Doua ore traite mai putin in fiecare zi din cauza fumatului

vineri, 04 aprilie 2008, 17:21
3 MIN
 Doua ore traite mai putin in fiecare zi din cauza fumatului

Din ce in ce mai multi romani, tineri, batrini sau chiar copii, s-au apucat de fumat. Ca urmare a stresului sau ai altor factori, oamenii cred ca o tigara linisteste nervii si le da vioiciune. Mai sint si cei care s-au apucat de fumat datorita anturajului sau a reclamelor nemaipunind la socoteala pe cei care au avut exemplu in familie.

Ceea ce nu stiu cei care incep sa fumeze si unii dintre fumatori este ca fumatul scurteaza viata prin usurarea aparitiei unor boli. De asemenea o tigara fumata pe zi scurteaza viata cu 5-7 minute astfel ca la un pachet de tigari fumate pe zi inseamna mai putina viata cu 140 de minute pe zi.

Si sa nu uitam ca reziduurile care rezulta prin arderea tutunului sint daunatoare organismului uman. Acroleina este o substanta iritanta a mucoaselor aparatului respirator provocind fumatorilor tusea specifica. Nicotina este o otrava care ataca sistemul nervos cu efect excitant la inceput si paralizant dupa aceea. Oxidul de carbon altereaza functiile globulelor rosii deci a sistemului circulator si nu numai. Alte toxine responsabile de producerea cancerului la plamini si git sint gudroanele.

De cele mai multe ori fumatul este sustinut si de consumul exagerat de cafea sau alcool renuntarea la acest drog fiind de fapt primul pas in dezintoxicarea corpului. Iar stresul zilnic aduce cu sine si evitarea renuntarii la tigara.

Putina istorie a fumatului

Incepind cu anul 5000 i.Hr. ajung pina la noi primele atestari documentare in diferite culturi ale lumii privind fumatul plantelor. Planta tutun este originara din Azii peruvieni si ecuadorieni fumatul ei fiind asociata la inceputuri cu ritualurile religioase. Astfel erau aduse ofrande zeitatilor, ritualuri de purificare ceea ce permitea samanilor, preotilor sau liderilor religiosi sa se detaseze de minte si sa poata intra in comuniune cu divinitatile prin viziuni spirituale. Astfel ca hotaririle comunitatii sa fie luate in acord cu spiritele protectoare.

Dupa ce continentul american a fost cucerit fumatul tutunului a fost repede raspindit inlume. In India si Africa obiceiul s-a combinat cu fumatul cannabisului, o planta halucinogena, obicei existent deja in acele zone. In Europa capata o aureola de monden si devine activitate sociala dar si modalitate de consum al unor produse farmaceutice.

Sapte pasi siguri pentru a te lasa de fumat

Ca sa renunti la fumat in primul rind trebuie sa ai multa VOINTA. Adica sa doresti intr-adevar acest lucru. Citeva studii efectuate in Statele Unite au aratat ca, de obicei, cei care au incercat de mai multe ori sa se lase de fumat au reusit mai usor sa renunte.

De multe ori dupa doua sau trei incercari un om lasa definitiv tigara. Pentru usurarea procesului de dezintoxicare a organismului exista mai multe remedii naturale pe care le puteti folosi.

* Hotarirea de a te lasa de fumat este primul pas. Autosugestia recomanda folosirea afirmatiilor pozitive de genul: „M-am lasat de fumat si totul este OK" ori de cite ori dorim sa aprindem o tigara.

* Plasturii cu nicotina se pot folosi pentru atenuarea efectelor dezintoxicarii.

* Tinctura de ardei iute, Capsicum anuum, produce aversiune la fumat dupa o perioada de citeva zile de tratament.

* In aceasta perioada mincati cit mai multe fructe si renuntati la cafea si alcool. Rodiile, portocalele si merele sint fructele care va pot ajuta. Nici curele cu capsuni nu sint de ignorat acestea ajutind, prin continutul lor, la eliminarea toxinelor. Se stie ca fumatul duce si la o devitaminizare a organismului iar atunci cind nicotina este eliminata se resimte mult mai acut lipsa vitaminelor din corp.

* In cazurile de intoxicatii cu nicotina se pot bea ceaiuri din leurda sau aceasta poate fi consumata proaspata in salate. De asemenea se poate minca macris, miere de albine in amestec cu propolis, polen diluat in ceai.

* Cei care pot si doresc sa faca cura Oshawa de griu si orez au acum ocazia. Aceasta cura implica si renuntarea pe parcursul ei la fumat, cafea si bauturi alcoolice.

* Pentru gestul reflex de a duce mina la gura sau de a aprinde tigara trebuie sa gasiti alte lucruri pe care sa le faceti astfel incit corpul sa „uite" de aceste gesturi. Unul dintre ele ar fi sa mincati seminte, bomboane sau guma de mestecat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii