se arata in procesul-verbal intocmit de comisia care a efectuat controlul. Astfel s-a constatat ca aspectele semnalate in memoriu nu sint adevarate.
Regindirea criteriilor de salarizare
Sigurele neconcordante pe care le-au semnalat reprezentantii DSP se refera la plata salariilor. Din pacate, incercind sa respecte legislatia in vigoare, conducerea SAJ Vaslui a trecut la operarea cresterilor salariale, cresteri care nu s-au efectuat, in fapt, decit la personalul TESA. Salariatii din acet compartiment – in numar de 17 – au primit salariile majorate in medie cu 48 -50%, in timp ce personalul medico-sanitar si soferii de pe ambulante au primit doar o majorare de 30%.
In procesul-verbal se mai arata ca ar trebui regindite criteriile de salarizare care stau la baza evaluarii personalului si, in mod, deosebit, al celui de specialitate, pentru ca acestea sa fie direct legate de imbunatatirea indicatorilor pe baza carora unitatea obtine venituri de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vaslui.
"E o minciuna sfruntata"
Reprezentantul sindicatului de la Ambulanta – Mihai Tufa, spune insa ca "raportul e cusut cu ata alba si ca toata interventia DSP e o minciuna sfruntata".
"Voi vorbi si cu cei de la Politia Economica, poate ei vor reusi sa scoata la lumina toate neclaritatile care exista acolo. Ne-am hotarit sa mergem si la Bucuresti sa semnalam toate neregulile comise de catre conducerea SAJ", a mai adaugat el.
Tufa ne-a mai spus ca, in ultimul timp, a primit si o serie de amenintari telefonice si ca directorul SAJ, Crisan Popescu, i-a comunicat ca il va da in judecata si va cere despagubiri pentru acuzele si calomniile proferate prin intermediul presei. (Ana JITARITA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii