Peste 50% din unitatile sanitare vasluiene nu sint si nici nu pot fi autorizate

miercuri, 17 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Peste 50% din unitatile sanitare vasluiene nu sint si nici nu pot fi autorizate

Zilele aceste, toate unitatile sanitare din judet ar trebui sa faca demersuri pentru obtinerea autorizatiilor sanitare de functionare. Conditiile pentru eliberarea acestora au fost stabilite foarte clar si, din acest an, vor deveni tot mai dure.
Peste 50% din unitatile sanitare vasluiene nu sint si nici nu pot fi, la aceasta data, autorizate sanitare. Situatia este aceeasi din 1990 incoace, autorizatiile sanitare neputind fi eliberate din diverse motive: circuite proaste in spitale, dotare defectuoasa, personal insuficient, sterilizare proasta, spalatorii si blocuri alimentare necorespunzatoare.
"Am gasit posibilitatea autorizarii pe sectii, pe pavilioane, cu diferite clauze si cu obligativitatea respectarii unor conditii. Nici asa nu a fost posibil pentru ca nu si-au dat interesul sa-si pastreze macare autorizatiile", ne-a spus Chirosca.
El a mai aratat ca este surprinzatoare schimbarea "listei cu cerinte" pe care o au medicii atunci cind se discuta despre sectiile de spital in comparatie cu "putinul" de care au nevoie pentru a-si derula activitatea in cabinetele medicale proprii.
"Daca la spital le trebuie instrumentar, personal medical cit mai mult, materiale de dezinsectie si dezinfectie, la cabinetele proprii sint in stare sa se descurce foarte bine", a declarat Chirosca.
Regula reautorizarii va fi valabila inclusiv pentru cabinetele mediciilor de familie. "In 1998, cind au fost luate in comodat cabinetele medicale, am fost foarte indulgenti in acordarea autorizatiilor sanitare. S-au eliberat foarte usor aceste acte pentru a se putea obtine actele de comodat. In loc sa-si imbunatateasca conditiile in cabinete, acestea au devenit din ce in ce mai proaste. Nu si-au adus dotarile la standardele cerute. Nu au lumina in cabinete, nu au telefon pentru urgente etc. Noile criterii de eliberare a autorizatiilor ii vor obliga pe medici sa se implice mai mult", ne-a spus Adrian Chirosca, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui.
Problemele pe care le ridica aceste cabinete nu sint putine. Nu exista personalul necesar, unii medici nu se implica in cunoasterea situatiei epidemiologice, nu se preocupa de stoparea epidemiilor. Sterilizarea instrumentarului este defectuoasa, sau nu se face, existind riscul infectarii cu hepatita de tip B sau C, cu HIV.
Multe cabinetele nu sint aprovizionate cu materiale dezinfectante si, chiar daca au contracte cu firme de profil, majoritatea sint fictive. Acele de seringa si seringile folosite nu sint incinerate.
"Obligam unitatile sanitare sa-si efectueze, de data aceasta contra cost, teste de sanitatie si sterilitate. Vor plati autorizatiile sanitare chiar daca pina acum nu au platit nimic. Calitatea actului medical va trebui sa creasca, iar conditiile igienico-sanitare si mai mult. Rolul medicinei preventive va creste foarte mult, chiar si la nivelul medicinei primare", a mai adaugat Adrian Chirosca. (Ana JITARITA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii