Noua conducere a CJ este cea veche

vineri, 16 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Noua conducere a CJ este cea veche

Prima parte a sedintei de constituire a Consiliului Judetean (CJ), care a avut loc ieri, asa cum prevede Legea Adminstratiei publice locale, a fost condusa de catre decanul de virsta al consilierilor, pedistul Gheorghe Trifan, ajutat de cei mai tineri consilieri – Daniel Andrei (PUR) si Sorin Miron (APR). Au fost alese comisiile de validare a mandatelor, de numarare a voturilor; s-au constituit, pe criterii politice, grupurile de consilieri etc.
Dureri de cap a dat consilierilor numai "procedura". Aceasta s-a dovedit a fi extrem de complicata si de greoaie, din zece in zece minute consilierii fiind nevoiti sa ia cite o meritata pauza. Printre pauze s-a mai si votat.
Patru dintre candidatii alesi au renuntat la postul de consilier. Victor Cristea (PD), Romica Lorent (PD), Dumitru Baltatu (CDR) si Dumitru Buzatu (PDSR) au fost inlocuiti cu supleanti – urmatorii de pe liste – Antonel Hurduc (PD), Constantin Alexandru (PD), Costel Nita (CDR) si, respectiv, Dumitru Gheorghe (PDSR).
Cei 39 de consilieri s-au impartit, in functie de afinitati politice si interese, in doua grupuri: cel de centru-stinga (PDSR, PD, APR, PRM si PUR) si grupul format din consilierii CDR si PNL. Cei trei consilieri ai Federatie Ecologiste au "preferat" sa nu adere la nici un grup, formind "grupul minoritar" – asa cum l-au autointitulat.
Validarea consilierilor a fost urmata de depunerea juramintului si de alegerile pentru functiile de presedinte, vicepresedinti, precum si de desemnarea membrilor in Delegatia Permanenta a CJ. Au fost organizate si comisiile de specialitate ale Consiliului.
Manole reales…
Surprinzator, singura propunere pentru functia de presedinte al CJ a fost facuta de grupul de centru-stinga. Astfel votul s-a limitat la a-l alege sau nu pe Ion Manole ca presedinte. Si aici unanimitate – 39 de voturi pentru.
Manole nu s-a aratat prea surprins de aceasta alegere, desi ne-a declarat ca nu stia, cu siguranta, ca va obtine din nou aceasta functie: "Sint 39 de consilieri si fiecare a votat cum a dorit. Stiam ca voi candida pentru acesta functie, dar nu stiam ca voi fi ales."
Voturile pentru cele doua locuri de vicepresedinti au fost impartite intre Vasile Mihalachi (PDSR) – 39, Ioan Apostu (PD) – 30 si Valeriu Mihai Popovici (PNL) – 9.
In afara celor trei aflati la conducerea CJ, din Delegatia Permanenta a CJ mai fac parte: Teodor Tarnauceanu (PD), Costica Stefanescu (PD), Vasile Popa (APR), Octavian Sadici (PRM) si Daniel Andrei (PUR).
"«Afacerea Cerealcom» nu m-a afectat"
Chiar daca, in urma dezvaluirilor din "Scandalul Cerealcom", au existat in PDSR unele curente anti-Manole, acesta a ramas la conducerea CJ.
Reamintim ca "Monitorul de Vaslui" a publicat, pe 21 februarie, articolul "Cum s-a facut presedintele CJ cu 40% din Cerealcom Vaslui". In articol, am dezvaluit faptul ca Ion Manole a semnat, impreuna cu Gheorghe Strungariu, presedintele SC Karelconf SA Piatra Neamt (firma care a cistigat licitatia pentru SC Cerealcom SA Vaslui), pe 7 februaurie 1999, un "Contract de asociere in participatiune", in care se arata: "Cota de participare la beneficii si pierderi a partilor este de 60% pentru SC Karelconf SA Piatra Neamt si de 40% pentru Manole Ion care a predat suma corespunzatoare in numerar domnului Gheorghe Strungariu."
Dupa publicarea articolului, Manole a declarat ca nu a intrat in posesia actiunilor, iar Gheorghe Strungariu ne-a spus ca Manole nu i-a dat nici un ban si ca, in consecinta, presedintele CJ nu poate fi actionar la firma pe care o conduce.
In ce priveste "repercursiunile" pe care implicarea in "Afacerea Cerealcom" le-ar fi putut avea asupra lui, Manole ne-a declarat: "«Afacerea Cerealcom» nu m-a afectat, pentru ca si colegii mei de partid au inteles ca nu au fost decit niste declaratii rau-voitoare facute in presa. Am fost, insa, afectat personal, pentru ca m-a durut modul de abordare a problemei si interpretarile facute."
Vasile Mihalachi – marele perdant?
Vasile Mihalachi, presedintele organizatiei judetene a PDSR, a fost considerat, de "neinitiati", favorit in cursa pentru functia de presedinte al CJ. Cu toate acestea, el a trebuit sa se multumeasca doar cu un post de vicepresedinte, la care, asa cum ne-a declarat, se astepta: "Cei opt ani in care am fost in CJ reprezinta o experienta recunoscuta de toata lumea, asa ca ma asteptam sa fiu ales vicepresedinte."
El a mai aratat ca Biroul Executiv Judetean al PDSR l-a propus pe Ion Manole: "In PDSR exista o anumita disciplina de partid, pe care eu si ceilalti o respectam. Nu ma intereseaza cine e presedinte, cine e vicepresedinte. Orgoliile personale sint pe locul doi."
Intelegere sau nu?
Dupa felul in care s-a votat, am putea spune, cu siguranta, ca intre "taberele" din CJ a avut loc o serie de negocieri si intelegeri. Unii spun ca nu, altii, dimpotriva, afirma ca s-a negociat serios, cel putin in cadrul polului social-democrat.
"Nu a existat nici un fel de pact intre PDSR si PD. Daca ar fi existat un pact, trebuia ca macar unul dintre ceilalti consilieri sa voteze altfel, ceea ce nu s-a intimplat", a afirmat Ion Manole.
Vasile Mihalachi nu e, insa, de aceeasi parere: "Au existat discutii intre toate formatiunile reprezentate in consiliu. Noi am negociat cu PD, PRM, PUR, APR – cu toti cei care apartin polului social-democrat."
Declaratia celuilalt vicepresedinte, Ioan Apostu, ne-a intarit convingerea ca s-a negociat "la singe": "Automat ca noi am avut grija ca inainte de alegerile de astazi sa avem intelegeri cu PDSR si cu celelalte partide din polul social-democrat. Era normal sa fiu reales in acesta functie, avind in vedere ca toti ne-am tinut de intelegerile de dinainte." (Ana JITARITA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii